Зрелища

– желанието да се покажеш

Родили се хората, проплакали, както се казва, и започнала борбата за живот и оцеляване. Не им е било лесно да набавят храна, слабовати били спрямо заобикалящата ги живост, наложило се да размърдат дадения им за тази цел мозък.

И така минали хилядолетия докато се поокопитили и почувствали нужда да обърнат внимание не само на стомаха, но и на душата.
Дошло време за желание да „излезеш” от семейството, да се покажеш пред себеподобните, да ги впечатлиш, да ти „ръкопляскат”. Впрочем, такъв стремеж е имало още в началото, ако съдим по рисунките в пещерите, но той се е разраствал с обособяването на личността в социума, търсел е все по-широка аудитория на изява.

И ето ти древна Гърция – територия, населена с древните елини, но в същото време състояща се от стотици отделни градове държави – полиси. Всяко населено място (дори и селцата) било полис. Логично е при това положение животът в „държавите” да е подчинен на подготовка и водене на войни.

На всичкото отгоре, хората живеели в още по-затворен кръг, ойкос (от οίκος къща – домашна общност от фамилията и робите, работещи за нея в селската къща), който Аристотел описва като най-малката част на полиса.

Е, как да не ти се стегне душата!

И се започнало.

Литература, лирична поезия, поеми, драми, философия, ораторство, математика и физика, танц и т.н. Нали знаете за Аристотел, Омир, Есхил, Еврипид, Софокъл, Питагор и Архимед, Сафо? Какво има да говорим повече.

 И все пак…

Изявите изяви, обхващали все повече различни области на мисълта. За да участваш в тях се изисквало доста сериозен интелектуален ценз и мисловни усилия. Включително и при зрителите – ще седнеш ли да слушаш някакъв философ или математик, приказките на когото даже колегите му трудно разбират?
Все повече намалявала публиката, все повече се чувствало, че липсва нещо.

Зрелищност! Широка, видима и възбуждаща!

Най-съобразителни се оказали хората от древногръцкия град Олимпия. Обявили лекоатлетически игри в чест на боговете от Олимп. Олимпийски – по името на постоянното местожителство на боговете Олимп, съвпадението с името на града е случайно. 🙂

Умни хора са сложили началото! Обмислили предварително най-важното за да имат успех.
А най-важното било прекратяване на войните през времето на състезанията и стичането и разотиването на участниците и публиката по родните места. Сещате се – ако това го нямаше игрите щяха да си останат локални в ония времена.

Интересни, че и куриозни за нас правила е имало по онова време. Но дори и в най-необикновените наглед има логика. Като например това, че гледане на състезанията е било строго забранено за омъжените жени, право да наблюдават са имали само девойки – участниците се състезавали голи…

Най-невероятният куриоз в цялата история на игрите е обявяването на мъртъв състезател за победител. Случаят: един от видовете двубой се наричал пугилат и бил съчетание между свободна борба и бокс. И двете сами по себе си били сериозна работа (а какво остава съчетани!) – в борбата били разрешени смъртоносни хватки, а за бокса юмруците се обличали с метални пластини – и изходът бил или смърт, или признаване за победен. Единият борец приложил смъртоносна хватка, но другият, с последни сили малко преди да умре, успял да го удари силно в главата и първият се признал за победен. Обявили победителя, но се оказало, че той вече е мъртъв…

Не зная как са финансирали тогава игрите, но за пари и дори за материални награди и въпрос не е ставало. Затова пък венците на победителите означавали доживотна слава и почит.

Важното било хората да се съберат, да забравят враждите, да се запознаят, да намерят общото в душите си. Тези събирания били използвани и от оратори, поети, философи да покажат своето творчество пред много по-широк кръг хора.

Да празнуват!

А „шоуто” било впечатляващо! Представете си само за момент как доста време предварително тръгват глашатаи да обикалят цялата огромна територия за да предупреждават, че на тоя и тоя ден започват игрите в чест на боговете и трябва да спрат всякакви битки за да не ги разсърдят!
И спирали, най-важното!
Голям авторитет са имали боговете им, дали защото живеели на Земята?..
………………………..
Така било в началото. После, както обикновено става в човешките дела, бързо дошли други богове, дошла крилатата фраза с известен контекст на прочутия римския сатирик Ювенал*

Panem et circenses(Хляб и зрелища)

А след още някой и друг век и хлябът отпаднал

Олимпиада Лондон 2012

–                     За провеждането ú официално ще бъдат похарчени 9,3 милиарда паунда, реално вероятно два пъти повече – най-скъпите Олимпийски игри в историята.

–                     Ако се пресметнат парите, похарчени за подготовката на спортистите в различните страни през 4-годишния период сумата ще набъбне неимоверно. (Даже не помисляйте да ми подхвърляте за развитието на спорта! За никакво спортуване на хората не става дума тук, а за шепа елитни спортисти.)

–                     Спонсорът Макдоналс е договорил условие да не се продават никакви други пържени картофки освен неговите. (Сега „спонсори” наричат тези, които си купуват изгоди и привилегии.)

–                     Видяхме Откриването, за което предварително ни проглушиха ушите, че ще струва по-малко милиони от това в Пекин, но е нещо гениално, ново и невиждано.

–                     И т.н.

==================================================================

В света официално в момента  има 900 милиона гладни хора. В действителност сигурно са много повече – в тази статистика влизат само хората от гладуващи страни, гладните в България например ги няма в бройката.
Този проблем е „грижа” на богатите, периодично се събират световни форуми да обсъждат какво да се направи.
В същото време един на всеки 6 души продължава да умира от глад (буквално).
За зрелища без хляб ще продължават да се харчат все повече милиарди.

==================================================================

Гениално ново, невиждано и истински олимпийско откриване за мен щеше да бъде нещо такова:

Група хора в средата на терена, осветени от прожекторите. Чува се съобщение
Пред вас са всички, които се трудиха за подготовката на тези Олимпийски игри.
Аплодирайте ги!
Няма да има виелица от ефекти и всевъзможни „гениални” измишльотини, защото ние дадохме отпуснатите пари за умиращите от глад хора на Планетата.
Сложете ръка на сърцето си и ни подкрепете, хора!

Запалване на огъня и химн!

Игрите започват.

…………………………………..

Моите искрени адмирации и уважение към Йордан Йовчев и към момчетата от волейболния ни отбор!

________________________________
* Ювенал има много фрази, достойни да са крилати, но не са. Защо, не знам… Като например «Общественото мнение щади ястреба и наказва пиленцето» (Книга І, Сатира 2)

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • zelenkroki  On 2 август, 2012 at 13:19

  Продължаваме да стискаме палци на нашите спортисти и плахо се надяваме Йордан Йовчев и волейболистите ни да се завърнат с усмивка, с достойно представяне, да сме отново горди и спокойни, че има кой да ни измие очите пред света.
  За да се заситят дълготрайно гладуващите не стигат милиардите за една или няколко олимпиади.
  За да настъпи мир – са нужни много по-малко милиарди. Но го няма желанието на управляващите – и официалните, и задкулисните.
  И пак ще ги избираме, ще им се надяваме и ще ги хулим.
  Поне от спортистите получаваме веднага – няколко успешни или несполучливи усилия, показани пред публиката.
  Зрелищата продължават.
  Благодаря за обзора и гледката, Графе!

  • Графът  On 2 август, 2012 at 19:34

   Благодаря за коментара, zelenkroki!
   Вярно, че с парите за една олимпиада няма да нахраним 1 милиард гладни. Няма да ги нахраним и ако спестим храната, която изхвърляме. Нито с парите, които даваме за борба със затлъстяването. Да не говорим за войните и мира, за което много точно споменавате.
   Но нито това, нито онова, а умиращите от глад продължават да са ужаса на човечеството…
   За управляващите – и наши, и чужди – не ми се и говори сега. Знаете ли, че официално обявен приоритет на ЕС през 2010 година е бил повишаване на доходите в страните от Съюза и специално в тия с най-ниски такива? През изминалите 2 години да сте усетили нещо или да сте чули някой от ЕС нещо да ни е критикувал и поставял изисквания в тази насока? Даже и политическа воля не е споменавана!
   Както и да е, по тези въпроси след време.
   Сега Олимпиадата. Нашето време да пораздвижим приятно „спортно” душите си!

   Колкото до Йовчев и волейболистите, те вече достойно си извоюваха усмивките – направиха това, което се надявахме да направят – влязоха в осмицата.
   Оттук нататък ха, дано! Каквото е рекъл Господ…

 • vconstantino  On 5 август, 2012 at 00:16

  Това е най-смисленото предложение за начало на Олимпийски игри, което съм чувала. По тази причина никога няма да се осъществи.

 • vladovbg  On 22 август, 2012 at 15:52

  Човек се учи, докато е жив 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: