Интересно за делфините

Делфините (Delphinidae) са семейство водни животни. Името им произхожда от гръцкото δελφίς, значещо „с утроба“. Погрешно се счита, че те са риби — всъщност са бозайници. Приема се, че са се развили преди 10 милиона години, през периода на Миоцена.
Счита се, че делфините са едни от най-интелигентните същества на Земята. Мозъчната им кора е силно нагъната подобно на човешката.

Способности.

# Могат да плуват с 40 км/ч. Кожата им е уникална. Всеки 2 часа тя се сменя, но досега никой не е подозирал, че целта на тази подмяна е да позволи на бозайниците да развиват по-големи скорости с по-малко усилия. Изследователи от Kyoto Institute of Technology, Япония, са направили компютърен модел които да симулира съпротивлението на водата срещу кожата на делфините. За да е точен модела, учените трябва да симулират всяко парченце кожа и начина по който се отделя от тялото на морския бозайник. Професор Хагивара установяват, че меката, вълнообразна и пръхлива кожа на делфините е идеалният метод за намаляването на водното съпротивление.

# Имат остро зрение еднакво в и извън водата, и техният слух е превъзхождащ човешкият. Въпреки че имат малки ушни отвори на всяка страна на главата, се предполага, че подводното чуване, ако не изцяло, то предимно, се осъществява с долната челюст, която препраща вибрациите към средното ухо. В допълнение към зрението си делфините могат да локализират обектите и посредством ехо. Те излъчват и обработват до 700 щракащи звука в секунда, за да уловят размера и местоположението на обекти, намиращи се на стотици метри. Тази възможност е безценна под водата, където видимостта е ограничена. Използвайки ехолокация, един делфин може да различи обектите, при разлика в размера на обема или повърхността минимум до 10%, дори и в шумна среда

# За да издават звуци, с които общуват помежду си, делфините използват отвора, през който дишат, защото нямат гласни струни като човека. Тези звуци са много разнообразни, но учените все още не са ги разшифровали. Те смятат, че делфините си говорят, но още не са разгадали езика им.

# Могат да изпразнят и напълнят отново белите си дробове за по-малко от 0,2 секунди. При дишането въздухът излиза през носовия отвор със скорост над 160 км/ч. Делфините трябва да бъдат в съзнание, за да дишат. Докато спят, само едната половина от мозъка им е в безсъзнание, едното им око е отворено и те плават на повърхността.

# Учените са установили, че делфините в Австралия използват оръдия на труда и предават уменията си на малките, разкрива сп. „Ню Сайънтист“. Това е първият потвърден случай на културен обмен сред морските бозайници. Понеже нямат ръце, делфините са ограничени във възможностите си да използват оръдия на труда, но някои от тези бозайници, обитаващи водите на Shark Bay (Заливът на акулите), са намерили начин да отчупват морски гъби от дъното и да ги надяват на муцуните си, за да ги използват по време на лов. Убедени сме, че те използват гъбите като своего рода „ръкавица“, предназначена да предпазва сетивността на муцуните им, докато търсят плячка в близост до дъното – потвърждава Майкъл Крютцен, бивш служител на университета в Ню Саут Уелс, Сидни, а сега от университета в Цюрих, Швейцария. Повечето от гъбите са плоски, но делфините си служат с конусовидни, които не биха паднали от муцуните им. Мнозинството от делфините, които ги използват, са женски. Заключението на учените е, че в случая става дума за културно предавано умение, навярно чрез обучение на малките делфинчета от страна на майките им. Крютцен има предположение защо мъжките делфини не обичат да си служат с гъби. Те се интересуват повече от формирането на „съюзи“ с други мъжки, отколкото от използването на гъби, уверява той. Мъжките делфини имат съвсем различен социален живот в сравнение с този на женските и това може би ги ограничава да „пилеят“ прекалено много от времето си, за да се учат как да си служат с гъби.

# През 2001 г. делфините се присъединиха към категорията на шимпанзетата, орангутаните и хората като единствените същества, преминали теста с огледалото, който е приет като база за себеосъзнаване. Когато учените маркирали телата на двойка делфини на места, които те не могат да видят директно, водните млекопитаещи заставали срещу огледало и се извивали, за да покажат маркировката.

# Шведския морски биолог Пол Мангър твърди, че когато спят, делфини се въртят в кръг и посоката в която се въртят зависи от това в кое полукълбо на света се намират. Пол Мангър предлага. че това е доказателство че морските бозайници усещат в коя част на света се намират. Той е уверен, че морските бозайници имат шесто чувство.

# Размери средно 1,8 м дължина за Черноморските представители до 2,4 м за тези от Индийския океан.

# Понеже телата им са аеродинамични, за да могат да се движат бързо във водата, мъжките репродуктивни органи са разположени вътре в тялото. Телесната топлина обаче може да увреди спермата. Така че топлокръвните делфини са развили сложна сложна топлообменна система от преплетени вени и артерии. Вените, които пренасят охладената кръв от опашката, понижават температурата на преплетените артерии, които отвеждат по-топлата кръв към тестисите.

# Делфините имат вкус, но не и обоняние

Начин на живот.

# Делфините плуват на стада. Размерът на стадото варира в размер от няколко дузини до над 1 000 000. Групирането с други морски бозайници не е необичайно. Не е задължително делфин да принадлежи към определено стадо – всеки е свободен да го сменя.

# Делфинката ражда обикновено по едно малко. Раждането става с помощта на 2-3 женски “акушерки”. Веднага щом се роди малкото, майка му го избутва до повърхността на водата, за да си поеме въздух. Веднага след това делфинчето вече може да плува заедно с майка си.

# Ухажването при двойките представлява сбор от нежни милувки и докосвания, и предхожда половото сношение. Делфините подаряват на изгорите си букетче водорасли. Поднасянето на предмети като част от брачния ритуал е твърде рядко разпространено в света на животните. Досега бе наблюдавано само при шимпанзета. Фактът, че обичаят се регистрира у изолиран кръг речни делфини, обитаващи водни басейни във Венецуела, Бразилия и Боливия навежда на мисълта, че или се предава от поколение на поколение, или се е сформирал в различни групи независимо от останалите. Откритието може да докаже тезата, че делфините имат култура – по-точно, известно ненаследимо сложно умение, на което някои членове от популацията обучават другите и по такъв начин го предават от поколение в поколение. До момента културата се счита за отличителна черта на човека, несвойствена на други биологични видове.

# Много често подскачат над повърхността на водата, често изпълняват акробатични номера. Това им държание се счита за „играене“.

# Хранят се главно с малки пасажни риби – скумрия, аншоа, хамсия, кефал.

# Делфините са известни с това, че са дружелюбни към хората, обичат да ги приближават и игриво взаимодействат във водата. В древна Гърция делфините били приемани с гостоприемство, а следата им, оставена от плуването около кораб, се считала за добра поличба от мореплавателите.

# Нямат врагове способни да ги застрашат. В момента единствен “враг” са мощните сонари използвани от хората – изпадат в безсъзнание и умират от удавяне.

Още за делфините:

Морските ни братя

Истории за делфини

Тия дни (началото на април 2010-та) попаднах на тези прекрасни снимки!

_________________________

Моля, щракнете си впечатлението от написаното:

 

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

  • batpep  On 1 април, 2008 at 19:29

    истинската истина за делфините можеш да откриеш в гениалните творби на един келеш, наречен Дъглас Адамс (по конкретно в „сбогом и благодаря за рибата“)

  • razmisli  On 1 април, 2008 at 19:43

    Делфините бяха нещото, което най-много ме заинтригува при моята първа среща с фантастиката. И по някакъв генетичен начин предадох тази страст на сина ми, който допреди скоро искаше да става „треньор на делфини“ – дори щях да го записвам на летен лагер в една лаборатория за делфини във Флорида. Даже се срещнахме с една професорка, която провеждаше експерименти там (напълно хуманни, тя се занимаваше с когнитивна наука и изследваше как майките предават на децата си математически понятия). Обаче се размина – че то и таксата си беше доста соленичка 😉

  • Графът  On 1 април, 2008 at 23:27

    batpep, това в „The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy“ беше, нали? За оная нищожна планетка дето обикаля около дребна никому не интересна жълта звезда в една гънка на отдавна излезлия от мода Западен Спирален Ръкав на Галактиката… 🙂

    razmisli, докато пишех трите материала и съответно мислех по-концентрирано за делфините и нас все повече започнах да клоня към теорията за извънземния ни произход. Заради едно, но изключително важно нещо: само ние от всичко живо на Земята не се стремим да се приспособяваме към средата, а се мъчим да приспособяваме средата към нас. Съвсем различно програмиране, нямащо аналог на планетата… 😉

  • деси  On 3 ноември, 2008 at 20:25

    делфините са едни много интересни животни. аз никога нес ъм виждала (на живо), но много искам да видя

  • Графът  On 3 ноември, 2008 at 22:38

    деси, във Варна има делфинариум. Наистина са интересни и много приятни да ги види човек на живо.
    Имат много чаровна усмивка, смеят се заразително. 🙂

  • didi  On 24 ноември, 2008 at 16:06

    syper sa mnogo gi obicham 😉

  • didi  On 25 февруари, 2009 at 10:36

    tova sa edni ot nai sladkite i mili jivotin4eta :)i mnogo umni 🙂

  • moni  On 5 април, 2009 at 20:34

    Много интересна информация за делфините!!!Наистина !!! Всъщност наистина делфините са прекрасни водни интелегентни бозайници !!! Делфините са много умни и почти действат като хората !!! 🙂 Във Варна има делфинариум и съм ходила та !!! Там можете да видите делфините !!! Също там се провеждат представления с делфини и хора !!! Много е интересно и вие трябва да отидите там !!! Прекрасно е там !!! И дължа да подчертая че делфините са много добри приятели на човека !!! 🙂 🙂 🙂 😉 😉 😉 😉

  • Всъщност с разгадаването на езика им има напредък.
    Скоро и по national geographic имаше филм за това.
    Например как си съобщават къде има пасажи риба.

    Най-интересното беше, че всеки делфин си има име и когато съощава нещо, първо си „казва“ името. Да се знае кой говори.

  • Графът  On 15 април, 2010 at 18:33

    А ние се самозалъгваме с интернет. Анонимно.. 😀

  • Муниконтин  On 16 април, 2010 at 01:10

    Защото се имаме за много умни! 😀 Нали би трябвало да сме „венецът на творението“ 😀
    Не можах да се стърпя 😉

  • Иван  On 27 януари, 2011 at 12:48

    Всичко в статията е вярно с изключение на това, че „нямат врагове, способни да ги застрашат“. Такъв враг има, и той не само ги застрашава, но направо ги избива. Това е човекът. В частност, японецът. Тия японски гадове избиват десетки хиляди делфини годишно (покрай тях и хиляди китове) просто за месото им. Най-известното лобно място на хиляди прекрасни делфини е малкото японско градче Таиджи. В момента вниманието на целия еко мислещ свят е насочено натам. Преди 2 години дори американците дадоха Оскар на филма „The Cove“, който разкрива бруталността на това комерсиално местно занимание да се унищожават делфини като вредители. Тъпите японци възприемат делфините просто като „друга риба, която е вредна поради това, че яде по-малки риби, и освен това става за ядене“.
    Вижте откъс от филма тук:
    http://www.youtube.com/user/RobLorkiewicz
    Препоръчвам ви да си го свалите и гледате, за да знаете как в една ужким цивилизована страна, която ние даваме за пример, се отнасят с тези мили и разумни създания. После да не казвате, че японците били стока… Тия жълтурковци унищожават и изявдат всичко живо, което се доближи до бреговете им. А дори продължават да търсят и китове из океана далеч от дома. Гледайте „На война за китовете“ по Animal Planet, темата е много актуална в момента, и у нас се излъчват новите епизоди.
    Повече детайли за кампаниите за спасяването на японските делфини можете да намерите тук:

    Welcome


    Ако имате нерви, вижте най-бруталното ново видео (от 18 януари) за унищожаването на 40 диви делфина.
    И накрая – замислете се дали трябва да посещавате делфинариумите. Това са места, на които диви делфини се държат против волята им и против естествената им природа. Тези делфини са принуждавани до края на дните си да „работят“, за да забавляват тези същества, които са ги лишили от свободата им и са ги затворили в тесните басейни! Тези делфини идват от места като Таиджи – най-големият износител на живи делфини за делфинариуми! Плащайки на делфинариума, вие подкрепяте кървавата политика на японците и давате парите си за нови залавяния и убийства на тези бозайници. Искате ли ръцете ви да са покрити с кръвта на тези невинни свободолюбиви създания, които притежават повече интелект отколкото повечето хора?
    Помислете споделете с хората, които познавате, за да научат повече хора за съдбата на делфините, които си мислим, че се „усмихват“ от своите тесни басейни. Потърсете и прочетете истината за пленените делфини в интернет, ако не ми вярвате.

  • Иван  On 27 януари, 2011 at 12:50

    Това е бруталното видео, за което споменах по-горе. Предупреждавам ви, че съдържа отвратителни кадри за човешката бруталност, злоба и алчност.

  • Иван  On 27 януари, 2011 at 12:51

  • Графът  On 31 януари, 2011 at 13:01

    Благодаря Ви, Иван!
    Чии създания сме ние, хората, не знам, но откъдето и да ни погледнеш хич не приличаме на Божии!
    Каузата против японската жестокост има организирано световно противопоставяне в интернет. Повече от милион вече са записани там. Ето сайта, където всеки може да се включи:
    http://www.causes.com/causes/331088

  • Дарина  On 17 март, 2011 at 16:57

    tova e nai-brutalnoto ne6o tezi delfini iz4ezvat
    a xorata koito pravqt tova 6e b1dat jestoko nakazani

  • xristofor  On 30 януари, 2012 at 21:41

    Потресителни кадри. Толкова много жестокост срещу тези интелигентни и дружелюбни същества. Изглежда човешката раса сме станали игоисти и самовлюбени „владетели“ на Земята. Какво заслужаваме, заслужели или не, всеки сам може да предположи. В този ред на мисли… Природата сама унищожава властващите същества на земята по свои начини (визирам ерата на динозаврите). Време е да се замислим както за ближните, така и за заобикалящият ни разнообразен свят и правото на всяко същество на тази планета за спокоен живот.

  • Homoerect  On 7 февруари, 2013 at 10:31

    Прелюбопитни данни за това млекопитаещо! Поздравления за статията!

    • Графът  On 7 февруари, 2013 at 13:19

      Колкото повече научавам за тях (продължавам да се интересувам и дебна новости), толкова повече се уверявам, че те са представителите на развитието на разумен живот във водата. Явно наличието на земя (суша) и вода като компактни части на повърхността на планетата са причина и за 2 разклонения в развитието на разума.
      Иначе казано, пирамидата е с два върха. 🙂

  • Росица  On 23 октомври, 2016 at 12:13

    Имам приятелка, която е прекрасен музикант – свири на различни инструменти, сама пее, композира. Казва се Мария Попова и живее в София. Ето нейна композиция и изпълнение – за делфините:

  • Росица  On 23 октомври, 2016 at 16:10

    Освен горната мелодия, наречена „Сърце до сърце“ с делфините, има и още музика, посветена на делфините (може да си я свалите безплатно)
    http://mariapopovamusic.com/product/dreaming-with-dolphins/?lang=BG

    Приятно преживяване и да изпратим чрез сърцата ни любов към тези прекрасни същества!

Trackbacks

Вашият коментар