Тоталитаризъм

Сравнително нов термин, навлязъл в по-широка употреба за нуждите на антикомунистическата борба след Втората световна война. Основателно и доста ефективно – значението му се отнася за държавна система на управление и дава възможност за сравнения. А за онова време да можеш да оприличиш нещо или някого на хитлеризма беше съкрушителен удар – и дяволът, оня с рогата и опашката, не беше толкова омразен на хората.

Антикомунизмът не търпеше отлагане, ситуацията си беше направо критична за капиталистическия свят. Оня, с мустачките, вместо да свърши работата, която се очакваше от него, и да премахне най-после Съветския съюз, взе, че се оплеска с расовите си фантазии. За какво оставиха Германия да стане най-силната държава във военно отношение, за какво ѝ дадоха като бонус европейски държави? Държава, която започна войната на коне със саби срещу най-съвременното немско оръжие, която по всички реални разчети след година и половина – две трябваше най-после да изчезне, в крайна сметка поби знамето си на Райхстага! Единствената социалистическа държава, пред очите на целия свят.

На всичкото отгоре, социализмът от една държава се разрасна в лагер от държави!

Капитализмът трябваше бързо да намери начин да прегрупира силите си за да излезе от това поражение. Светът засега гледа, но знае ли се как ще реагира?
И той намери единствено правилното решение – във Втората световна война битката не е между двата строя, а между две тоталитарни държави!

Тоталитаризмът беше взет на въоръжение.

И днес всички, от младоци до мои връстници, знаят, че хитлеризмът и сталинизмът са две страни на една и съща монета. Знаете, нали?

Успехът на този термин беше толкова впечатляващ, че нямаше как да си остане само в сферата на значението си.* И в съвремието той беше преустроен за по-широка употреба – превърна се в понятие. Употребявано с ищах в най-различни сфери. От обвинения към политически практики и субекти, през словесни двубои, та чак до тоталитарен туризъм.
Но разширявайки своето значение като понятие „тоталитарен“ загуби острието на порицанието. Кой може да каже, че е застрахован от тоталитарно мислене и практики? Всички, малко или много, ги ползваме в отношенията си към околните, независимо как ги наричаме в конкретните случаи. Родители, в детските градини, учители, собственици и ръководители на фирми, партии, сдружения и т.н., и т.н.

Докато пишех това се появиха съвсем типични примери.

Малък процент от близо 3000-те студенти на Софийския университет блокираха цялата сграда и насилствено преустановиха дейността на Университета. Т.е., насилствено наложиха своето мнение над болшинството. При тях най-характерното за „тоталитарно“ – пълно отказване правото на мнение на инакомислещите – е в най-чист вид.

Днес нищожен процент от избирателите в България се опитват насилствено да преустановят дейността на Народното събрание. Което вече намирисва на опит за преврат. Между другото, повечето тоталитарни държави така са се родили.

–––––––––––––––––––––––––
* Терминът „тоталитаризъм“ означава държавна система на управление, при която властта е напълно централизирана.
Понятието „тоталитарен“ е от сферата на мисленето и означава налагане със силови средства мнението на малцинство (дори един човек) над мнозинството.

Рекламите в блога не са поставени от мен!

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • Homoerect  On 13 ноември, 2013 at 09:06

  Графе, този път ще се въздържа от всякакъв род хвалебствия… Ти си знаеш колко много те уважавам и ценя! Продължавай в същия дух!
  П.П. Ако ми позволиш една забележка – не използвай думичката „болшинство“, защото някои хора може да се подразнят от нейния корен. 🙂

  • Графът  On 13 ноември, 2013 at 10:38

   Приемам забележката – трябва да щадим чувствата на хората. Промених я на „мнозинството“. Тя сега е добре приета, особено ако се украси, като например „огромно мнозинство протестиращи“ 🙂

 • Homoerect  On 14 ноември, 2013 at 10:08

  „Рекламите в блога не са поставени от мен!“
  Графе, кажи по колко ти плащат за всяка една реклама, не ни заблуждавай!!!

  • Графът  On 14 ноември, 2013 at 13:01

   Това, приятелю, е поверителна информация! Мога само да намекна, че скоро ще ми трябва бронирана кола за да закарам торбите до банката. 😀
   В интерес на истината, WordPress любезно предлага да се съглася на реклами срещу заплащане – ако се излъжете да ги цъкнете. Което ще рече, че непрекъснато ще трябва да ви подканям: „Цъкнахте ли рекламите? Нищо няма да ви струва!“
   Ама като ми е късно да ставам от „инициативните“… 🙂

   Колко плащат не знам, но няма да е по-малко от цент за 100 цъкания. 😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: