Война!

Преди много хиляди години върху едно атомче* в това, което наричаме Безкрайната Вселена, дошло време разщъкалата се нагоре-надолу живинка да се огледа и да помисли за групова и индивидуална идентичност. Живи същества да стават, да е ясно кой кого ще яде (съответно кой от кого да се пази)!

Ясно е, че тая работа не може да стане на принципа „кой каквото му хрумне”. Закономерност трябва. А кой прави законите? Управляващите.

Имало ги вече, наричаме ги Природата. Кой ги е избрал не е ясно. Мандатът очевидно им е безкраен по нашите мерки, избори не се предвиждат.
Установили строга система от закони, истински Кодекс – Еволюция. Всичко живо им се подчинява (който нарушава законите знаем какво го чака!).
Започнали да се обособяват съществата, всяко в определената му квота.

И тогава станало нещо странно: едно 4-ного и едно 2-ного същества се харесали! В еволюционния кодекс нямало нищо против това и те тръгнали по пътищата на Еволюцията ръка за ръка или по-смислено казано душа до душа. Еволюцията дори позволила да бъде модифициран в по-ниска степен един от основните ú закони – „родът преди всичко” – от което и други намазали.

Те – човекът и кучето. Самопожертвователни и всеотдайни един за друг. През хилядолетията.

До нещастното и грозно „днес”…

Човекът забрави хилядолетията. Обидно нарече своя приятел „опитомен вълк” и реши, че вече не му трябва. Реши, заобиколен от джаджи, че може да си го направи от желязо и пластмаса за да си спести грижи и отговорности.

Човекът обяви война на еволюцията! Обяви война на кучетата. Истинска – у нас вече стрелят по тях от прозорците, че даже и пострадали от приятелски огън има.

„Бездомни” били. Няма такова куче! Има куче без човек за приятел. Попитайте клошарите по въпроса.

„Помияри” – а бе, пренаслъци, къде сте видели куче да яде помия?

„Безстопанствени” – виж, в това има нещо вярно.

„Те” нападат хора и убиха човек!

Щом се държим неестествено и сме им обявили война какво очакваме от тях? Щом излъчваме омраза, злоба и страх ние вече не сме „природните” хора, с които те са свързани през хилядолетията. Ние сме врагове!

На война като на война – ето ти ги глутниците!

хххххххххххх

Казвам „Слава Богу”, че софийската кметица не е от войнолюбците! Доколкото разбирам, тя търси истинско решение с дългосрочно действие.

И в тази връзка, за отговорностите да се стигне до тук в София.

На първо място голямата вина носят хората. И кучемразците, и нормалните.
90% от инцидентите можеха да се избегнат ако някой беше си направил труда да звънне един телефон и да сигнализира. А така щяха да бъдат спасени и голяма част от кучетата. Защото куче не става агресивно за час, нито глутница се образува за ден!

Пак на първо място отговорност трябва да се търси от предишните кметове. Особено от Софиянски. Трябва да се потърси сметка къде и с какви резултати потънаха милионите (колко?) през годините на „решаване проблема с бездомните кучета”. На кой кмет по колко му се губят. И да се даде гласност на тази сметка!

Какво трябва да се направи?

1. Г-жа Фандъкова е на прав път – преди всичко трябва да се направи законодателна основа. За нищожно време може да бъде проучено положението в европейските страни и да се вземе най-резултатното. Подчертавам: закон без половинчатости, твърд и непоклатим! С общински наредби този проблем няма да бъде решен.

2. Най-малко веднъж месечно (перманентно!) медиите да напомнят на хората да сигнализират при най-малкия намек за нещо „ненормално” в поведението на животните. Включително и относно домашните животни. Това да бъде постоянна задача и на природозащитните организации.

3. Всички умни неща, които можете да измислите за да завърши войната с траен мир и взаимна изгода.

…………………………….

Заб. Можете да коментирате спокойно, аз не „одобрявам за публикация” коментарите. Но можете да бъдете сигурни, че няма да ме разубедите в изложеното ми мнение. То е резултат на достатъчно голям личен опит.

__________________________
* За планетата Земя става дума, но тогава тя още не се е казвала така. После ние сме я кръстили след като сме избрали за живот земната ú част – по-далеч от ревматизма и за по-лесен живот. Ама как се нарича всъщност знае ли някой. Делфините дали не ú казват «планетата Вода»?

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

  • Графът  On 13 април, 2012 at 13:29

    justjulia, krizt, Муниконтин, Диана, boristodorov56,
    благодаря ви за Like!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: