5,9 по Рихтер почти в София

Тръсна ни доста яко.

И в София, за Перник да не говорим.

5,9 по Рихтер си е внушителна степен. От висшите респектиращи. Ако се не лъжа и в Италия последното земетресение беше с такава сила.
Ние, обаче, извадихме късмет – епицентърът е много дълбоко.

Чувам сравнения със земетресението във Вранча 1977 г., но като добре помнещ определено казвам – тогава се усети по-силно и по-страшно.

Ние с Точица почакахме някоя и друга минута след първия трус в 3 часа пък кротко си легнахме отново. Но в 4 и половина вече ни вдигна окончателно и залегнахме на компютрите да разберем откъде ни се стовари на главите това чудо.

Както е нормално, първите сведения ни даде dariknews. Доста бяхме шокирани от „5,9” и „епицентър между Перник и София”. Даже в първия момент помислих, че има някаква грешка! И как иначе – на 20 км от София, 5,9 по Рихтер и в къщи не паднаха даже книгите от полиците?! За вярване ли е?
Чак като стана ясно, че епицентърът е на 10 км дълбочина нещата горе-долу си дойдоха на мястото.

Та стоя си аз в dariknews.bg и докато чакам за пресни новини чета коментарите. В които основно се ругаят поголовно медиите за липсата на новини и подробности. Даже един „нашего брата” пише „Утре ще ни четат коментарите и ще ни ги разказват с дни”.
Прав е, но я ми кажете какво друго може да стане в първите минути и кой може да съобщи нещо от горещата точка? И дали „всемогъщият Нет” в този и в подобни случаи не „сдава фронта”?
Логично в тази ситуация нетът не свърши особена работа по отношение на информация. Кой от Перник и болшинството блокове на София е останал в къщи на компютъра за да осведомява света и любопитните нетмани какво става край него? Ще кажете „защо в къщи, сега вече може отвсякъде”. Може, ама не може без да се взреш в екрана, което си е, кажи-речи, същото…

При земетресение най-актуалната медия е доброто старо радио. Там хората непрекъснато се обаждаха от различни места и разказваха от улиците. И ги слушаха другите хора от улиците, докато вървяха нанякъде и се озъртаха какво става около тях.
Затова и аз излязох от сайта и пуснах радио Дарик за да дам свобода и малко почивка на очите си. Радиото се чува навсякъде, сайтът се гледа на екран!

Като четете това да не си помислите, че съм станал интернетофоб? Нищо подобно! Интернет свърши една изключително важна работа: да предупредим близките си из чужбината още преди да са чули новината за „катастрофално земетресение в София”, че „5,9 се усети като 3,9” и всичко ни е наред. Та да не изпадат в паника.

Е, това е!

Писах вече за едно земетресение, сега пиша за второ, за трето абсолютно не желая да пиша! Категорично предупреждавам там не знам кого, той си знае…

Да сме наясно!

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: