Топка

Топката е предмет, използван в много игри. Обикновено са сферични и кухи, но могат да имат и друга форма като например яйцевидна(в някои игри) или плътни(например в билярда. В повечето игри използващи топка, действието се развива около топката, а тя може да бъде удряна, хвърляна или ритана от играчите. Топките могат да се използват и в по-елементарни игри като жонглирането и др.» пише в Уикипедия.

Така си е, всички го знаем: топка за игра.

Игри играят децата. Полезна необходимост – развиват сръчност, бързи рефлекси и реакции, отношение към партньорите и още много неща. Накратко – развиват се емоционално, социално и физически.
Но се оказва, че след като са се «развили емоционално, социално и чат-пат физически» (т.е., станали са възрастни), хората още повече се нуждаят от игри. В които да се «завиват» главно емоционално, изхвъргайки съвсем «законно» натрупалата се сдържана агресия срещу съседи, жена/мъж, шеф, някой «Бат`» докопал се до властта, липсата на пари – накратко чернилка от живота.
Нещо повече – тази нужда толкова е нараснала, че сме се изхитрили и без да сме пряки участници в играта да я вършим тази работа (с изливането на емоциите и агресията).
Като моя милост, например – да гледам всяка вечер мачове по телевизията и много да се ядосвам, когато отбор-«фаворит» забрави за какво е излязъл на игрището или съдия получи временна кокоша слепота и не види от 3 метра гол. Или да жаля Роналдо заради късмета му, че за всеки вкаран гол плаща предварително с по няколко греди…
Впрочем, какво чудно, след като цели държави начело с президента си ликуват по улици и площади заради победата на 15-ина свои ритнитопковци* над други 15-ина като тях, чиято пък държава почти обявява национален траур заради загубата им…

Но за топката бях почнал, оставям засега тези, които я ритат. 🙂
Както прочетохте в началото, топката е просто предмет за игра. За различните игри – различни по форма и вид. И различен начин на издевателство над нея – ритане, хвърляне, забиване, мачкане, удряне с всевъзможни видове тояги, бухалки и хилки… Нейната същност е такава – не мога да си представя топка, доволна от бездействие в забрава.
От друга страна тя е първия предмет за игра, който изисква от начинаещото човече да си изработи умения да се справя с нея.

 И единственият в категорията, от който човекът не се отказва през живота си

 докогато може.
Но си е топка – предмет за игра.

Откъде тогава са се взели…
… Свит на топка (стомах; или човек в някое ъгълче; или на леглото; или под масата…);
Швейцарска топка;
Магическа топка;
Топки за елха;
Супа точета;
Медицинска топка;
Златната топка;
Снежна топка;
Кристална топка;
Топка за скоростен лост;
Зорб топка;
Топки на тотото;
Топките на …… (попълва се на ръка);
Огнена топка;
Перяща топка;
Плазмена топка;
Лоена топка;
Топчест;
И т.н….?1?

________________________________________
* Не влагам обиден нюанс в думата. В детските ми години ние казвахме «отивам да ритам топка».
Ритнитопка е българското име на футбола – и това не е някаква езикова или националистическа поза. Поляците наричат играта piłka nożna, италианците calcio, естонците jalgpall, ирландците peile, индонезийците sepak bola, словаците nogomet, финландците jalkapallo и т.н. Просто те са адресирали своята част от световната игра football (foot ball).
Защо ние не сме нарекли своята част по нашему питайте нас!..
________________________________________
Допълнение като стана дума за футбол. На всеки мач има група хора, които са подложени на истинско мъчение. Вижте ги:

utilisima_jeni_na_stadiona
И това ако не е садизъм – цял мач да стоиш с гръб към игрището без да имаш право дори за миг да хвърлиш поглед на играта!!!

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: