Великите индиански вождове

Какво знаете за тях? Ако напишете в Google заглавието ще се появят 19 100 адреса като доста от тях не са по темата.

А за Горно нанадолнище какво знаете? В Google са 26 500 адреса… 😀

И все пак неизкушените имат някаква представа за вождовете – основно от уестърните филми. Както и за индианците изобщо. Каква?
Като прочетете „Великите индиански вождове” какво си спомняте?
В най-добрия случай за борбата им с белите заселници. Борбата – расова и културна – между индианците и белите за притежаване на земята.
За „дребното допълнение”, че индианците са живеели на нея от хилядолетия, а белите „заселници” са я „завоювали” няма да се сетите. Т.е., че ужасните диви индианци, с лошия навик да скалпират победените си противници, всъщност безнадеждно са се мъчили да отблъснат настъпващото бъдещо „присъствие” и ….. е, да, де…

Разбира се, казаното дотук се отнася за общите ни, масовите представи за ерата на „Американския запад”. За индианците е писано доста (близо 12 мил. адреса в Google) – има сведения даже за предците им хопите, които притежавали мистериозни и необясними лечителски способности.* И все пак ми липсва един Клод Леви-Строс, който да ги е посетил преди да дойдат заселниците…

И сред нас, българите, има десетки хиляди сериозно просветени и знаещи по въпроса.** Много повече, отколкото по света има знаещи за нашите борби против турския нашественик – нищо, че сме спасили тогава Европа от «присъствие». Ама като си нямаме Холивуд и автор като Карл Май (който, в интерес на истината, не ни е отминал – написал е един роман с приключения по нашите земи)! 🙂

Увлякох се, а аз за друго подхващам тази тема.
За да се похваля 🙂 с подарък от внука ми:

Картичка с портретите на великите индиански вождове

(„Респектиращи са били, нали?” пише Васко. „Не само” казвам аз. След като погледнете мимоходом картичката на прочутите „дивашки вождове” върнете се отново на нея и се вгледайте поотделно по-внимателно в лицата, израженията и особено очите им. Приличат ли ви на диваци, а?)

и миниатюрен tomahawk (томахавка).

Какво толкова за хвалба – картичка и сувенирче!

Ами толкова! –
Нареждат се до ножчето от Aiguille du Midi,  защото са купени в Маниту Спрингс,  а сувенирът tomahawk е направен ръчно от семейство Navajo Indian от Ню Мексико с автентични материали и технология на древните томахавки.  Даже вървите са от животински жили.

Ами толкова! –
За мен са неоценими не заради автентичността си, а защото Васко, когато е бил по такива изключителни места, си е помислил „Това дядо ще го оцени.”!

Колко внуци се сещат за дядо си на тази възраст в такива моменти?

Жив и здрав да си, момчето ми!

_____________________
* Между другото, в днешно време усилено се мъчим да направим с уреди това, което (според преданията) хопите са можели природно. А делфините продължават и днес да си могат… 🙂

** Българско Индианско Общество „Орловият Кръг“
Уникални копия на индиански бойни лъкове от началото на 19-ти век предложи за продан общество на индианците в България. Неговия център е в град Трявна. (Живи са индианките от детството в милата ми Трявна! 🙂 )

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • Песни  On 6 октомври, 2010 at 17:25

  То в гугъл какво ли е по темата 🙂

 • Homoerect  On 15 септември, 2014 at 08:56

  Графе, тъкмо мислех да те смъмря за това, че наричаш някои хора „белите заселници“, но видях по-нататък, че си се коригирал… Редно би било такива хора да ги наречем окупатори и колонизатори.

 • Marsel  On 2 септември, 2016 at 15:06

  Г-н. Граф, Казвам се Марсел.
  Прочетох и се впечатлих от историята ви!
  С моя покоен вече дядо (Петър – Доса) сме се вълнували или по-точно той ме запали по индианците като ме водеше на “уестърн“ но от онези истинските снимани през 50-те, 60-те, 70-те.. и аз определено меко казано се запалих! А съм бил на 6,7,8 години.
  И ние подобно на вас си имахме тумахавки ръчно изработени от дядо ми.
  Аз бях Белият Вълк, той Черният вълк:) Дядо ми беше много запален по Америка и по точно история, а когато кажеш история на Америка и не ти дойде първо на ум Индианци значи не говорим за една и съща Америка:)
  Разказвал ми е много на тази тематика но за съжаление съм бил доста малак и не помня всичко:( След това когато бях почти на 10 или през 1991г. живота ни раздели, заедно с моите родители емигрирахме в Израел по обясними причини тогава като имате предвид периода.. та.. с моя дядо си писахме писма, да не беше като да се държим ръка за ръка и да бродим из центъра на София и той да ми споделя интересни подробности за вождове и не само.. но.. пак в писмата ни се споменаваха Белият и Черният вълк:)

 • Графът  On 11 септември, 2016 at 12:27

  Искрено Ви благодаря за коментара, Бели Вълко!

  • Marsel beliat vulk  On 8 ноември, 2017 at 20:54

   Не, аз ви благодаря!

   „If white army battles Indians and wins, it is called a great victory.
   BUT IF IT LOSES, IT IS CALLED A MASSACRE“
   Apache Indians

   The Wolf’s music is sweet to the ears of all who know the words…

   До: apache indians..един Дядо и неговият внук Васко:)
   От белия вълк:)
   Ly O Lay Ale Loya

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: