Инстинкт

Добре известно и широко използвано понятие. Вече и в изборите – виден днешен политик „вярва в инстинкта на българския избирател“. 😉

В същото време се оказа, че няма категорична формулировка, призната в науката. Понятието „инстинкт“ не е прието за научен термин. Нещо не ни се харесва на нас, хората. Принизява ни към „по-нисшите, животните“, а това не трябва да се допуска, ние вече сме казали, че сме върхът! Само дето все по-неясно става на какво сме връх

Най-общо казано, инстинктите са сложни унаследени модели на несъзнателно действие при конкретни вътрешни и особено външни обстоятелства на живите организми. Според акад.Павлов*  те са безусловни рефлекси обезпечаващи жизнеността на организмите.

лястовици

Който зяпа най-широко, той „голям ще порасте“

Но…на „неразумните“ подчертават всички, особено философите и психолозите. Ако у нас, хората, е останало нещичко от тези рефлекси то се свежда до кърменето и донякъде до самосъхранението. Останалото е за животните. Вярно, тук там се чуват и други гласове, но почти всички са единодушни, че инстинктът е подчинен на разума. С други думи, база данни на еволюционния опит, която разумът ползва при нужда ако му е нужно. Колкото повече разум, толкова по-малко инстинкти.

Звучи логично, но хайде да погледнем непредубедено по-надълбоко и да ви попитам не е ли инстинкт при хората:

–          Да се борят за по-предно място между равните си? Кой ще командва в семейството, между децата, в приятелския кръг, квартала, града, държавата, света. Кой ще бъде президент, министър председател, депутат (у нас вече започна усилената работа с лакти и колене за подсигуряване на депутатско място 😉 ), конституционен съдия, главен прокурор, до шеф на служба чистачки?

–          Да вземат по-съблазнителното парче при разпределението? Елементарен пример: ако сте се хранили на шведска маса замислете се как всички (и вие самите) си подбират храната. Инстинктивно, без замисляне. 🙂

Шведса маса

Шведска маса

–          Да се запасяват. Коя е причината за бичът на хората от богатите страни – затлъстяването – и изхвърлянето на огромни количества неупотребена храна (почти 50%!)?

–          Да търсят „на баницата мекото“?

–          Неприязън към себеподобни, които могат да застрашат удобните условия за живот? Като се започне от семейството та се стигне до човечеството. Спомнете си колко пъти в човешката история е имало опити да се превземе света, спомнете си борбата за световно господство на държави (която си продължава и сега!).

И какво излиза? Че разумът не е по-висша форма на еволюцията от инстинкта!

…………………………………

Необходимо отклонение преди да продължа.

Инстинктът се определя като свойство на живия субект. А какво е „жив“? Излишен въпрос, всички знаем.

Всички, но не съвсем – науката не знае! В съвременната наука и философия не съществува общоприето и еднозначно определение на живота. Само са определени редица необходими явления за да става дума за живот:

–          Хомеостаза (регулация на вътрешната среда на организма с оглед поддържане на стабилно състояние и равновесие).

–          Организация.

–          Метаболизъм (трансформиране на енергия чрез преобразуване на химични вещества и енергия).

–          Растеж.

–          Адаптация.

–          Реагиране  на въздействия.

–          Размножаване (възможност за образуване на нови субекти).

Или, най-общо казано, живи обекти са тези, които са способни на метаболизъм и движение.

……………………………………..

Тъй ли? – философствам аз самодейно – че то тогава цялата Вселена може да се нарече жива. Метаболизъм ли не щеш, движение ли – къде го няма?

А щом е така, значи инстинктът е универсален за цялата Вселена! Подобно на ритъма. С него може да се обясни всичко, стига да се заровиш до дъно. Например (сега ми хрумна) вулканите не са ли хомеостаза? Проява на инстинкта на планетата за да не се пръсне на парчета от вътрешното налягане.

След всички тези умувания аз вече няма да се притеснявам да говоря за инстинктите си. На вселенско ниво минавам. 🙂

Други да се притесняват. Като споменатият в началото политик, който е запомнил за инстинктът на стадото да следва водача, ама е забравил, че преди това пак инстинкт избира тоя водач. И той не винаги е най-силният мъжкар – водач на стадото при мустангите, например, е най-възрастната кобила!

Табун

На където каже баба!

Е, това е.

При мен инстинктът и разумът са в мирно наглед равноправно съвместно съществуване. Но между нас да си остане, повече ми е симпатичен инстинктът, някак си по му имам доверие…

При вас как е?

________________________________________

* Не зная вашата представа за Павлов, но си признавам: моята до днес беше леко „шеговита“ като за казионен съветски учен, обект на множество вицове. Така ми е останало от младежките години. Е, не е така! Явно доста тъпичко сме се шегували тогава! Първо, не е съветски – академик от 1901 г., лауреат на Нобелова награда през 1904-та, първият учен доказал биологичните основи на психичната дейност и дал възможност да се изследва психиката с обективни способи. И т.н.

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

  • Homoerect  On 12 февруари, 2013 at 00:39

    Графе, как съм могъл да пропусна този епохален труд ?! Осмата звездичка е от мен! 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: