Морските ни братя

Какво мисля аз за делфините

Преди време vanilla ми писа в мнение “за делфините си мисля понякога, и си мисля именно, че е възможно изследванията с тях да си се провеждат някъде, и по-специално насочени към търсене на евентуални военни ползи. От всичко хубаво и умно (във всеки смисъл) хората се опитват да направят оръжие” и аз обещах да пиша на тази тема. Не съм забравил, но се забавих, защото исках да се поровя в интернет. Защо ще разберете от следващите редове.

“Морските ни братя” написах за заглавие, но май греша. По-правилно е да ги наречем “събратя по разум”.
Не съм срещал ясно формулирана хипотеза по този въпрос. Но мисля, че е доста логично да се допусне развитие на разум в два клона на живота – единият в живота останал в пралюлката – океана – и другият в живота, “емигрирал” на сушата. Аз твърдо съм привърженик на мнението, че делфините са разумните същества резултат на еволюцията в океана.

Някак твърде егоистична е представата на хората за еволюцията на живота на Земята. Създадена е една схема, която вече се предава едва ли не генетично: зараждане в Океана, излизане на Сушата, размножаване по видове, развитие на разум. А океанът, какво, празен ли е останал? Животът в него обратно от сушата ли се е върнал? Тази представа е егоистична, защото залага на “пирамидата на живота” с един връх за цялата планета. И игнорира (не се опитва да обясни) има ли или не втора пирамида във водата. Защото тогава пък се появява един твърде неудобен за разискване и обяснение факт: животът във водата разполага с милиони години повече за развитие, при това без да се е налагало приспособяване към нова среда! Които няма как Природата да е пропиляла просто така, за да създаде самочувствие на човека.

Тук не е зле да припомня между другото, че развитие на разум не значи полуготова храна, микровълнови печки и компютърни клавиатури за писане на умни мисли. 🙂

Преди години доста се пишеше за делфините и за изследванията с тях. В началото. Отначало на учените им беше много интересно и непрекъснато съобщаваха “а пък днес делфините…” – разни изненади като следния случай (останал в паметта ми): изследват диапазона на звуците, които издават и чуват; и ученият разказва буквално “Не знам аз ли го изследвам или той мен. Той разбра до какви звукови трептения аз чувам, направи няколко опита с постепенно преминаване напред-назад на тази граница и след това никога не премина в комуникацията си с мен в зоната на звуците, които не чувам.”.

После настана тишина – и досега. Най-сериозните изследвания вървяха (и вероятно продължават) паралелно в … САЩ и СССР (Русия). Миналата година (!) изтече информация, че при един от големите урагани е била разрушена станция на делфини в САЩ и 8 делфина излезли на свобода. Настанал тих ужас, защото това са били делфини обучени да убиват леководолази със специални отровни стрелички и в момента на инцидента са били въоръжени. Нямало възможност да разкрият публично нещата и да предупредят, затова очаквали всеки момент съобщение за изчезнал леководолаз. Така че, vanilla, никакво “евентуално”! Интересното в този случай е, че инцидент нямало – след около седмица делфините се завърнали сами без да има пострадал човек. Единственото обяснение за мен е, че те са били наясно и са изпълнявали прилежно задачите срещу манекени за да доставят удоволствие на хората (щом искат такава игра!), но не са имали никакво намерение да убиват живи хора!

И така, в резюме какво мисля за делфините.
Те са представители на развитие на интелекта на живите същества върху Земята на базата на биологическите механизми обусловено от втората природна среда за живот – водата. Тя е определила линията на развитие към усъвършенстване на физическото тяло (няма живо съществото в океана, способно да се придвижва толкова бързо с минимални усилия), а не към търсене на помощни средства. Поради наличието на достатъчно храна – главният фактор за поддържане на живота. На сушата нашето развитие е тръгнало точно от там – изнамиране уреди за по-сигурно добиване (а по-късно и отглеждане) на храна.
Което означава, че са върха на втората линия на развитие на разума. А за привържениците на извънземния произход на човек – даже единствената.

За да не заприлича на брошура това мое писание в отделна тема (“Интересно за делфини”) ще напиша някои интересни неща, които открих сега или съм чел по-рано. На които се базира и мнението ми за делфините.

Още за делфините:

Интересно за делфините

Истории за делфини

_________________________

Моля, щракнете си впечатлението от написаното:

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

  • Муниконтин  On 1 април, 2008 at 10:07

    очаквам с нетърпение! Тогава ще пиша повече!

  • АТАНАСОВА  On 2 май, 2008 at 15:42

    Мога ли да поканя почитателите на Рьоерих на изложба.Виж http://www.roerich.hit.bg

  • Графът  On 2 май, 2008 at 22:36

    Много благодаря за поканата! Сигурно щях да пропусна и после да съжалявам.

Trackbacks

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: