Защо жилят пчелите?

Не е толкова елементарен този въпрос.

Защото имат жило?

Жило – орган за отбрана и нападение; в някои случаи за добиване на храна; служи за вкарване на отрова в ужиления.
За хората синоними са злъч, язвителност, подигравка, нападка, обида, острота – все думи с нападателно, злонамерено значение.

Да, ама за какво им е жилото?

Пчелата може да използва жилото си само веднъж в живота си. При ужилване на бозайник (с еластична кожа), тя не може да прибере жилото си, защото кукичките се заплитат в кожата и то се откъсва. След известно време пчелата умира вследствие на повреди на вътрешни органи и загуба на кръв, докато то продължава да живее и действа известно време в ужиления. Свързано е със собствен нервен възел, който е в състояние да поддържа движението на иглиците и след откъсването му. То продължава да пулсира и да се забива все по-дълбоко в кожата, а отровата продължава да се излива в образуваната раничка от убождането.
Като оръжие пчелата може да го използва единствено срещу насекоми – тогава жилото не се откъсва поради хитиновата обвивка на насекомите, която се чупи.

Тогава защо жилят пчелите?

Като се има предвид, че те се стараят максимално да избегнат жиленето и го правят само при застрашителна опасност явно е, че съзнават гибелния за тях резултат, не жилят за да се спасят.

Тогава най-логично обяснение остава саможертва.
Жилят за да предизвикат страх в противника и той да избягва пчелите в бъдеще.

Саможертва в името на себеподобните!

Само че ако приемем това възниква сериозен философски въпрос: саможертвата не е изява на инстинкт, точно обратното. Затова се счита „запазена марка” на човека, едно от неопровержимите доказателства за висшия му разум.

И с лека ръка да допуснем, че съществува в някакво насекомо?!?

А какво е всъщност инстинктът и дали саможертвата не е някаква негова висша степен? Тогава „разследването” на доста странни случаи с животни (като масови самоубийства) може да се насочат по други следи…

Нашият „имидж” няма да пострада от това – при нас саможертвата вече определено е резултат на висш разум, а не на висш инстинкт.

_____________________________________

За пчелите могат да се прочетат доста интересни неща, които ще ги извадят в представите ви от единствената категория „работливи”. 🙂 Няма смисъл да копирам чужди публикации, давам ви 2 връзки. Особено ви препоръчвам първата (от 2 стр.), там ще прочетете нещо, което надали знаете – как си предават GPS за маршрута до обилна храна върху специална пита- маршрутна карта в кошера.

Езикът на пчелите 

По хубаво е от шоколад

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • Симеон Велев  On 12 март, 2012 at 14:11

  Едно „технократско“ тълкуване … счита се, че еволюционното развитие е формирало разни неща в разни организми. Ако е така, то първите опити за защита на популацията чрез т.н. „саможертва“ са се оказали успешни и тогава „еволюцията е програмирала“ тази стратегия в съответния организъм – неосъзнато, но ефикасно …

 • bozho  On 12 март, 2012 at 16:45

  При пчелите нещата са сложни. Много са различни от хората и други животни, защото там кошерът е един организъм или поне индивидуалност. И
  както човек може да пожертва няколко хиляди левкоцити да речем, за да се спрявят с болестта, без да го усети, така и кошерът може да пожертва известен брой единици, за да се предпази.

 • Графът  On 13 март, 2012 at 03:03

  @ Симеон Велев – Някъде прочетох, че насекомите са първите живи същества излезли от водата на сушата. Началото на сухоземния живот. Следователно, при тях най-дълго действа еволюцията, най-много варианти са изпробвани „на практика”, може да се очакват и най-добри постижения. И наистина, разнообразието на структурата на живота при насекомите като че ли е най-голямо.

  @ bozho – Според мен кошерът е общност, народ по нашите мащаби. Но за тяхната организация на живот май само можем да мечтаем. 🙂
  Докато при мравките е съвсем друго (доказано вече). Те не са общност от индивиди, а един организъм с подвижни части на тялото. https://vascont.wordpress.com/2008/01/18/bionet/

  • Симеон Велев  On 13 март, 2012 at 10:52

   Граф – и точно в този невероятен и непонятен (поне за мен) механизъм като че ли е скрито всичко за живота изобщо … но, май е по-добре да не „човъркаме“ там, че кой знае какви ще ги забърка „венеца на природата“ …

   • Графът  On 13 март, 2012 at 13:38

    Прав сте, не е тема за лежерен разговор.
    Още повече, че и учените (на които това им е работата) копнат тук там по малко и не смеят да се задълбават…

 • justjulia  On 22 март, 2012 at 16:57

  Графе, чудесна тема, благодаря! Аз лично от няколко години проявявам неприятна алергична реакция към ужилвания, затова и много внимателно наблюдавам кошерите. Много е интересно да се гледа война между два кошера – нападение и отбрана (само трябвада се стои далеч, че е опасно за зяпачите). Комуникацита на пчелите е толкова сложна и стройна, че можем само да им се възхищаваме.

 • jorj  On 30 март, 2012 at 15:44

  Мен пък не ме жилят пчелите, незнам защо. Когато съм влизал в раьона на дядо (има около 40 кошера) той винаги е с шлем и дрехи и ръкавици а аз бягам бос. Дали ги е страх от мен?

  • Графът  On 31 март, 2012 at 01:32

   Не, jorj, не ги е страх.
   Те разбират, че не сте враг и нямате намерение да им навредите, затова не Ви закачат. Ако случайно настъпите някоя сигурно ще Ви ужили, но това е друга работа.
   Дядо Ви се облича така, защото пипа в кошерите, за всеки случай. Него също няма да го жилят, защото го познават – нали виждате снимката.
   Виждал съм пчелари без защитно облекло.

 • Графът  On 29 септември, 2013 at 11:25

  Още едно заслужаващо внимание четиво за пчелите
  http://wp.me/1ZwSi

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: