Магарета

Всички в парламента са магарета” прочетох някъде преди време. Ех, де да беше така!

Неведоми са пътищата на биологичния ни РС! Едно мнение на Svetlina в темата ми за карибките в крайна сметка ме доведе до долните редове.
Най-напред ще напиша собствените си мисли, а после ще погледна из интернет. Имам си обица на ухото – тръгна ли по обратния ред, ще се окаже, че други отдавна са казали каквото трябва по-добре от мен и ще ми секне желанието!

Винаги съм си мислел, че един от най-работливите и най-онеправданите (охулени) помощници на човека в тежкия му селски труд е било (и е!) магарето. И никога не съм могъл да си обясня защо. Защо човекът не го е оценил по достойнство? Я се опитайте да кажете като комплимент “Ти си голямо магаре”!
“Инат като магаре”, “глупав като магаре”, “капризен като магаре”, че даже и “мързелив като магаре”, “магарешка му работа”?!? Ушите му били дълги, гласът му гръмогласен… А бе, хора, ами защо тогава не сте се отказали досега от него, а?

Глупаво било? Ама някога за да направят най-добро трасе на път от място до място пускали магаре напред и маркирали от къде минава – доказано е, че оставено да избира се движи по най-оптималния маршрут, съчетаващ разстояние с наклони. Не кара направо през деретата, не обикаля излишно по равното!

Инат било? А на някой дошло ли му е на ум, че това е подсказване за някакъв сериозен проблем, който не търпи отлагане?

Капризно? Да ми посочите някой друг, който се задоволява със сухи тръни след тежък труд? На всичкото отгоре сме ги кръстили тези тръни “магарешки”, уж магарето ги предпочитало. Я му сложете хубав зоб и “магарешки тръни”, пък гледайте какво предпочита!

Изобщо голяма черна точка е за нас, българите, отношението ни към магаретата. Чак в поговорките сме се издънили, в желанието си да се оневиним: “Краставите магарета през девет баира се подушват.” Е, не я обичам тази поговорка и това си е! Предпочитам мъдростта на древните:
Asinus stramen mavult quam aurum (лат) – Магарето предпочита постелката пред златото
…………………..
Тук спрях и отидох в интернет. И както предполагах, нищо ново не казвам:

> Едно от най-онеправданите домашни животни е магарето. Товарим го до изнемогване, защото е издържливо. Бием го, защото е търпеливо. Обиждаме го, защото ни служи. Презираме го, защото ни се доверява. Изразите “магарешки инат” и “глупав като магаре” са се вкоренили дълбоко в нашия език. Освен, че обиждат този, към когото са отправени, те допълват отношението ни към това нещастно животно. Имаме ли право да му приписваме качества, които са присъщи единствено на хората? Не може ли, например, “магарешкия инат” да се тълкува като достойнство и отстояване на лични позиции? Разбира се, и едното и другото са субективни отношения. В това е нашата грешка. Ние се обиждаме, когато ни сравняват с животните, а в същото време сами ги очовечаваме. На магарето съвсем не му става по-добре от това, че го доближаваме до най-висшето Божие творение. То е същество, подчинено на природните закони, с които се съобразява безусловно, следва неотменно и не пристъпва безотговорно.
Това забележително животно е много по-издръжливо от благородния си събрат коня. Още древните египтяни и гърци го използуват за превоз на товари. От хилядолетия магарешкото мляко се употребява като лекарство срещу различни болести, включително и някои мозъчни възпаления. За благородните дами от древността то е превъзходно козметично средство за подхранване и избелване на кожата. (http://www.zoomania.org/content/view/2122/38/)

> “И в края на краищата въпросът съвсем не е в магаретата, или по-точно в тях е, защото магарето е много симпатично животно, и умно при това. Тъй като още от малка любимият ми герой в “Мечо Пух” е магарето Йори. Освен последователен философ и стоик при това.” (Вени Г. http://semkiibonbonki.blogspot.com/2007/09/blog-post_1626.html)

> Тръгнал стопанинът с Магарето и Конят на воденица. Натоварил на магарето два големи чувала с жито, яхнал охранения ат и потеглили.
– Ох! – изпъшкало магарето. – Колко много тежат пустите му чували! Задъхвам се. Ако падна, ще умра. Моля ти се, Кончо, помогни ми! Кажи на стопанина да прехвърли единия чувал на твоя гръб.
Но конят си правел оглушки.
На едно каменисто място магарето се препънало, строполило се на земята и издъхнало под чувалите.
Тогава стопанинът на двете животни наместил магарешкия самар и чувалите върху конския гръб шибнал коня с камшика си и го подкарал напред.
Конят се превил под тежкия товар, въздъхнал, извил глава към магарето и рекъл:
– Ех, братко, ако бях чул молбите ти, сега щях да нося само единия чувал.
(народна приказка)

> Кой каквото ще да казва,
ала умна съм глава.
Май ушите ми са дълги,
но беда не е това.

Хората ме претоварят,
яздят, впрягат ме в кола
и отгоре ми се карат –
ех, магарешки тегла!

Зоб, сенце за мене няма,
все отритнат, сирота…
Няма ли бодил и слама,
гладно дремя край плета.
(Васил Стоянов)
………………………………………….
Това набързо, без да се ровя много. И съм доволен, че не съм единствен магарофил! 🙂

Сега разбрахте ли, защо искам в парламента да има истински магарета?

1963-g-slevski-0041

1963 година преди поход в Балкана. Точица веднага се научи да го подкарва и спира, двамата чудесно се разбираха и по пътя трудничко ги догонвахме.

Реклама
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • Муниконтин  On 23 март, 2008 at 19:21

  Прав си! Не бива да се обиждат животинките с това сравнение! Парламентът ни, по-точно тези в него, са несравними!А колкото за магаретата, те наистина са много умни и мили животни. Но всичко зависи от стопаните им! А ако са като нашите депутати…..всичко е ясно!

 • Баба Коконица  On 23 март, 2008 at 21:49

  Видяхти ли сига кво стана, видяхти ли! Кат ни слушати Царя, кат нищети да си сминити чипа тъй ши й то. Каза ви Царя да ни фърляти боклуци от балконити, каза ви да садити борчита, а вий кво направишхти! Вместу да садити борчита, вий изтръгнахти фиданкити, дету самият Цар ги беши засадил.

  Царят ви поструи чишмички, за да пийти бистра вода до насита, а вий кво напраихти, а, кво напраихти? Фърлихти си там изцапанити гащи и бутилькити от мастикатъ, дет я изпихти, докату хулихти своя Цар. Ей туй напраихти, а посли са почнахти да съ жалвати, чи ви било мръсну и искати Царя да ви почисти мръсотийти. Ей заради таквиз простофунгьелли ши са стопат ледницити и сичката помийа, деть сти я създали, ши ва залей! Ши ва залей!

  И тъй ши й, щоту обругахти нашия Цар, Господ да го поживи! Покайти са, дяца, покайти са, дордету не й късно!

 • Графът  On 23 март, 2008 at 23:20

  Бабоо, бабо! От времето ще да е, от онуй, дето вече си е заминало. Като стане множко… Ама барем да беше сменила плочата, а? Тая вече наизуст я знаем, караоке изпълнение можем да ù правим… 😉

 • deni4ero  On 24 март, 2008 at 15:20

  Браво, Графе 🙂 Променихте ми отношението към магаретата. Не, че е било лошо, аз обичам животните и съм израстнала с тях, но друго си е да знаеш, че и в магарето можеш да намериш верен другар 🙂

 • Svetlina  On 24 март, 2008 at 20:53

  Хах, хубаво е да знам, че съм вдъхновила магарешки пост. Още повече, е аз самата съм писала такъв ( http://vitanova.wordpress.com/2008/01/14/13012008/ ) и наистина харесва обръщенията „магаре“ и „маймуно“ – ползвам ги като гальовни имена и никога за обида!
  Иначе, да си кажа, че ме подсещаш за Нерон и как си вкарал коня за сенатор – ей за това е историята – да се поучим, да вземем пример и да почнем да раздаваме магарешки бодили вместо кюфтета в депутатския бюфет. Мисля, че ефектът ще е строго положителен.

 • Графът  On 24 март, 2008 at 22:00

  Svetlina, хубаво, ама защо чак сега го видях този Ваш пост? По-рано щеше да я има магарешката тема – там едно възмутено мнение веднага ми напомни приказката за един цар с магарешки уши и дупката за разтоварване… 😀

 • Svetlina  On 24 март, 2008 at 22:47

  Хех, това да не е за цар Траян, дето извикал мъката си в една дупка и му изчезнали ушите, ама после там пораснало дърво, от него овчарче направило свирка и така всички разбарли тайната?

 • Графът  On 24 март, 2008 at 23:21

  Общо взето да, но е малко по-друга:
  Царят имал магарешки уши. И, разбира се, не искал да се знае! Затова заповядвал да убиват всеки бръснар, който го бръснел. Накрая останало само едно момче, последното бръснарче. Вероятно заради това (няма да се бръсне царят сам, я!), царят се смилил, не го убил, но го накарал да се закълне, че няма да издава тайната. Така и станало, но момчето започнало да линее, все по-зле става. Разпитвала го майка му, но то не казвало – клетва е това! Тогава тя го посъветвала да отиде в гората да изкопае дупка и в нея да си каже какво го мъчи. Така и направил, извикал в дупката “Цар Траян има магарешки уши”, заровил я и му олекнало. Нататък е, както знаете – израснала върба, направили свирки от нея и те засвирили “Цар Траян с магарешките уши”. Накрая царят разследвайки случая сам направил свирка и като се уверил, че тайна скрита не остава, престанал да си крие ушите.

 • Графът  On 26 март, 2008 at 07:25

  “Светлина ще върне цветовете на колоната на император Траян”
  Хе, Светлина и Траян в едно изречение! Това сега съвпадение ли е, що ли? 🙂
  Иначе информацията е за друго – става въпрос чрез осветление да се възстановяват цветовете на римските статуи, които според специалистите някога са били цветни.

 • Svetlina  On 26 март, 2008 at 08:45

  „Осветяването на колоната на император Траян ще започне от 2009 г. То е в рамките на по-голям подобен проект за целия Римски форум.

  При него части от руините ще бъдат осветявани по различно време и така посетителите ще разбират Осветяването на колоната на император Траян ще започне от 2009 г. То е в рамките на по-голям подобен проект за целия Римски форум.

  При него части от руините ще бъдат осветявани по различно време и така посетителите ще разбират по-лесно кога какво е строено. “

  Супер – заади Графа разбрах, че през 2009 искам да мина през Италия (така и така ще ходя натам, нека посетя и Сан Марино 😉 ). Ох, как харесвам светлинното шоу на Царевец, а това обещава да е още по, по, по… красиво (май не знам по-хубава дума).

 • Графът  On 26 март, 2008 at 11:07

  Радвам се за Вас!

 • Графът  On 31 март, 2008 at 18:07

  Благодаря за връзката, simplyblue, с удоволствие четох. И ми напомнихте, че има още доста да се разказва…

 • mislidumi  On 7 април, 2008 at 17:14

  Прекрасна история, Графе. Винаги ми е интересно да виждам тези стари снимки, с които все успявате да ни изненадате 🙂
  Поздрави

 • гравитон  On 23 септември, 2008 at 22:54

  Сега вече става ясно защо аватара ми е магаре. Благодаря от името на българските работливи магарета!… Но цар Траян , не е ли бил с кози уши?

 • Графът  On 23 септември, 2008 at 23:37

  В легенда е с кози уши, в българска народна приказка с магарешки. Сега проверих – когато писах просто съм си спомнил приказката. Но и след проверката съм склонен да дам повече тежест на нея.
  http://history.rodenkrai.com/index.php/legendi/2007081038/legenda_za_traqnovi_vrata/menu_id_34.html
  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=16&WorkID=4333&Level=1

 • гравитон  On 24 септември, 2008 at 12:33

  Графе, не че се заяждам, ама не мога да не се запъна като магаре на мост, нали съм си инат магаре. Ще посоча:
  Кузман Шапкарев – Български приказки и вярвания – Индекс
  246. Цар Траян с козии уши
  Интересни са и Константин Иречек и Теодор Балан

 • Графът  On 24 септември, 2008 at 12:40

  гравитон, не го приемам за заяждане. И понеже го има в двата варианта, освен да добавяме в скоби втория.
  Пък и това писание е за възхвала на магаретата, не на козите. 😀

Trackbacks

 • By златно детство « simplyblue on 31 март, 2008 at 14:56

  […] Живот на село. Събрани спомени на apieceofme и Магарета на Графът ми припомниха за “живите” спомени за […]

 • By Голямото село | Графът on 26 септември, 2013 at 00:40

  […] Не се чудете защо съм избрал точно магарешката нишка за картинките – аз съм магарофил! […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: