Време разговорно

Разгоряха се протести на притиснатото до стената българско население. Притиснато от немотия!

През годините от 90-та насам не веднъж е имало протести. Но те винаги са били с конкретен повод и конкретна цел. Което a priori си изисква и организатори.
И за сегашните протести поводът беше съвсем конкретен – изневиделица драстично порасналите в поредния месец сметки за ток. И съвсем нормално насочени срещу тези, които пращат тези сметки. В началото, обаче, организатори не се афишираха, нямаше.
Много бързо стана ясно, че работата не е толкова в електро-сметките, колкото в липсата на пари да се плащат. Нещата тръгнаха в доста плашеща за властимеющите посока, най-страхливият даже не издържа…

И контрата с познати отработени методи тръгна.

Най-напред на фронта излязоха ония, които си мислят (по-точно с това си изкарват хляба), че могат да ни учат и внушават какво да мислим. Започнаха масирани атаки за какво и как да се протестира. Първата работа беше да се мултиплицира вината на всички управляващи от 90-та насам, та да се размие на сегашните. Втората – исканията, съответно лозунгите.

След това се появиха всички възможни „говорящи“, някои от които бяхме вече забравили и започнаха да се упражняват. А и „вождове“ започнаха да се кипрят, кръгли маси да правят…

Време разговорно!

Време кариеристично…

Лошото е, че хората лесно се подвеждат в такава ситуация, нямат време за задълбочено обмисляне. И ето ти Велико народно събрание, нова конституция, смяна на системата (?!?), напълно мажоритарен вот (майко мила!!!), национализация (уж против монополите; защо „уж“ сами си отговорете!), отзоваване на депутати (?!? вместо да се мисли как да ги избираме, че да няма нужда от отзоваване), съд за всички правителства, без партиите (може би да се забранят?), граждански формирования във властта и т.н. Все едни такива лесни и ефективни неща близки до сърцето, дето ще ни оправят сметките за тока и доходите от понеделник.

В интерес на истината, появиха се и нестандартни предложения извън рамките на Системата (нали искаме да я сменяме!). Но тях няма да намерите нито в списъците, предадени на президента, нито в новините и обсъждащите форуми на телевизиите. За съжаление!

Моето мнение към днешна дата (запазвам си право на допълнения и промени!):

–          В различните списъци с искания на протестиращите липсват такива, които могат да доведат до бързо решаване проблема със сметките – т.е., не се вижда спешно решение на повода за протеста. А протакането ще масовизира началния стадий на вече съществуваща действителност:

на свещ

дърва от гората (1)

–          Знаете ли наистина кой прибира парите от сметките за тока, срещу кого протестирате? Не бъдете много сигурни, ето справка за ЧЕЗ: от всеки 100 лв. ЧЕЗ взема 9.28 лв., НАП 16.68 лв. и НЕК/ЕСО/ПРОИЗВОДИТЕЛИ 74.14 лв.! Да потърся тази справка ме накара реплика на г-н Президента в тази посока.

–          Преди да кажете „да“ на някое подсказано ви искане опитайте да си представите какво става след като то се осъществи. Сигурен съм, че бързо ще ви обземе ужас от „изцяло мажоритарния вот“ напр. Не всичко „лъскаво“ върши работа, не сме свраки я!

–          В тази връзка – изборите – предлагам нещо напълно логично и просто: бюлетина „Против всички“. Много удобното за политическата класа „по-малко зло“ ни поставя в унизителното положение да гласуваме за нещо, което е зло. Да не гласуваме пък ни поставя в група на хора с най-различни мотиви. Докато „Против всички“ е ясна изразена позиция „не ми предлагате подходящ избор“. Избраните с „Против всички“ депутатски места остават празни в парламента. Резонно е, не мислите ли? А какво ще каже проф. Константинов по въпроса сещате ли се?

–          Велико народно събрание има смисъл да се свика само при условие, че ще има едно заседание с една точка в дневния ред: премахва се институцията „Велико народно събрание“; въпросите от неговата компетенция да се решават от обикновените народни събрания с ¾ болшинство; настоящето Велико народно събрание се разпуща. Както е по белия свят, между другото.

–          На кого вършат работа смехотворните „разхождащи се“ протести? Протестите шоу ли са? Вие, които немотията ви е стиснала за гърлото, какво мислите?

–          Колкото по-бързо се научим да не слушаме (па ако ще и мастити професори), а да мислим, толкова по-добре. Ако искаме да изразяваме нашите си проблеми, а не професорските… В този аспект, решаването на проблема със сметките за ток стига ли ви за да ви е всичко наред?

Засега толкова, повече сигурно скоро…

 

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • Симеон  On 25 февруари, 2013 at 13:31

  „Колкото по-бързо се научим да не слушаме … “ е това не ми харесва, защото като ги слушам как се карат разните „бунтовници“ и изобщо никой никого не слуша и не чува, мисля си, че това е един от основните ни проблеми – НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА РЕШАВАМЕ ОТБОРНО … и поради това не сме способни да осъзнаем кое е добро и кое – не …

 • Симеон  On 25 февруари, 2013 at 13:35

  А относно СМЕТКИТЕ …
  Последното повишение на цените е през м. юли 2012 г. Това личи от данните в съответните фактури. Следователно, не цените са повишени за м.декември 2012, а показанията на електромерите за съответния период.

  Дори отчетния период да е завишен с няколко дни (7, 10), не е възможно сметките да са със 100 или 200 процента по-високи.

  Предположението ми е, че данните на съответните електромери са МАНИПУЛИРАНИ, т.е. че това е ДИВЕРСИЯ от страна на ЕРП-тата или от група инкасатори. Считало се е, че хората нямат лесен достъп до уредите или, че не са наясно с отчитането им, за да контролират консумацията на енергия. Освен това, допускам и технически манипулации на уредите, което за т.н. „електронни” електромери вероятно не е много трудно.

  • Графът  On 25 февруари, 2013 at 19:12

   Здравейте, Симеон!
   @ За слушането – във Вашия пример Вие сам сте направили разграничението за какво става дума с кавичките на „бунтовници“.
   А и дали може да се говори с понятия „екип“ при граждански протести? Тогава би било режисирана гражданска изява.
   Моята мисъл е за друго: преди да се присъединиш към теза да я обмислиш, а не просто папагалски да я повтаряш. Често без да разбираш за какво става дума.
   Между другото, за мен „екип“ задължително изисква известна доза нечуваемост за да има истински успех. Иначе просто става дума за група изпълнители, изпълняващи без да мислят спусната задача.

   @ За сметките. Не адвокатствам на фирмите. Просто мисля логично. Сигурно и старите, и новите електромери могат да бъдат манипулирани. Едните по-вероятно от едната страна, другите от другата. Нали затова върви проверка, която е задължителна за да няма спекулации.
   Но помислете и за друго – сметката се плаща по документа, който получавате. Т.е., и 100 пъти да се вдигне сумата, пак за ЧЕЗ остава само 9% от нея. Има ли логика да го прави?
   Като ще правим „обосновани предположения“ 🙂 ето още едно: изработили сте си някаква манипулацийка, харчите си ток на воля и плащате само 2-3 дневна консумация месечно. Ама ония зверове сменили електромера без да разберем за какво става дума и…
   Нали и това е възможно? (Не твърдя, че е така!)

   • аман бе  On 25 февруари, 2013 at 21:34

    Здравейте, Графе!
    За мен започна да става чудно и донякъде непонятно защо се промениха толкова исканията на протестиращите. От първите спонтанни протести срещу високите сметки, монопола на ЕРП-тата, начина на създаване на микса за определяне цената на тока се премина към някакви „глобални“ призиви за смяна на системата, лустрация, граждански контрол и т.н., които по принцип са доста трудни не само за изпълнение, но и за обяснение на болшинството от хората в България. Май властимащите се уплашиха от конкретните искания и направиха необходимото да ги вкарат пак в сферата на „високия наратив“.
    А иначе проверка, правена от единия от заинтересованите, е малко, нали разбирате – мижи да те лажем.Още повече хич не съм сигурен, че която и да е компания ще стои тук заради някакви си мижави 1,7 стотинки/кВтч.
    Аз например никога не съм можел да разбера как така сметките ми за ток през зимата са обикновено с около 40 % по-високи от тези през лятото. Обикновено обяснението на доставчика е „Ами температурите бяха по-ниски в сравнение с …..“ Да, ама аз се отоплявам на твърдо гориво през зимата, а през лятото ползвам климатик. Т.е. логично е да плащам по-високи сметки през лятото.
    Същата зависимост важи и за сметките през декември и януари в сравнение със сметките през останалите зимни месеци.
    Иначе показанията на електромера и отразеното в квитанцията са „бетон арме“ 1:1. Никакъв проблем. Но кой знае защо много хора обсъждат възможността за „манипулиране“ на електромера и казват, че тези новите – „електронните“ електромери са пригодени и за дистанционно манипулиране. След като има разработена програма за манипулиране на електромерите в полза на клиента, мислите ли, че ЕРП-тата с далеч по-големия си финансов и инженерен капацитет не са разработили софтуер за манипулиране в своя полза? Това, разбира се, е много трудно за доказване…

    • Графът  On 26 февруари, 2013 at 01:37

     Здравейте, Аман!
     Прав сте, властимащите никак не обичат такива истории, още по-малко пред избори. Защото вина винаги имат, дори да не са замесени корупционно. Последното повишение на тока беше през лятото, с решение на държавен орган става – къде са били да видят проблемите?
     За сметките трудно ми е да преценя. Посоченото разпределение на парите е официално, не е лъжа. Оттам нататък какви междуфирмени комбинации могат да се правят не знам.
     Аз нямам проблеми с тока. Но при мен пък изведнъж скача сумата за затопляне на вода щом спрат парното, докато количеството вода си остава същото на сметката на Софийска вода. А и по-топла не става, пара не ми фъщи от крановете… 😉
     Колкото до програмно манипулиране на електронните по презумпция допускам като всички, че е възможно. Но съм скептичен да приемам, че е факт само заради масовото обсъждане докато не прочета нещо точно. Има ли из нета нещо конкретно и точно без предположения?

     • аман бе  On 1 март, 2013 at 14:02

      Добър ден, Графе! Първо честита баба Марта! Предлагам на вниманието Ви нещо по темата: http://genek.info/?p=23568
      Лек и успешен ден!

 • Homoerect  On 26 февруари, 2013 at 11:16

  Saluton, Grafo!
  Какъв полет на мисълта! Остава поне една от твоите нестандартни идеи да влезе в употреба…

 • Графът  On 2 март, 2013 at 19:45

  Да Ви се връща, Аман! (Честитата Баба Марта) 🙂 На мен това „Честита“ много навреме ми дойде – тъкмо съм се хванал гуша за гуша с едно грипче.
  Благодаря за връзката към Генек! Ей такива информации обичам, с нещо конкретно. А ако са го приложили у нас…
  Дали затова големите сметки са някак районирани?

 • valshebna  On 9 март, 2013 at 09:44

  „На кого вършат работа смехотворните „разхождащи се“ протести? Протестите шоу ли са? Вие, които немотията ви е стиснала за гърлото, какво мислите?“
  Според мен сред протестиращите умишено бяха пуснати провокатори, за да се компрометира и осмее народното недоволство. Медиите се фокусираха върху това и подбираха сякаш изказвания на хора, които повтаряха пуснати във въздуха фрази. Бяха проводени провокатори и за да се попречи на обединяването на исканията. Тъкмо тук е разковничето според мен. Защото можеше да се изведат наистина разумни и изпълними искания, но политическата ни класа се бори със зъби и нокти, за да се ползва от привилегиите си, за да запази статуквото.
  Хората излязоха на улиците, защото демокрацията ни е недействаща вече 23 години. Те не са специалисти, та да изведат работещи решения. Но се вся разкол, попречи се на опитите за сихнронизиране, оранизаторите също бяха оплюти. Прочетох статия озаглавена „Писмо до народа от една българка“, в което тя с цинизъм се надсмиваше над изливащия болката си народ и питаше къде да се запише за народа. Ние всички сме българи, братя, не бива да се дистанцираме с такъв хладен цинизъм от болката на събратята си. Ако не можем да помогнем, поне да не пречим. И да не запяваме заедно с присмехулниците.
  Да се чуе гласът на разума в една стихийна обстановка е наистина трудно.

 • valshebna  On 9 март, 2013 at 09:56

  Ето една статия за протестите, в която се казва „…извеждат на улицата тълпи, за които няма кой открито да поеме отговорност като истински лидер. И по този начин стават много удобни за манипулиране от задкулисни кукловоди.“
  http://kodinova.wordpress.com/2013/03/06/protests-internet/#comments

  • Графът  On 9 март, 2013 at 18:53

   Благодаря Ви, valshebna, за коментара!
   Страхувам се, че не става въпрос само за компрометиране и осмиване. А за отваряне на предпазни клапани за да се избегне непредсказуем взрив!
   Много странни неща има в тия протести, логично необясними. Не е възможно да няма обяснение, трябва да се търси.
   Вие пишете „Защото можеше да се изведат наистина разумни и изпълними искания, но политическата ни класа се бори със зъби и нокти, за да се ползва от привилегиите си, за да запази статуквото.“
   Това е гвоздеят!
   Благодаря за връзката към статията на Кодинова!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: