След референдумът в неделя

Резултатът от мача Гражданско общество срещу Политическата върхушка, макар и още неофициален, вече го има. Може да се анализира.

Политиците предварително се бяха застраховали да няма елиминиране на загубилия отбор и бяха сравнително спокойни – загубата не ги застрашаваше особено. Въпреки това направиха всичко възможно предварително да разбият психиката на противника и да наложат в мача своята игра.
„Вие не може да играете, защото не знаете това, онова, третото, четвъртото. Не се ли виждате, че не знаете как се рита топката. Как ще побеждавате, заплати не вземате, от лигата са ви изхвърлили. Как си мислите да победите, като не знаете и една стотна от това, което ние знаем за играта. За какъв нов стадион напирате, ние само ще поразширим стария и толкова. Откъде ще вземете пари за нов. А ако го построят да не мислите, че вие ще играете на него без пари.“ И т.н., сами знаете какво беше до петък.

И ГО (Гражданското Общество) се хвана. Не само играчите, ами и ръководството, които трябваше да са по-съобразителни в постройката на своята тактика на игра и мобилизация на играчите. Но се оказа, че не знаят правилото „Не приемай стила на игра на противника“ дори в подготовката.

Пак бихме, ама можеше да бъде много по-убедително и безапелационно. Макар, че тази победа хич не е за подценяване. Щом в тази обстановка, ощетявани от съдиите и с обезверено ръководство, успяхме да бием в последните минути, то в следващите мачове да му мисли противника! Стига да си направим всички основната поука:

Играй своята игра, а не играта на противника!

…………………………………………………..

Тази алюзия на мач дава доста ясна представа какво мисля за миналия референдум.

Но сега да си го кажа ясно и конкретно.

–          Всички, които имаме претенции, че се борим за силно гражданско общество, не си свършихме както трябва работата. Тюхкахме се помежду си за въпроса, за невъзможността на обикновените хора да направят преценка (чунким някои от нас можаха!) по такъв сложен въпрос. А трябваше да кажем на хората:

„Гласувайте за да защитите правото си на референдуми!

Гласувайте за развитие на ядрената енергия. Така развързвате ръцете на специалистите да преценяват и решават, а не ги задължавате с мнението си.

Не се притеснявайте от страхотиите за земетръсна авария – в света няма централа, аварирала от земетресение.

Имайте предвид, че след 7 години оставаме без ядрена централа. В 2020 трябва да се затворят последните 5-ти и 6-ти блок на Козлодуй.

Собствената електроенергия трябва да започне да не ни достига ако имаме намерение да да развиваме производствена икономика.“

–          Какви бяха целите на този референдум. Защото явно той не тръгна по инициатива на гражданското общество. Целта на инициатора БСП не беше преброяване на зайците, а солидно разсейване на политическите сили преди парламентарните избори с тема, която на тях им беше удобна, а иначе почти нямаше да присъства в предизборната борба. Затова те не се вълнуваха особено нито от преработения въпрос (можеха да го дадат на конституционния съд), нито от високия праг (категорично решение дори не беше в техен интерес). Трябваше им 20.01% активност, считаха я за напълно сигурна, агитацията им беше доста формална и без малко да съжаляват.

–          Резултатите.

БСП постигна целта си. Сега им остава само да берат плодовете, т.е. добре да си чешат езиците в парламента.

ГЕРБ, както обикновено, не се ориентира адекватно и започна да се мята в подвижни пясъци, затъвайки.
Ако не греша, във въпроса за референдума не се споменаваше Белене. БСП хитро подхвърли, че се разбирало и ГЕРБ се хвърли да го преработва, че да не му затвори пътя към 7-ми реактор. И съответно казаха че са „за“. После решиха, че не може да са заедно с БСП и изтърсиха тройното „не“ без да се усетят, че „не“-то праща любимия им 7-ми реактор на кино. Което доведе до прецедент част от собствените им хора да не се подчини на Б.Б..
ГЕРБ тепърва ги чака горещият картоф – каквото и да го извъртят в народното събрание действителността е, че построяването на един реактор или на отделна централа е едно и също и като процедура (външна и вътрешна), и като технологично време.

–          Останалите партии открито решиха да преброят и мобилизират електората си. Нищо, че това е възможно най-недостоверният начин. Като утешение. От тази гледна точка най-хитра се писа Кунева – тя призова да не се гласува и сега си брои сигурно 80% от избирателите. 😀

–          Какво ще стане? Според мен нищо. Като зная колко сме силни в приказките и колко в експедитивността, най-вероятно около 20-та година ще се блъскаме с проблема „електроенергия“ и особено кой от предишните за какво е виновен. Което, естествено, няма да произведе ток…

В заключение:

Който е наистина за създаване на действащо гражданско общество да работи за него!

Който е за гражданско общество по свой образ и подобие да си го прави ако може…

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • аман бе  On 30 януари, 2013 at 15:33

  Добър ден, Графе! За радост и за съжаление сте до голяма степен прав според мен. За радост, защото е добре, че има хора, които могат да видят и зад пушилката/димната завеса. За съжаление, защото тези хора засега са твърде малко, за да могат да доведат нещата до качествени изменения. Но, както е казал някой, „Всяко начало е трудно“. 🙂
  Не мога да се съглася само с тезата, че Кунева е най-печеливша, защото не вярвам повече от няколко процента от негласуващите да са го сторили заради нейния призив. Това ще се види на изборите. От известно време ни обработват, макар и не така твърдо и масирано, както през 2007-2009 за ГЕРБ, че тя и партията й са Алтернативата, но ….. поживем увидим.
  Лек ден!

 • Графът  On 30 януари, 2013 at 19:58

  Здравейте, аман бе!
  За Кунева – „Майтап бе, Уили“ 😀 Но сега виждам, че не съм ясен, ще редактирам фразата. Благодаря!
  За нея мисля, че ще влезе в народното събрание, ама какво ще прави ще е интересно да се види. 😉
  Иначе политическото шоу направи изненадващ пирует – председателят на инициативния комитет на БСП за референдума изведнъж става министър на просветата. Вероятно като личен приятел на Б.Б.!?? 😀

  • аман бе  On 30 януари, 2013 at 20:30

   Здравейте, Графе! Струва ми се, че в следващото НС ще бъдем свидетели на не по-малък от сегашния цирк кой да е „балансьор“, защото се очертават твърде много „авторитетни“ кандидати за тази роля. Предполагам, че Кунева с партията си ще е сред тях.
   Що се отнася до изненадващия пирует – преди малко гледах един американски (то в последните години пускат ли други филми по българските уж програми освен американски и турски?) филм с претенции за психологически трилър. Та в края на филма показаха кадри от интервю с някакъв, предполагам известен, психолог професор, който каза нещо от рода, че егото е нашият най-голям враг. 🙂

   • Графът  On 31 януари, 2013 at 01:02

    Извинявайте за закъснелия ми отговор, аман бе! Обикновено между 20 и 24 часа не съм на компютъра.
    За егото и аз мисля така. И най-лошото е, че не е само най-голeмият враг на личността, ами и на общността.
    Дали еволюцията точно тук не е допуснала погрешния ход при човека? Вкарала егото като стимулатор за развитие на индивида и го изпуснала от контрол…

 • аман бе  On 19 февруари, 2013 at 11:56

  Добър ден, графе! Както се казва, лед тронулся, господа присяжные. При едни евентуални предсрочни избори кой ли ще ръководи обсъждането на въпроса за развитието на ядрената енергетика? Интересно развитие може да има проблемът….

  • Графът  On 20 февруари, 2013 at 07:23

   Добро утро, аман! 🙂
   Добър въпрос! Ще им стане много напрегната работата на депутатите, ще се преуморят горкичките и току виж се наложило пак да ги дирижират със сено-слама (разноцветни химикалки 🙂 ) за да не объркват копчетата! Че то шега ли е: за референдума – законов срок, служебно правителство и регулаторната комисия тоже…
   А на всичкото отгоре да се изтърсиш от власт не е като да паднеш от круша. 🙂
   Но вероятно няма да има предсрочни – снощи „черният пояс“ заяви героично, че няма да подава оставка, а ще се бори със Станишев и Доган.

   • Графът  On 20 февруари, 2013 at 10:26

    Не познах, драги приятелю!
    Както казвахме едно време, шубето е голям страх!
    Лошото е, че нищо хубаво не очаквам в следващите месеци.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: