Как избират в Швейцария

На избирателна вълна са всички. Нормално, два избора са ни на прага. Всеки трябва да избере своя представител в Европейския парламент и след това в нашия. Не е грешка. Всеки – своя, такова животно като „нашите представители” няма! Кои са тия „нашите”? Че то мъжът с жена си няма еднакви желания, какво остава повече хора на едно място…

В избораджийската суматоха често се използват понятия, фрази, „факти” на ангро и юнашко доверие. В разговор при Rado стана дума за швейцарците и аз попитах дали знаят те как избират. Оказа се, че не и поех ангажимент аз да разкажа. По проста причина: имам представа, защото преди време (когато се нищеше избирателния закон) попитах многобройните си есперантски приятели „как вие избирате?”. Един от отговорите беше от Riŝo за Швейцария. А тя е лесно съпоставима в това отношение с нас, защото е също 7 милиона.

Та ето как избират швейцарците.

Швейцария e най-старата действаща демокрация в света –уникален пример за съществуващи и доказани механизми за пряко участие на гражданите. От векове там е постигнат върхът на либерализма в избирателната система.
Няма да се впускам в подробности за държавното и политическо устройство – то е доста сложно и ще стане много дълго.
Това, което отговаря на нашето народно събрание, е Националният съвет от 200 депутати, избирани на всеки четири години с пряко гласуване. Системата е пропорционална, но!

– Депутатите се избират на регионално ниво. Има 26 избирателни района, които отговарят на кантоните, т.е. не са с еднакъв брой жители. В най-големия избират 35, в най-малките по 1.
– В партийните листи може да има толкова имена, колкото са определените за кантона депутати.
– И сега внимание! – избирателите отмятат в листите кандидатите, за които гласуват. Могат да бъдат в различни партийни листи, единственото условие е отметнатите да не са повече от определения брой!

Това е най-чистия либерален вариант на пропорционалната система. Практически се избират кандидатите мажоритарно, няма праг и в Националния съвет влизат и малки партии. Ако не се лъжа сега са 14 партии. Има и куриозни случаи – в кантон с 1 бройка след изтичане на срока за регистрация на кандидатите е обявен избран без избор, бил е единствен регистриран… 🙂

Разбира се, тя има тройна защита, така да се каже. Референдумите. По-важното за тях – референдум може да предизвика всеки гражданин, който събере 50 000 подписа. С референдум може да се отмени вече приет закон. Може да се промени конституцията (за това трябват 100 000 подписа). Нещо повече правото на инициатива за федерален референдум имат и кантоните, а в тях всеки гражданин може да поиска да бъде предизвикан такъв само с обикновено писмо до администрацията. Без да събира подписи!

В европейските страни периодично се повдига въпроса за швейцарската система – когато недоволството на хората от действащите при тях вдигне градуси (както у нас). Обикновено „най-съкрушителното” възражение е, че ще настъпи хаос в държавата и ще се отрази силно отрицателно на икономиката (дежурното плашило, както едно време плашеха децата „ще дойде караконджула да те вземе” 🙂 ).
И никой не се замисля, че държавата, практикуваща тази система от векове, е най-богатата в Европа!

Прочетох някъде, че такава е избирателната система и в Люксембург.
В Ирландия и Малта избирателите номерират кандидатите в съответна партийна листа. Интересното там е, че след това кои са избрани се определя отзад напред – започват да елиминират тия с най-малко гласове докато остане нужния брой. 🙂
В Италия и Германия има други варианти – с по 2 бюлетини (една, както при нас и още една също партийна, но със задължителна преференция) и т.н.
Изобщо навсякъде е станало ясно, че пропорционална система от национален тип (каквато до сега беше нашата) е най-лошия възможен вариант, даващ възможност за възпроизвеждане на политическия „елит”, създава условия за корупция и стимулира появата на популистки партии. И политическите партии търсят варианти за ремонт. Ама хем да е подобрено, хем…да е в техните мерки. 😉

В заключение: в Швейцария първо е била системата, после богатството.
Значи, ако ще ги гоним, ясно е от къде трябва да стартираме! 😀

Например така: Реална метла

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • Derevokas  On 23 май, 2009 at 12:10

  Честно говоря, сначала до конца не понял, но со второго раза дошло – спасибо!

 • yoalbo  On 25 май, 2009 at 09:28

  Поздравления за великолепната статия! Ех, да можеше повече хора да се замислят!

 • Графът  On 25 май, 2009 at 10:07

  Особено които трябва, yoalbo! 😉
  Или ние да се замислим как да ги накараме да се замислят… 😀

  • Графът  On 2 юли, 2013 at 14:04

   Съжалявам, но не мога да прочета линка Ви – не съм във Facebook. Затова реагирам само на последното изречение:
   Ние по-близо ли сме? 🙂

 • Lubo  On 6 януари, 2014 at 12:29

  „Изобщо навсякъде е станало ясно, че пропорционална система от национален тип (каквато до сега беше нашата) е най-лошия възможен вариант, даващ възможност за възпроизвеждане на политическия „елит”, създава условия за корупция и стимулира появата на популистки партии“

  Това е малко изхвърляне, защото именно така е в Германия, така е и в Израел. Българската система се стреми малко несръчно да съчетае и двете: пропорционалност на национално ниво, после и на регионално. А въвеждането на преференции е стъпка която ни приближава към швейцарската система. Разликата е, че в Бг ще има само по една преференция на гласоподавател, докато в Швейцария може да има няколко. Друга разлика е, че имаме 4% праг! в Швейцария няма. Но нали именно този праг трябва да спре популистките партии? Значи проблема е може би другаде. И не може да се изчерпи с няколко декларации от типа на „очевидно е, че…“. Иначе от вас научавам, че така се гласува в Швейцария. Би било чудесно ако посочите и връзки за тези които искат да прочетат повече.

  • Графът  On 7 януари, 2014 at 13:21

   Имам доста публикации по въпросите за изборите – вижте горе в ляво „ Избори и изборджии “. Там ще намерите и различни линкове.
   Обобщено, основното различие е дали гласа, който давате, е с гарантирано съдържание. Например, ако Вие сте гласували за невлязла в парламента партия, знаете ли кой е влязъл в Народното събрание с Вашия глас? И съгласни ли сте с това? И това не е дреболия, в момента над 30 депутати са „гратис“, неизбрани с гласовете на партийните си листи.
   Още ли мислите, че проблемът не е в наличието на праг?
   Споменавате „преференции“ и сравнявате с Швейцария. А това е просто несравнимо, съвсем различна система е. Между другото, незадължителната преференция е възможно най-недемократичният инструмент в избори.
   Не бих давал за пример Германия – там има доста усложнена система, а и като си спомним колко месеца им трябваше за да спазарят правителство…
   Надали някъде има напълно съвършена избирателна система. Но за кои са добри има лесен тест – там, където няма протести „Оставка“ и искания за предсрочни избори…

Trackbacks

 • By Пряка демокрация | Графът on 15 декември, 2016 at 18:14

  […] Да не се увличам повече. Лесно ще намерите още подробности ако искате. И при мен има в стари публикации. […]

 • By Пряка демокрация | Графът on 15 декември, 2016 at 18:14

  […] Да не се увличам повече. Лесно ще намерите още подробности ако искате. И при мен има в стари публикации. […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: