Пъдпъдъци – продължение

Получих доста подробна информация. Да не чакате отложеното ми посещение!
Копирам направо имейла на Роси. Моите добавки са в скоби.

Ама, Васко, това не е така! Пак се спекулира едностранчиво и се изтъква само „виагра-ефекта”! (Това по повод „Пъдпъдъци”. Ама, Роси, това е само за раздвижване! Моите приятели са интелигентни, това не е форум).
Не сме чак толкова проста нация, че да повярваме на профанацията и спекулациите около храните, които наистина помагат на хората…Все пак българите сме с тибетско-алтайски произход, а пъдпъдъчите яйца да съставна част на много древни тибетски рецепти. Същото се наблюдава и в аюрведическите рецептури (аюрведа е традиционната индийска медицина). И не напразно именно японците са селекционирали породата „Японски пъдпъдък” за яйца! Май в Япония има най-много столетници в момента…Япончетата ядат пъдпъдъчи яйца не заради витамините им (а бе, и витамините не са за пренебрегване!), а за да премахнат радиоактивните последствия от атомната бомбардировка! (Сигурно в началото е било така, ама после са продължили, защото знаят, че сега си ни „бомбардират” без бомби нонстоп от всякъде 😦 )
Защото яйчицата извеждат от човешкия организъм ОТРОВИ, ТЕЖКИ МЕТАЛИ, РАДИОАКТИВНИ РАДИКАЛИ ! Вредни енергии от различен характер.
И между другото лекуват АЛЕРГИИ с неизяснен произход!
Повдигат ИМУННИЯ СТАТУС, хармонизират човешкото тяло, изчистват го от вредни патогени и, между другото, се отразяват положително на потентността на мъжете и на либидото на жените.
(Аха, все пак и Роси стигна до виагра-ефекта! 😉 )

Ако трябва с две думи да обясня защо си гледам пъдпъдъците у дома, то вече си наясно за причините, които са ме подтикнали да го направя. Остава да добавя и още нещо важно – мога да консумирам сурови яйцата им (кремове, майонези или директно в шейкове), защото ги храня с чиста храна.Освен това те ми пеят тихичко, е, мъжкарите са по-шумни, но ми добавят благоприятен фон в къщи, добри енергии и доволство се излъчва от тях. Просто са благодарни за грижите и отношението. И ми се отплащат с едри, големи яйца. Ще ти дам да ги опиташ! (Хич не ми хитрувай! Изхитрила си се да настаниш дивата природа в къщи…)

 

Пък и много лесно се гледат. Храня ги сутрин и вечер. Имат автоматични поилки. Не миришат – просто им сменям вестника под клетката. Клетката не е голяма – 70 х 40 см и има наклон за автоматично събиране на яйцата – вижда се на снимките. Цялата грижа около тях е 5 минути сутрин и 5 минути вечер! И са големи симпатяги тези пилци! Мъжкарите са с характер!…И ме веселят често.Ако имаш въпроси, мога да отговоря. А ако някой се интересува , с удоволствие ще дам подробности по отглеждането и координатите на производителя в София. Човекът гледа чисти породи от доста години.
Хайде, лека нощ и оздравявай! (
Каква ти лека нощ, пратила го е в 3 часа сутринта! 🙂 )
Чакам те на гости!
Роси

И допълнение:

Аз и без това се канех да напиша нещо за пъдпъдъците в сайта ми, ама пусто време, все не ми стига! Аз самата дълго търсих в интернет производители, обаче все беше стара информация! Дигнах се чак до Съюза или Асоциацията на птицевъдите за информация и читави производители, ама и от там не ми казаха нищо, защото не знаеха. Просто Вселената ми помогна да намеря точния човек. Аз още от 2004 съм им хвърлила око на тези птици да си ги гледам у дома, ама едва сега му дойде времето. Гледам ги, за да се справям със здравето си в този труден град – София.
Май няма да е зле да ти донеса малко от тези вълшебни яйчица, че да оздравееш по-бързо!
До утре вечер! Лек нощ!

Е, тук се пише „всякакви коментари са излишни”. Това за мен се отнася, не за вас!

И все пак ще добавя: при интерес ще се постарая да ви свържа пряко с Роси.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • deni4ero  On 2 февруари, 2009 at 23:26

  ама, тва верно ли е? за … как да го кажа, лечебната им сила? Доказано ли е … някак си … Извинявам се, че съм Тома Неверник, ама … да си попитам 😳

 • Графът  On 2 февруари, 2009 at 23:46

  Напълно е доказано, deni4ero!
  Разбира се, това не е лекарство – като се разболееш да гълташ 3 дена и да ти мине. Но пък като се употребяват редовно намалява силно вероятността да потрябват лекарства…

 • Муниконтин  On 3 февруари, 2009 at 00:07

  Май се запалих за каузата! 😉 Много ми харесаха тези птички! 😀

 • вили  On 3 февруари, 2009 at 00:29

  Интересно! Да, май доста ще станат решилите да отглеждат пъдпъдъци 😉

 • Графът  On 3 февруари, 2009 at 08:30

  Изглежда си заслужава. Особено който има подходящо място за зимата и лятото.
  Разбира се, все още не знаем предварителната инвестиция каква е.

 • Роси  On 3 февруари, 2009 at 12:53

  Почти няма предварителна инвестиция! Клетката -най-добре е сами да си я направим от летви, фазер и пилещарска мрежа. А пилците са по 4 лв. женската и 2 лв мъжкаря. Ядат по 20-25 гр.готова смеска. За два месеца ми изяждат 10 лева (едно чувалче смеска за пъдпъдъци 10 кг).

  Аз си купих полу-готова клетка, но не съм доволна и сама ще си измайсторя по размери.

  Има малък допълнителен разход – една крушка от 25 вата за топлина. Грее денем. Иначе за икономия съм обърнала хладилника с топлообменника към клетката и така се топлят пилетата – вечер спят на страната до хладилника

  Довечера ще ти разкажа една любопитна история за излекуване на алергия. Сега бързам.

  Поздрави на всички еко-привърженици.
  Роси http://www.aromaterapia-bg.com

 • astilar  On 3 февруари, 2009 at 18:43

  🙂 Да призная, че заради детето проявих интерес към пъдпъдъците. От една страна, заради яйцата и от друга страна, защото искам да отглеждаме живинка вкъщи, но такава, която да не тормозим в градски условия.
  Та, да, ако може да ме свържете с Роси, ще съм много благодарна.
  🙂

 • Графът  On 3 февруари, 2009 at 19:04

  За Роси може да прочетете тук
  http://www.aromaterapia-bg.com/index.php?option=com_contact&view=contact&id=1&Itemid=41
  Обърнете внимание, че имейла е служебен.

  astilar, ще Ви изпратя с имейл мобилния й телефон.

 • Mari-ana  On 3 февруари, 2009 at 23:15

  Впечатлена съм от информацията. Мислех просто, че са деликатес, а те се оказаха лечебни. Благодаря за информацията, на Вас Графе и на Вашата приятелка Роси. Бих искала да попитам. Могат ли да се гледат в постройка, навън през зимата (кокошарник в двор)? И ако не е нахално, наистина ми е любопитно, каква е първоначалната инвестиция?

 • Графът  On 4 февруари, 2009 at 00:13

  Mari-ana, за инвестицията вижте коментара на Роси (No6, сега се появи, защото беше задържан за одобрение). За зимата също ше разберете от там – искат топло.

 • Роси  On 4 февруари, 2009 at 01:37

  Питомните пъдпъдъци обичат топлината и не понасят прякото слънце и течението. Най-добре се гледат в барака или кокошарник, но ще трябва да им е топло, което значи отлично уплътняване, допълнително отопление на клетката през зимата и със сигурност автоматично реле за поддържане на оптимална температура. В противен случай престават да носят.
  Клетките трбва да са високи 23 см, за да не хвърчат птиците, така че може да се сложат на няколко етажа една над друга – пести се място.
  Могат да се гледат само женски за яйца. Аз обаче искам яйцата ми да са оплодени и не искам да лишавам животинките от природните им дадености. Мъжките пъдпъдъци издават по-рязък звук с висока пробивност – чува се през 2 затворени врати, докато женските са много нежни. Но нямат нищо общо с кокошето кудкудякане, което никога не ми харесвало.

 • Роси  On 4 февруари, 2009 at 02:28

  Забравих да кажа, че носливостта им е 0,9 яйца дневно около 10-12 месеца, след това остаряват, износват се, намалява производителността им и се сменят с нови, млади пилета.
  Пъдпъдъците са много по-рентабилни от кокошките и др.птици, както по отношение на яйцата, така и за месото.

  А Васко тази вечер ги видя и получи обещаните яйца. Хъм, даже самата мисъл за лечебните им свойства май го вдигна на крака! Ето така!!! Влезе у дома, дори не се заседя, а забегна – на блога всичко да разкаже и ползата от пилците да покаже!
  Лека нощ! И сладки сънища! (така казваше един приятел – тибетския лекар д-р Фунцог Пекой) И на мен това пожелание много ми харесва.

 • Графът  On 4 февруари, 2009 at 07:45

  Казах ли ви, че Роси е сладкодумна! 😀

 • Mari-ana  On 4 февруари, 2009 at 22:53

  Благодаря Ви Роси, Графе. 🙂 Ще споделя наученото от вас с хора, на които ще им допадне идеята да ги отглеждат – гледа ли са какво ли не. 😉 Може и на мен да ми подаряват яйчица от време на време. 😀

 • Графът  On 5 февруари, 2009 at 00:15

  Браво, Mari-ana!

 • Роси  On 7 февруари, 2009 at 22:35

  Ето допълнтелна информация от сайта на Националното сдружение на отглеждащите пъдпъдъци:

  „Отглеждане на японски пъдпъдък
  Отглеждането на японския пъдпъдък като цяло е сравнително просто, през лятото могат да бъдат отглеждани и на открито, но през зимата е необходимо да са в помещения с температура 20-25гр. Целзии. Обикновено се отглеждат в клетки по 15-20 бр. Най-често се използва мрежест под с отвори 10 на 10 мм., който е под наклон 10-15гр с цел търкулване на яицата извън клетката след снасянето им!
  Под мрежата се поставя метална тава за събиране на ексрементите, а от външната страна се поставят хранилката и поилката което не позволява замърсяването им и разпиляването на храна.“

  Изобщо в българските интернет-страници няма нищо интересно. Пък е не е нужно, защото гледането на тези пилци никак не е сложно. Като добавих нарязани листа от праз (това, което хвърлям при готвене)в храната – увеличи се носливостта. Сега ги глезя и с малко извара или счукани черупки от техните яйца, за да не купувам разни скъпи калциеви смески от магазинте.

  Можете са си купите яйцица в магазините „фантастико“: 12 яйчица струват 2 лева.

  Снимки на клетки, от които се вижда какви трябва да бъдат.

 • astilar  On 8 февруари, 2009 at 18:14

  Роси, благодаря! Мисля, че последните снимки ще помогнат за убеждаването на мъжа ми. 🙂 Само, заради това още не съм Ви звъннала, но скоро и това ще се случи. Знам си аз 😀

 • astilar  On 8 февруари, 2009 at 20:19

  Е, права бях. Урааааа! Ще си отглеждаме пъдпъдъчета!

 • Роси  On 9 февруари, 2009 at 15:38

  astilar, много се радвам!
  май ще трябва да напиша едно списъче на случаите, в които яйцата се прилагат като лекарство.
  Четете ли на руски език? Мога да ви прехвърля отлични указания за отглежзане на тези птици в домашни условия.
  На ной-лесно е по телефона да поговорим – моля, след 19 часа звънете.

 • Роси  On 9 февруари, 2009 at 16:01

  Ето нещо на български език: от сайта quailbg@yahoo.com
  Я Й Ц А
  Пъдпъдъчните яйца усилват имунитета, нормализират дейността на стомашно- чревната и сърдечно съдовата система, съдействат за изхвърлянето от организма на радионуклиди тежки метали.
  -благодарение на високото съдържание на лицитин консумацията на сурови яйца намалява нивото на холестерина в кръвта
  -системната употреба на 4-5 сурови яйца повишава значително половата потентност у мъжете
  -препоръчва се включването им при изкуствено хранене на кърмачета.
  Четири броя пъдпъдъчни яйца, които по маса отговарят на едно кокоше, съсдържат 3 пъти повече витамини А В2, пет пъти повече витамини от група В, три пъти повече кобалт и мед, четири пъти повече калий и желязо, както и фосфор необходимите за организма аспагорнова и глутаминова киселини.

  За един курс терапия са необходими следния брой яйца: Възстановяване след боледуване – 240; Подобряване на паметта – 240; Нервни смущения – 240; Анемия – 240; Мигрени – 240; Сърдечни пристъпи – 240; Висок серумен холестерол – 240; диабет – 240; Високо кръвно налягане – 220; Артериоскелероза – 240; Артериосклероза – 240; Бронхиална астма – 240; Стомашна язва – 120; Туберколоза – 240, Нередовно храносмилане – 240; Освейаване – 240;

  Начин на употреба: Яйцата се приемат сурови на гладен стомах сутрин, половин час преди закуска по следния начин:
  -от първия до третия ден по – 3 яйца дневно
  -от четвъртия ден нататък по 5-6 броя дневно до завършване на терапията
  За деца от 6 до 10 годишна възраст – 4 яйца дневно
  От 3 до 6 годишна възраст – 3 яйца дневно.
  Под 2 – годишна възраст – по 2 яйца дневно.

  Изчаква се 2 месеца преди повтарянетона терапията. Препоръчват се два курса през годината. За постигане на лечебен ефект е необходима консумация само на сурови яйца.

  Просто нямам време да седна и опиша подробно – н поне горните редове дават представа за употребата.

 • simplyblue  On 9 февруари, 2009 at 18:39

  хм, интересно 🙂

  мен обаче друго ме „тормози“, не им ли е някак тесничко в тези клетки? не се ли мъчат миличките така?

  🙂

 • Графът  On 10 февруари, 2009 at 00:16

  simplyblue, докато бях при тях у Роси никак нямаха измъчен вид. Напротив, много весели и любопитни – скупчиха се на предната страна да ме разгледат хубаво.
  А и ако не им е добре няма да снасят…

 • simplyblue  On 10 февруари, 2009 at 07:24

  да, има резон 🙂

 • Jaguar  On 23 февруари, 2009 at 12:00

  Жалко, че няма как да започна подобно начинание:( Наистина се замислих. Ще видя как е в Англия, там имаме и място, и постоянно присъствие у дома, а и по-мека зима.

 • mira  On 2 март, 2009 at 21:41

  i az si otglejdam pudpuduci samo 4e navun a zimata v mazeto na topli4ko jiveqt si te izkarvam gi na slance za da se kapqt vav pqsaka i zimata ne nosqt samo lqtoto pi6i mi o6te interesni ne6ta

 • Роси  On 3 март, 2009 at 03:36

  Jaguar: да, постоянното присъствие е задължтелно, защото домашните пъдпъдъци искат свежа вода (много зацапват питейната си вода и аз често я сменям – когато съм у дома), обилна храна, дневна светлина, топло местенце, без течение и без пряко слънце.
  Иначе мястото съвсем не е много! Моята кухня е много малка, но за една клетка винаги има място – 70 см дължина примерно и височина 23 см. Моята клетка е нестандартно висока, но аз я пригодих (е, не е много естетична с вързаните телове по нея, но върши работа)

  Mira,
  Вашите пъдпъдъци не носят зимата наверно, защото им е студено. Щом падне температурата у дома, веднага намалява броят на снесените яйца. Опитайте да им давате топло забъркана храна сутрин поне (каша някаква) и пишете дали ще проносят. Това е стар трик, който разумните стопани използват за да носят кококошките им зимата! А пъдпъдъците са все пак от семейството на кокошките.
  Предполагам, че вашите птичета са японски пъдпъдъци, нали? Колко броя отглежзате?

  А къде ги гледате – в София ли? Толкова е добре човек да има двор! Аз лятото ще се изнеса на село заедно с пъдпъдъците и кучето.Но ще им направя нещо като телена клетка, която ще местя, за да се си кълват спокойно трева и разни зрънца.

  А с какво ги храните? С готовата смеска за пъдпъдъци ли (като мен)? Аз им добавям и всякакви зърна, които и аз ям – ленено семе, детелина за кълнене,суров сусам, царевично брашно и др. Специално купих малко смлян слънчогледов шрот и птиче просо. Добавям им и нещо от зеленчуците, за които съм сигурна, че са екологично отгледани. Много обичат нарязан праз лук! Така доволно и сито „пеят“! След което се повишава веднага броя на яйцата. Аз имам 9 женски и 2 мъжки. На ден ми снасят 7-8 или 9 яйца, понякога дори 10!
  Но не смея да им дам моркови от магазина, защото се боя да не се отровят като се наядат с тях. Много обичат ябълки – винаги им давам огризките да ги кълват. Давам и парченца домашни плодове или зеленчуци, когато имам. Изобщо разните остатъци се режат набързо и им се предлагат за ядене – съвсем като на прасенца! На мен ми е удобно и го правя това, защото са под носа ми т.е. пред погледа ми и не губя специално време за това. Обърнах хладилника с гърба му към клетката, където са тръбичките на топлообменника и се излъчва топлина, а пилците нощем спят обикновено откъм страната на хладилника. Освен това парното в кухнята работи непрекъснато заради тях.

  Сега си мисля, че трябва да почна да събирам тор от тях, защото пролетта иде и ще се наложи да се тори двора на ранчото ми на село. Наверно ще садя бостан, а птичият тор е много ефективен и силен. Сега слагам по някое засъхнало торно топче в саксиите за цветя у дома. И после поливам с вода отгоре,а не в паничките на цветето.

 • mira  On 3 март, 2009 at 14:30

  Роси, имате ли скайп така по-лесно се пише и ще ви изпратя и снимки аз имам моят е mira_6666 аз също отглеждам кокошки джинкови и петле джинково носят и са много хубави ще ви изпратя и техни снимки и клипчета.Аз отглеждам 4 женски и 1 мъжко. Мисля че са японски честно да ви кажа не знам дали са японски купила съм ги от София.Аз живея в Своге и съм в къща с двор.До преди 1 месец и аз ги хранех с готова смеска но сега свърши и ги храня с неконцентрирани смески за кокошки те стават и за пъдпъдъци чат пат им мелям царевица наситно, гледам ги в кафез с малко по-голяма височина от твоята клетка също така моят кафез е без наклон те носят като кокошките в полог (така съм ги научила)и не чупят яйцата.Аз пък преди ги пусках из двора да се разхождат, но откакто едно прехвърча оградата и кучето на комшиите го уби и то без да го яде не ги пускам. Имам 1 клетка в която преди гледах морски свинчета, но те умряха сега там местя пъдпъдъците и им сипвам пясак за да се къпят. Значи аз ги храня 2 пъти на ден сутрин със смески а вечер със жито може чат пат следобед да им дам тревичка.Ще ви задам няколко въпроса 1 може ли да си говорим на (ти)защото ми е по-лесно 2 на колко сте години? Благодаря ви много надявам се да си пишем.

 • mira  On 3 март, 2009 at 14:37

  Роси, от колко време отглеждаш пъдпъдъци?

 • mira  On 4 март, 2009 at 19:10

  Графе,
  от колкко време Роси отглежда пъдпъдъци? Каде е? Защо не пише? Роси пиши.

 • Графът  On 4 март, 2009 at 20:30

  mira, тя е доста заета и влиза в нета по нощите. Изчакайте.

 • mira  On 4 март, 2009 at 21:36

  Благодаря ви Графе. Може ли да попитам на колко сте години.

 • mira  On 4 март, 2009 at 21:51

  Графе,Роси,
  Честита Баба Марта! Да сте ми живи и здрави! Роси, да продължаваш да ми пишеш интересни неща и да обменяме съвети за пъдпъдъците.Много щастие любов и късмет на двамата!Засега лека нощ.

 • Графът  On 4 март, 2009 at 22:37

  Благодаря, mira!
  За мен прочетете тук: https://vascont.wordpress.com/2007/12/22/az/

 • Роси  On 5 март, 2009 at 01:06

  Здравей, Мира,

  Благодаря за милите пожелания. Подобно и на теб!

  Ние с Графа сме съседи и живеем близо до НДК в София. Но аз имам вила близо до с.Искрец и преди години често ходехме там, но сега си купих къща с голям двор- 2 дка, после докупих и съседното место и сега имам „ранчо“ от 4,5 дка и две стари кирпичени къщи на 200 км. от София, в Дунавската равнина, Великотърновско.Там смятам да се обоснова и да се занимавам с екологичо земеделие и отглеждане на животни които ми харесват. От доста време си избирам дали крава (родопско късорого говедо) или кози (саанска порода или нубийска), плюс красиви кокошки и пъдпъдъците си.

  Разбира се, че може за си говорим на „ти“. Може да ме видиш на запис в едно предаване за ароматерапията:
  http://www.aromaterapia-bg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=69&Itemid=67
  Нямам скайп, защото нямам време да пиша- Предпочитам по телефона да си говоря, че е по-кратко.
  Моля, напиши ми твоя мейл, защото там мога да ти пиша по-подробно.А също и да си разменяме снимки.
  Аз отдавна си мечтая за кокошки-джинки, но все още не съм пенсионерка, че да си купя!А в апартамент не мога да ги гледам!
  А джинките по колко яйца ти носят примерно на ден? И за какъв период? Лятото, без зимата или как?
  Аз отглеждам от м.септември м.г. пъдпъдъците у дома. Отначало в 2 кашона на северния балкон, а после в тзи не особено удобна за тях клетка. Не съм ги местила другаде – за да се къпят в пясък, защото те са чувствителни на течение и ме е страх да не настинат, а в купнята да ми пръскат пясък – просто няма да стане.

  Моля те, напиши ми електорнния ти адрес!Ще ми бъде много приятно да се обменим информация и да се видим, ако идваш в София или пък аз мина през Своге някой път.
  Лека нощ!

 • mira  On 5 март, 2009 at 08:35

  Здравей Роси,
  Аз нямам мейл.Моите джинки са млади и още не са пронесли всичките но попринцип носят ми и сега зимата от 6 кокошки-джинкови носят 4 и когато се уцели взимам по 4 яйца наведнъж иначе носят през лятото повече от зимата. Много са хубави и са от квачка мътени което означава че може лятото да измътят пиленца.Носят и зимата.Аз мога да ти предложа нещо ако имаш тераса (предполагам че имаш) намираш 1 клетка ама такава дето да има ниско стени за да не разпиляват много пясака а отстрани мрежа, чист пясак и когато има слънчице на терасата ги искарваш малко на сланце много ще им е добре. Ти имаш 11 пъдпъдъци (общо) според клетката която ще намериш ще разделиш пъдпъдъците за да им е по-широко и да имат място да се къпят . После си имиташ терасата.Аз нямам електронен адрес. Надявам се да опитате и да им хареса. Довиждане!

 • Роси  On 7 март, 2009 at 00:42

  Здравей, Мира,

  За съжаление съм заета събота и неделя – имам курс,но ще ти напиша по-вече утре вечер като се прибера. Идеята ти много ми хареса за къпането на балкона. Благодаря, ще мисля по въпроса.
  Приятен уикенд! Роси

 • mira  On 7 март, 2009 at 20:10

  Роси,
  Много се радвам че успях да ти дам една хубава идея. Знаете ли на колко съм години ? Ако не знаете ми напишете аз ще ви кажа с удоволствие!

 • Роси  On 8 март, 2009 at 00:12

  Здравей, Мира! Честит празник! Много радост, здраве и любов! Аз съм на 58 години. А ни на колко си?

 • mira  On 8 март, 2009 at 12:04

  Здравей Роси,
  Честит празник и на теб.Много радост, здраве и любов и на теб! Аз съм на 12 години.

 • Графът  On 8 март, 2009 at 18:54

  Поздравления, Мира!

 • Роси  On 8 март, 2009 at 20:17

  За Мира: О, много ти се радвам! Защото пред теб ще има още много интересни неща в живота!
  Аз пък имам една приятелка, която живее в Канада и си отглежда също пъдпъдъци в къщи, в кабинета! Само че им постила талаш и го сменя на 2 дни. Сега ще й пратя адреса на блога на Графа, че и тя да се порадва на нашите пъдпъдъчи истории.

 • mira  On 9 март, 2009 at 11:19

  Мерси Роси,
  Добре, а тя как се казва? Опитахте ли с пясъка както ви посъветвах?
  Мерси Графе!

 • Роси  On 10 март, 2009 at 00:04

  Мира , днес бях при човека, който отдавна отглежда качествени пъдпъдъци, той се казва Благой и наверно се познавате. Каза, че едно момиче от Своге отглежда пъдпъдъчета и даже май ти е подарил едно. Праща ти много поздрави и се радва за теб. Друг негов колега, който също се казвал Благой, пък се занимавал с джинки и продавал на пазара в Своге.

  За останалите любители на пъдпъдъци ще кажа, че Благой Сандов е един много точен и съвестен човек и от него могат да се закупят здрави, породисти пъдпъдъци, а така също и яйца. Телефонът му е: 0898-912-699 и има също така чудесен мед. Всако събота може да го намерите Птичия пазар в София.

  Моята приятелка в Канада се казва Йотка и е математик.

 • Роси  On 10 март, 2009 at 12:58

  Ето какво ми написа Йотка днес относно пъдпъдъците си:
  „Моите пъдпъдъци си чуруликат както обикновено, големи сладури са.
  Най-голямата ми благодарност относно пъдпъдъците всъщност дължа на теб,
  Роси, дето ми даде идеята да им меля черупки от кокоши яйца, вместо да давам
  луди пари за калция от cuttlebone. Просто варя черупките натрошени на едро
  15-тина минути (като предпазна мярка срещу салмонела), оставям ги да
  изсъхнат и ги смилам с кафемелка… И ти сигурно го правиш, така ли е?!“

  Аз просто суша черупките на самите пъдпъдъчи яйца, счуквам ги или ги смелвам и направо ги давам на моите пъдпъдъци, защото всичко е чисто. Това е най-простият начин. Давам им и безсолна извара.

 • mira  On 13 март, 2009 at 11:15

  Здравеи Роси познавам ги и двамата и Благой Сандов и дядо благо кадето продава коко6ки в своге топи е от мировяне .
  И аз така правя сас 4ерупките. Познавам и двамата Благоевци те са ми приятели а Благой Сандов наистина ми подари 1 мъжки пъдпъдък мерси за информацията. Чао!

 • mira  On 22 март, 2009 at 11:23

  Роси каде си защо не пишеш

 • mira  On 22 март, 2009 at 11:24

  Роси,
  Опитахте ли с пясъка както ви посъветвах?

 • Роси  On 25 март, 2009 at 21:35

  Мира, миличка,
  Нищо не съм опитвала, защото просто време не ми остава – денем съм заета, а нощем е студено!
  Така, че къпането с пясък остава за по-топлото време!
  Смятам да забегна за седмица и нещо в провинцията, където няма интернет.
  А на теб ти желая:
  Приятна априлска ваканция!
  Роси

 • mira  On 3 юли, 2009 at 14:13

  rosi zdravei kak si

 • Роси  On 27 юли, 2009 at 03:33

  Здравей, Мира! Вече съм в отпуск и поради това съм щастлива. В София съм. Ако идваш насам, обади се предварително, ще се радвам да се видим – особено , ако е събота, може да идем на Птичия пазар.

  Мари-ана,
  Много се радвам на вашите птичета! Убедена съм, че ще ви донесат приятни моменти и малко грижи! Добре е на децата да давате по 1-2 сурови яйчица сутрин – примерно разбъркани с мед или някакъв плод, може и нектар. Така по-лесно се приемат. Успех! Написах ви в блога няколко реда също.

  Приятна седмица на всички читатели на тази тема!
  Роси

 • Роси  On 2 август, 2009 at 21:29

  Драги Графе,
  Позволих си изпрося една покана за купон в чужд блог и при това замесих и теб! Ето какво написах:

  http://dimitrovamariana.wordpress.com/2009/07/06/imame-sdelka/#comment-840

  „Ау, какъв купон?
  Падам си по купоните!
  Мога да участвам с пъдпъдъчи яйца, приготвени по някакъв измислен начин! Е-е, ако ме поканите…
  Освен това ще помоля Графа да ми кавалерства, ако спретнете такова мероприятие!
  Може би съботата е подходящ ден, защото тогава работи Птичият пазар в София от сутринта до обед и там можем да си прекараме страхотно сред разни пернати и опашати, а после да седнем някъде в близко кафе или пицерия за по-пълноценен обмен на опит?“

  Мисля си, че любителите на животинки (и особено на пъдпъдъци) можем наистина да си направим среща събота сутрин на Птичия пазар в София!
  Голям купон ще стане! Може после да се преместим в парка Заимов и там да продължим…, защото аз наистина ще измисля някаква манджа с пъдпъдъчи яйца и ще я донеса!

  Уважаеми Графе, бихте ли ми кавалерствали идната събота?

  Каня всички читатели на блога да си направим среща!
  Моля СЪС ЗАПИСВАНЕ, че да преброя колко порции да приготвя!

 • Роси  On 5 август, 2009 at 20:41

  Драги Графе, очевидно ще трябва да се отложи сбирката за по-добро време, защото с Мари-ана много държим на твоето присъствие. Сега е отпускарски период и наверно през септември ще е по-добре да се организираме.
  Приятна седмица!

 • Жоро  On 15 август, 2009 at 13:54

  Някои може ли да ми каже как се развъждат тези птици.

 • Графът  On 15 август, 2009 at 14:04

  Жоро, в двете публикации и в коментарите към тях тук има доста много обяснения.

 • Роси  On 1 октомври, 2009 at 01:17

  Здравейте, драги Графе и уважаеми любители на пъдпъдъците,
  Ето че есента настъпи вече. Моите пъдпъдъци, порода „Фараон“ понамаляха. Пъдпъдъчките се пооскубаха, но продължават да носят : от 6 женски имам всеки ден по 4 яйца, понякога и 5. Мъжките са здрави и много гласовити! Аз ги харесвам и няма да ги пъхна в тенджерата само защото носливостта им е намаляла. Обикновено след 10-я месец женските носачки се бракуват и преминават в категорията за месо. Мисля, че две от женските ми умряха от невъзможност да снесат огромните яйца, които преди това носеха.
  Между другото пъдпъдъците от породата „Фараон“ са най-едри и яйцата има са като две яйчица на японски пъдпъдък. Другите женски наверно умряха от старост.
  Сега птичетата ми ядат с голям апетит динени кори (червената част), огризки от ябълки, круши, парченца домати, тиква и трохите от масата, безсолна извара, както и каквато ми хрумне трева (ядлива) от чисти места (паркове , градини). А мъжкарите пеят и вдигат тревога по всеки повод. Много са смешни и забавни.
  Докато носеха повече женските, раздавах много яйца на близки приятели и на деца. Всички казват, че яйцата са много, много вкусни. Искам да кажа, че освен полза, те носят и много споделена радост!
  Лека нощ на всички! И приятна седмица!

 • Графът  On 1 октомври, 2009 at 09:03

  Здравей, Роси!
  Радвам се, че се появи. 🙂 Тези публикации за пъдпъдъците продължават да се ползват с интерес – няма ден, в който да няма 2-3 четения.
  Надявам се, че доста хора са те последвали.
  Слънчеви дни!

 • mira  On 2 януари, 2010 at 21:12

  zdraveite rosi grafe 4estita nova godina da ste jivi i zdravi mn 6tastie liybov i k1smet v jivota zapred rosi kak ste s pudpuducite kak sa i te grafe kajete ne6to interesno

 • Графът  On 3 януари, 2010 at 13:02

  Здравейте, mira!
  Благодаря за пожеланията!
  Много здраве, успехи и приятни преживявания през новата година!
  Роси продължава да си гледа пъдпъдъците, преди месец ми даде яйца, но скоро не сме разговаряли. Надявам се да се включи.

 • Doroteya  On 15 октомври, 2010 at 00:26

  Здравейте! Тази вечер намерихме блъскащо се във витрина птиче на улицата, което се оказа пъдпъдък. По описание е женски. Събирам информация как бих могла да му помогна. Ако ятото е мигрирало вече не мога да го пусна в дива среда. И с летенето има проблем. От Варна съм.
  Поздрави!

  • Графът  On 15 октомври, 2010 at 01:04

   Здравейте, Доротея!
   Според мен е късно да го пускате в дива среда – ще загине. От друга страна самичко няма как да го гледате през зимата.
   В двете ми публикации описвам подробно как моя приятелка гледа в къщи пъдпъдъци. Интересни и приятни са, но за съжаление аз нямам място, където да си отглеждам.
   Мисля, че има два начина да му помогнете – или да станете собственик на пъдпъдъци в къщи (във Варна сигурно има откъде да се купят) или да намерите такъв човек, който да го пусне при своите. Ако имате възможност, препоръчвам Ви първия – може пък това да е знак някакъв, за първи път чувам за подобен случай в град!
   Ако го подарявате, внимавайте да не попаднете на собственик на екзотична змия – хранят ги с живи пъдпъдъци!

 • Роси  On 11 ноември, 2010 at 01:45

  Здравей Графе,
  здравейте приятели на пъдпъдъците,
  Не съм влизала отдавна в нашата любима пъдпъдъча тема. При мен има малко изменения – птичетата ми намаляха и престанаха да носят.Пък и трябваше да отсъствам от къщи. Нямаше кого да ангажирам два пъти да тича и храни птиците у дома.Което предреши въпроса – просто ги занесах на пазара и ги дадох но един човек, който с удоволствие ги взе за храна на семейството си. Аз не можех да ги заколя и изям.
  Липсват ми тяхното присъствие, яйчица, но животът продължава. Понякогаси купувам пъдпъдъчи яйца от магазина или отивам до пазара да си взема от Благой.

  Имам идея да си направя преносима клетка за пъдпъдъци /даже на два етажа ми се иска да бъде, лека и удобна/,която да вземам със себе си, когато пътувам с кола, но засега времето не ми стига. През новата година може и да смогна. Засега така стоят нещата при мен.
  Поздравявам всички читатели на блога и от сърце ви желая за сте здрави, весели и бодри с вашите пернати приятелчета- пъдпъдъците!
  И на теб, Васко, благодарности за пространството и възможността, които ни даваш в интернет, за да споделяме нашите вълнения, радости и идеи!
  Добра седмица за всички!
  А аз през уикенда забегвам в провинцията да гледам още едно нещо, които много и отдавна ме привлича – родопското късорого говедо! То има изключителни качества и е просто за отглеждане, само че не става за в апартамент! Ха-ха-ха! Като се върна ще напиша в темата за кравите!
  Лека нощ!
  Роси

  • Графът  On 13 ноември, 2010 at 11:14

   Здравей, Роси!
   Много се радвам, че намери време да ни посетиш. Нали знаеш, ти си ни „колчето” около което сме навързани в тая тема. 🙂
   Събуди любопитството ми с това говедо. Ще чакам с интерес новата изненада!

 • Иван  On 22 април, 2011 at 18:35

  Имам пъдпъдъци от 1 година , но спряха да снясът преди 5 месеца.Защо?

 • Росица  On 29 август, 2011 at 04:09

  Наверно им е студено или се е получило течение.Или пък им е дошла много светлината.
  Верояно са се поизносили – затова се сменят с нови, както правят фермерите, а старите ги заколват и пъхат в тенджерата или замразяват за по-нататъшта употреба. Така че няма нищо излишно.
  Успех!

 • Росица  On 26 декември, 2011 at 05:27

  Скъпи Васко и приятели,
  Честита Коледа!
  Желая ви много радост, здраве, топлина, уют, любов!
  Нека Новата 2012 година донесе нови идеи и благосъстояние – душевно и материално!
  Поздравявам ви с тази мелодия:

  С искрена нежност: Росица

 • Лизинг  On 6 юни, 2013 at 17:24

  Good day very cool site!! Man .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your website and take the feeds also?I’m satisfied to seek out numerous helpful info right here within the put up, we want work out extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 • mmmim  On 25 януари, 2015 at 13:29

  За съжаление, пъдпъдъците, тези мили животни са отлетели доста далеч от мен в последните години. Инъче казано – никакво инфо за развитието на пилето с „чудните яйца“. Знаейки колко ценен ловен обект са, все пак ми стана мило, че някой го е грижа 😉

  • Графът  On 26 януари, 2015 at 01:36

   Аз не съм гледал в къщи пъдпъдъци – нямам подходящо място.
   Но при Роси ги виждам, наистина са много симпатични, някак излъчват нежност.
   А за яйцата – не знам в Лондон как е, но тук ги продават по магазините.

 • Ivanova  On 24 май, 2015 at 07:45

  Лудото Роси как можа бе жено изкукуригала да дадеш тези пъдпъдъчета за храна ? Пишеш като смахната колко мили са били, как си ги гледала уж с любов а после като шизофреничка си ги предала и си ги дала да ги заколят .Не можа ли да ги продадеш поне на хора, които ще ги гледат без да ги колят!Срамота жалкия ви живот да живеете на гърба на тези животинки и на другите , които ядете!Сррете да ядете месо месото убива животни! Гледала Росито и подобни изверги животинки и после айде за месо като не ги използват Господ да ви накаже затова сте бедни и нещастни.Аз имам 15 ина пъдпъдъци 4 са стари и ги купих защото щяха да ги дадат за месо или за храна на змии и длугите като не снасят вече ще ги гледам докрй щастливо нюмя да ги ям .Дори нупги купих за яйцата а оот съжаление дапги спася от такива като вас дето ги ядат т след спиране на носенето!Не ям месо защото истински обичам животните!

 • Larisa  On 14 юли, 2015 at 15:34

  Здравейте! 🙂 Гледаме два женски пътпъдъка и от седмица насам едното започна ожесточено да кълве другото… На какво св дължи това? И как да се справя със ситуацията? Благодаря ви предварително!

  • Графът  On 15 юли, 2015 at 12:33

   Здравейте, Larisa!
   Както вероятно сте разбрали, не аз съм специалистът по темата. А доколкото знам на Роси статусът доста е променен – все пак това са 6 години. Не зная дали следи темата и дали ще Ви отговори.
   Струва ми се, че причината може да е стрес – не вярвам да могат да живеят само 2 женски без мъжки. А и яйца няма да снасят.
   Но това е предположение, съжалявам, че не мога да помогна.

 • Росица  On 23 октомври, 2016 at 17:35

  Отговор на г-жа Иванова
  Уважаема госпожо, никой от познатите ми не пожела да гледа моите птичета, Ако ви познавах, с удоволствие бих ви ги дала.
  Вашата агресия не се опира на факти. Просто изливате насъбрани отрицатели емоции върху непознато лице.

  За приятелите от блога на Васко (аз се виждам лично с него, когато си идвам в България), но на вас мисля, че дължа обяснение за мълчанието ми.

  Причината да не пиша и споделям е проста: от няколко години живея в чужбина. За съжаление там не мога да гледам животни, но пък си садя лук, чесън и домати от български семена. И растат чудесно.
  Когато се върна у дома, отново ще си взема пъдпъдъци наверно, В туристическа клетка по мой модел! На два етажа. Искам даже да я изографисам лично!…
  Така ще мога да я транспортирам със себе си в провинцията.

  За Лариса (съжалявам, че така късно отговарям, но днес се видяхме сутринта с Графа и той ми каза, че все още има хора, които посещават често темата за пъдпъдъците и аз отделих малко време за отговори.)

  Женските могат да снасят и без мъжки,но яйцата не са оплодени и не могат да се измътят пиленца. Някои стопани гледат само женски. Аз предпочетох да имам и мъжкари, за да спазя природния ред, пък и предпочитам оплодени яйчица. Когато са само женски – те се бият за водачество, виждала съм доста оскубани женски в клетки без мъжки, докато моите дами си бяха с пълно оперение и не се биеха.

  Желая много радост, здраве и благоденствие на всички приятели и посетители на блога!

 • Ковачева  On 29 март, 2017 at 12:42

  Здравейте,искам да задам един два въпроса относно малките птичета.виждам коментарите са от 2009 г.има ли кой да ме посъветва?

  • Графът  On 30 март, 2017 at 00:21

   Здравейте, г-жа Ковачева!
   Вярно, че публикациите ми са вече на 8 години, но интересът към тях не стихва. Всеки ден имам посещения.
   Ще Ви дам имейла на Росица Бакалова и тя със сигурност ще Ви отговори.
   Rossitsa Bakalova rossybak@abv.bg
   Но Ви съветвам, преди да се свържете с нея, да прочетете спокойно двете публикации и, особено коментарите. Сигурен съм, че ще намерите отговори на повечето си въпроси, както и различни координати за връзка.
   Между другото, вижте отговор на Росица непосредствено преди Вашия въпрос!
   Поздрави,
   Графът

Trackbacks

 • By Пъдпъдъци « Графът on 4 март, 2009 at 18:36

  […] Продължение   […]

 • […] започна преди 5 месеца с една публикация на Графа – “Пъдпъдъци-продължение”. Тогава се ентусиазирах и предложих на сестра ми и зет […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: