Топящите се пари

Не щеме ний богатства, не щеме ний пари, най искаме свобода, човешки правдини

Така пеели българските революционери около Освобождението, това била една от любимите им песни, превърнала се по-късно във военен марш. Текстът най-добре е изразявал техния идеализъм и саможертва!
Не са подозирали, че тази фраза само след няколко десетилетия ще добие друг смисъл, а след малко повече от век ще стане многообещаваща цел на човечеството за следващ етап на неговото развитие.

Още в началото на 20-ия век (1916 г) самоукият икономист „магьосник“ в сферата на икономиката Силвио Гезел издава труда си „Естественият икономически ред чрез свободна земя и свободни пари“, в който прокламира идеята, че парите трябва да се върнат към първоначалното си предназначение на стока-посредник. Те не бива да остават повече извън кръговрата и преходността на всичко земно, трябва да станат „най-бързо развалящата се стока“, да не могат да се натрупват, а да губят стойността си ако не бъдат харчени. Да бъдат в непрекъснат оборот и да изчезне завинаги лихвата. Парите да станат обществени и ако някой ги „заеме“ веднага да трябва да ги използва за да не плаща такса на обществото.
Това ще доведе до един по-добър свят, смята Гезел, в който ще изчезнат редуващите се кризи.

Големите умове бързо „хващат“ гениалността на идеята.

Създаването на пари, които не могат да се трупат, ще доведе до нов вид, по-истинска собственост“ казва Алберт Айнщайн.

Гезел е създал антимарксически модел на социализма и отговорът за бъдещето трябва да се търси именно в тази посока казва проф. Джон Кейнс.

Случило се така, че по стечение на обстоятелствата теорията на Гезел била проверена в експеримент, отговарящ на всички изисквания на науката.

Чудото от Вьоргл.
Годината е 1932. Голямата депресия, започнала 1929 година от САЩ, вече е удавила цивилизования свят. Ужасяваща безработица и бедност. Спасение от никъде. (Между другото, нивата в световната икономика от преди кризата биват достигнати чак след Втората световна война!)
Австрия не е пощадена. Обществената атмосфера е взривоопасна, набира сила хитлеровата германска националсоциалистическа работническа партия (NSDAP). Правителството (вероятно финансовия им министър 😉 ) решава, че единствен изход от кризата е икономии – да се орежат доходите на хората, да се свият държавните разходи, да се съкратят работните места  за да се постигне национална финансова стабилност (защо ли ми е познато това?!?).

По това време едно малко тиролско градче Вьоргл има наскоро избран с жребий кмет „с дълго име“ Михаел Унтергугенбергер. С жребий, защото „десните“ и „левите“ в градчето от 3000 жители били „на кантар“ и от доста време не провеждали избори, а теглели чоп. За да няма политически страсти и омраза, а да си пият спокойно заедно питието в кръчмата. Та на социалдемократа с „дългото име“ му се паднало предишната година да е кмет.
„Голям“ късмет, няма що – криза, една трета от мъжете без работа, в общинската каса 34 500 шилинга, никаква възможност за социални помощи, държавата нарежда „икономии!“.

Човекът бил с основно образование, ама имал глава.
И решава да не спестява, а да харчи! Като приложи идеята на Гезел, която прочел в някакво списание.

В градчето се започва интензивна работа по общински обекти – мост, поправки на улиците, канализация и даже туристически пътеки и ски шанца. Хората имат работа, получават си парите и всичко живва.
Но!…парите, които получават не са „истински“, а общински, трябва да се изхарчат до месец, иначе се обезценяват с 10% чрез купуване на специална марка. Няма спестяване, има оборот! В края на месеца всеки гледал да похарчи останалите му пари. Даже данъци плащали в аванс! Нещо като играта „Черен Петър“, всеки гледал да се отърве от Черния Петър.

И въртележката се завърта – отпечатаните общо 32000 шилинга, гарантирани с общински пари в местната банка, за по-малко от година се завъртат в оборот 463 пъти и създават стоки и услуги на обща стойност 14 860 000 австрийски шилинга! Безработицата рязко се намалява, икономиката е в невероятен възход.

Кметът става световна сензация. Валят писма с искане да стане финансов министър на Австрия. От експеримента се интересуват в Европа и САЩ, френският министър-председател прави посещение, кметовете на 170 австрийски града се срещат с необразования кмет с намерение да въведат системата. Шега ли е – с някакви жълти хартийки да ликвидираш най-страшната криза! Но…
… Националната банка на Австрия се противопоставя! В началото на 1933 Унтергугенбергер обжалва държавното решение за спиране на експеримента, като вече подозира, че “умните глави ще ми забранят да продължа”. На 18-ти ноември 1933 Конституционния съд на Австрия решава: парите за бедни във Вьоргл нарушават Конституцията.

На чудото е сложен край.
………………………………………………………………………………..
Зная, че не ви казвам нищо ново с това писание. Има достатъчно публикации с подробности за „чудото“ в медиите и нета през последните години.

Пиша, защото се оказа, че забраненото не е забравено. Хората, за които е направено, помнят! И не само помнят, ами вземат работата в свои ръце. „По-добре от революция“, както е казал някога кметът с дългото име.

Днес вече
в Германия действат 24 вида свободни пари, най-известна е валутата химгауер, създадена под формата на училищен проект за 10-и клас в региона Химгау. Тя има отрицателни лихвени равнища и започва да губи стойност – 2 % на всеки три месеца. В обръщение са 540 000 банкноти химгауер.

Още през 1934 г. в Швейцария, под влиянието успеха на Вьоргл, се появява кръгът WIR – система за размяна между дребни предприемачи. Започнала с 16 търговци днес в нея участват над 60 хиляди предприятия с оборот от няколко милиарда франка. Не се влияе от кризи! Придобила е статут на банка и днес Швейцария е единствената страна в света, която има две официални валути.

Гърция – По неофициални данни в местните общности в страната към момента оперират над десет алтернативни търговски мрежи и непрекъснато се появяват нови. И всичко това, без участието на официалната валута – еврото. Една от тях успя да привлече значително международно внимание. Нарича се „ТЕМ“ – „Алтернативна местна единица“. Хора от най-различни професии са част от тази алтернативна мрежа.

В САЩ съществуват няколко алтернативни парични единици. Интересен като философия е проектът „Венера“ действащ в изследователски център във Флорида.
……………………………………………………………………………………
Мисля, че човечеството няма алтернатива.
Или парите ще станат бързо разваляща се стока, или светът, който виждаме около нас, ще изчезне изцяло в небитието.
Лихварите да станат безработни, а безработните работни – на първо време там е спасението!

Човечеството търси нов път.

Ние също.

И е добре да не забравяме какво са ни подсказали нашите предци:

Не щеме ний богатства, не щеме ний пари, най искаме свобода, човешки правдини!

 ___________________________________________________
Под черта:
Всеки нормален човек, всяка уважаваща се фирма търси дефекта и го оправя щом някаква машина ту работи перфектно, ту се скапва.
Всички кризи започват от САЩ и скапват целия свят. Недоумявам: защо досега не е намерен и премахнат дефектът на американския капитализъм?!?

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • Симеон  On 31 май, 2013 at 12:41

  … браво! наистина велико …. ама нашенецът ще рече „абе ти акъл не ми давай … глупости ми говориш …“

  • Димитър Петков  On 7 юли, 2013 at 17:58

   не иска акъл, ама всяка вечер гледа новините и отива и гласува… или не гласува. Един закон не е прочел, а иска справедливост. Като не иска акъл, да си стои прост

 • Симеон  On 31 май, 2013 at 12:52

  … и като продължихме да си говорим по темата с една приятелка (Муцата) стигнахме до извод страшен – това няма да се популяризира от властта, защото никоя власт не желае информирани и можещи хора, а и такава система НЕ ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ КРАДЕ, а това вече няма да се хареса на управляващият „елит“ …

  • Графът  On 31 май, 2013 at 18:31

   В случая става дума за нещо, което точно властта трябва да въведе, а не да информира. Както е случая в тиролското градче.
   В настоящето хората са започнали да се самоспасяват надали под влиянието на идеята на Гезел, по-скоро сами са стигнали до същото.

 • Homoerect  On 31 май, 2013 at 14:20

  Графе, само бих добавил, че ако се въведе отново златното покритие на основните валути, нещата биха могли да изглеждат по съвсем различен начин. А не целият свят да кредитира САЩ срещу хартийките, които емитира в замяна на реално получени стоки.

  • Графът  On 31 май, 2013 at 18:37

   Напълно сте прав! Но се съмнявам, че е възможно да стане – златните запаси на Земята надали ще стигнат за покритие на отпечатаните и виртуални пари.
   Златното покритие затова е „изоставено“, защото е здрава спирачка.

 • Муниконтин  On 2 юни, 2013 at 00:08

  Пояснение: В разговора ни с Монката ставаше дума за това, че са ни пълнили главите с какво ли не, но за пръв път чуваме за това гениално решение! А повярвайте ни не сме учили малко! 😀

  • kilimar  On 2 юли, 2013 at 20:43

   Не считам, че е „гениално решение“. Бих го определил като разумно решение, взето от мислещи същества. А за да стигне до него човек, не е необходимо главата му да е пълна с какво ли не – най-важната предпоставка е мисълта като процес… 🙂

 • Муниконтин  On 2 юни, 2013 at 00:40

  Така че , Графе, ако ти не беше писал за това, така и нямаше да научим! 😉 За което ти благодаря!

 • Jillian S. Sanford  On 24 юни, 2013 at 02:01

  са най-влиятелните участници в корумпираната система на Федералния Резерв. Време е да бойкотираме тези институции. Ако имате банкова сметка или кредитна карта в някоя от тях, прехвърлете парите си в друга банка. Ако имате ипотека, рефинансирайте от друга банка. Ако имате техни акции – продайте ги. Ако работите за тях – напуснете. Този жест ще е израз на презрение за истинските сили зад частния банков картел, известен като Федерален Резерв. И ще създаде съзнание за измамата на самата банкова система.

 • Графът  On 8 юли, 2013 at 05:51

  Благодаря за препечатката, Съпротива!

 • SS  On 2 август, 2013 at 14:30

  Според мен тази система е неприложима. Ако например събираш пари за кола или апартамент тогава ще настане голямо буксуване докато събираш, а парите които вече си събрал губят стойност. Големите корпорации как ще работят ако не разполагат с капитал? Кой ще отделя пари за мулти проекти, като космически изследвания, медицински изследвания, стоежи на язовири, ядрени централи и т.н. Никой няма да иска да разполага с голям капитал който да губи стойността си постоянно. Ще станем планета в която мечтите нямат стойност, ще се върнем в родово общинния строй, където само яденето и облеклото ще се цени и произвежда. Кой ще инвестира дългосрочно в наука, която дава резултати след десетки години?

  • Графът  On 3 август, 2013 at 10:22

   SS, това не е система, която сега да се предлага теоретично.
   Изобщо не става въпрос дали е приложима. Тя се прилага в съвременния свят все повече (видели сте данните от преди няколко години, сега са се умножили!). А в Швейцария за 80 години (!) е достигнала ранг „конвертируема валута“ и в нея работят хиляди малки и големи фирми.
   Очевидно нещата не са толкова елементарни, има си изработени работни схеми.
   Колкото до мечтите, доста мрачна картина за човечеството е мечтата за капитал, който увеличава стойността си…

Trackbacks

 • […] ___________________________________________________ Под черта: Всеки нормален човек, всяка уважаваща се фирма търси дефекта и го оправя щом някаква машина ту работи перфектно, ту се скапва. Всички кризи започват от САЩ и скапват целия свят. Недоумявам: защо досега не е намерен и премахнат дефектът на американския капитализъм?!? Източник: vascont.wordpress.com […]

 • By Топящите се пари on 18 февруари, 2015 at 13:34

  […] ___________________________________________________ Под черта: Всеки нормален човек, всяка уважаваща се фирма търси дефекта и го оправя щом някаква машина ту работи перфектно, ту се скапва. Всички кризи започват от САЩ и скапват целия свят. Недоумявам: защо досега не е намерен и премахнат дефектът на американския капитализъм?!? Източник: vascont.wordpress.com […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: