Пожарът

Историята е невъзможна!
Горски пожар, който започва така (1 юли 2012) и има свидетели, направили снимки:


(линк към 9 снимки)

На втория ден:

На третия ден:

В разгара си:

Тази сутрин бил в границите от снощи по думите на зам.-директорът на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Васил Василев.

Това е биографията на пожара. Неговата работа е да гори и расте.

Нашата работа (на хората и главно на държавата ни) е хладнокръвно и организирано да не му позволяваме. Дори когато изглежда почти невъзможно като в САЩ.

Нашата даденост да си свършим добре работата:
– единствената държава в света, ръководена от професионален пожарникар, доктор на пожарникарските науки и генерал, гасил (по негови думи) много горски пожари;
– специални държавни институции за борба с бедствията, вкл. и с пожарите.

Реакциите:
Учудващо неадекватни от държавните институции и недомислени от активното общество!

Държавните институции:
> Безспорно е, че човешкият фактор е причина за ситуацията. Не за евентуалната клечка кибрит в началото, а за разрастването на пожара от 40-50 декара (вижда се, че е започнало от много по-малко) до 5-6 пъти повече (подчертаните думи са с лицеизраз и интонация, добре позната ви от телевизията) в много влажна местност.
> Странни (меко казано) противопожарни действия в първите 2 дена, когато пожарът все още ни чакаше. Особено описаните в разказа на Асен Генов  и Крум Фильовски,  които очевидно описват един и същ случай.
> Пълна некомпетентност на ръководителя на кризисния щаб, зам.министър председател и министър на вътрешните работи, който заяви, че на терена ще се действа с коне и мулета?!?
> Основната дейност на ангажираните с проблема министри в първите дни беше грубо да се заяждат с протестиращите против закона за горите. („На Орлов мост сте ербап, а сега ви няма да гасите”)

Социалната мрежа и обществените формирования:
> Поддадоха се на провокациите. Призоваха хората си и те реагираха съответно – хиляди доброволци! В резултат хаос, суматоха и запалени подметки на един младеж (за щастие само толкова!).
> Активното общество във фейсбук се мобилизира съответно – записване на транспорт с лични автомобили и т.н. Адекватно, ако не ставаше въпрос за горски пожар! Единични гласове предупреждаваха „Чакайте, не става така, това е пожар! Не е достатъчно да има обществена ангажираност!”, но нямаше кой да ги чуе.
Доброволците повече работа щяха да свършат ако съберат повечко документален материал – снимки, видео, реплики, организация. Добре, че поне двамата, цитирани по-горе, го направиха. Между другото, днес прочетох, че е качена помпа и ще се пусне водата отгоре, за която става дума в разказа им. Защо днес, а не онзи ден, още не съм прочел…

Хиляди въпроси има около този пожар – доста призраци танцуват в пушека. Задават се масово отвсякъде – повече в мрежата, доста по-малко в медиите. Не виждам смисъл (по примера на Комитата) и аз да ги задавам и коментирам, затова пиша фактология и лична оценка.
Виж, ако се появят някои отговори, тогава е друго положението…
______________________________
Под черта показвам няколко снимки, които е направила приятелка на Муниконтин от блок в Дървеница.
На 2-ри късно вечерта:

На 3-ти късно вечерта:


Снимките гарантирано не са пипани, т.е., самостоятелната звездичка е автентична. Вероятно догаряне от деня. И на трите личи посоката на вятъра. През двете нощи на пожара нямаше хора според официалните съобщения.

Важно допълнение. Съществени промени в ситуацията ще давам в коментар. Моля, следете ги.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: