Президентски избори 2011 – моят коментар

Президентските избори отминаха, имаме избран президент на всички българи.

Че е на всички няма спор. Но най-подходящият ли е, колко и кои българи го избраха?

Статуквото отново си свърши работата – не избрахме най-подходящия.

Не само аз мисля така – куриозното е,че дори лидерът на партията, която го лансира, изрази недвусмислено същото мнение като посочи по-подходящ кандидат. Г-н Плевнелиев е съвсем неподготвен за основните параметри на длъжностната характеристика на българския президент. Той притежава други умения, подготовка и опит. Виждате ли в съседство цитата на Ваня Константинова? „да наречеш някого по подходящ начин, за да стане самият той подходящ за ситуацията» – бих го нарекъл министър-председател, например, би бил много подходящ за ситуацията. Надявам се, че с времето ще се ориентира и като президент и няма да има груби фалове. Но защо беше необходимо да изберем човек, който ще се учи в движение?

Впрочем, германският опит на г-н Плевнелиев („Българинът, който мисли като германец” прочетох някъде) може да му помогне в ориентирането – нашата президентска институция е буквално копирана от немската, с изключение на избора.
В скоби, някой да знае името на германският президент така добре, както името на г-жа Меркел? 🙂

С право ще ме попитате: „Тоя не, оня не, кой тогава трябваше да бъде?”

На прима виста без замисляне давам 4 подходящи според мен кандидатури:
Симеон Кобургготски (кандидатура и на ББорисов!);
Меглена Кунева
Ивайло Калфин
Кристалина Георгиева
Достатъчно плували в европейски води за да са подходящи за представителните функции на Държавен глава на Република България.

Глава, чиято основна функция е да бъде дипломатично точна в нищоказването, прилична и възпитана в разговор, всички да я познават и да ú пращат по Министър-председателя много здраве.

……………………..
Вече е ясно, че аз не съм между избралите новия ни президент. Но приемам избора на мнозинството. Не казвам „той не е моят президент”, с това е приключено. Освен това, и при обратен резултат коментарът ми щеше да е същия – разлика щеше да има само по отношение на пригодността за длъжността.

Щом коментирам, обаче, задължително трябва да направя и известна равносметка колко и кои избраха новия президент (на ІІ тур).

Колко?
От почти 7 милиона избиратели по списък (а бе, колко милиона сме ние в действителност?!?) на втори тур гласуваха малко под половината, от тях малко над половината избраха г-н Плевнелиев. Т.е., приблизително (няма да ги броим на ръка 🙂 ) една четвърт от всички избиратели.
Останалите ¾ щат не щат трябва като мен да го признаят за Държавен глава на републиката.
„Да са гласували, да не са ходили за гъби!” чувам сърдити гласове. И какво щеше да се промени? Да са, ама за кого, като им няма кандидата? Имаше ли начин да се гласува срещу двамата без да се мине в графа „Невалидни бюлетини”? (Спокойно, такава възможност и по света няма. Никъде не са толкова луди политиците да си пуснат таралеж в гащите)

Кои?
Ясно кои – бойците на статуквото, мобилизирани от своите политически партии. Мощна пропорционална атмосфера в чисто мажоритарен избор!

Този път единствената особеност беше, че никой от двата големи отбора не можа (или по-скоро не пожела) да купи рефера в мача. И понеже той дори на работа в парламента не ходи без интерес, остави ги да си се ритат самосиндикално по кокълчетата. Интересът клати феса, целувките са от шоуто за публиката!
Разбира се, това може да означава и друго – че Доган вече остарява за да се държи наперено на зенгия начело на своите. След година и нещо ще се разбере дали ерата „Доган” си отива*

Основният ми извод от избори 2011 е, че останаха по един отбор в дясното и лявото политическо пространство. Малко време има до парламентарните избори за нещо изненадващо.

Макар, че знае ли се? Като гледам Лудогорец какво прави във футбола… 🙂

_________________________________
* Ера си е, няма какво да се правим на ущипани госпожици. В колко правителства са ни управлявали под феса на Доган? В буквален, не в преносен смисъл. С надпис за историята «Правителство на ДПС»!

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • гравитон  On 9 ноември, 2011 at 22:38

  Тъй тъй, умно и вярно думаш Графе! Само че няма чуваемост у Булгаристан! И какво? Ще чакаме махалото да се заклати още! А докато чакаме я да стегнем коланите още една дупка за зимата! Гледам приятеля на ББ – Берлускони, го чукна вече… Следват и други…
  Нали ББ ни плаши от преди две години, с оставка …

  • Графът  On 10 ноември, 2011 at 01:22

   Вярно, голямо приятелство демонстрираха не толкова отдавна. А нали приятел в нужда се познава… 😉
   Колкото до коланите – на нашите място не остана, дупка след дупка навътре. И на техните също – само че обратно, навън. Как се казваше в свещените писания? По килограмите ще ги познаеш… 😀

 • harbinger  On 10 ноември, 2011 at 12:03

  Понеже става дума за НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ ЧОВЕК, нека въздъхна: „Ех, няма такова нещо като най-подходящ човек!“

  Ако трябваше това да бъде машина – компютър да речем – тогава: да! Можеше да се намери подходящото за целите ни фирмено изделие. Но Президентът (Премиерът, Кметът и т.н.) е все пак човешко същество: фирмено изделие на Обединената фирма „Господ – Дявол“ (а най-вероятно „Дявол – Господ“). Единият (Дяволът) се занимава с „био-електрониката“, с „хардуеъра“, а другият (Господът) се грижи за програмното обезпечение…

  А практиката показва, че колкото и добър да е замисълът на „софтуеърната част“, несъвършена ли е апаратурата – нищо не става. И обратно: колкото и изпипана да е апаратурата („био-електрониката“ на индивида), щом Онова, гдето е от Господа, е калпаво – пак нищо не става.

  А може да се случи тъй, че и хардуеърът, и софтуеърът да са си чудесни, но да поставим устройството в АГРЕСИВНА СРЕДА, която ДА РАЗЯДЕ био-електронните чипове, или пък ДА ВКАРА ВИРУСИ в програмните модули!

  Има си то хиляди начини на въздействие върху привидно статичните неща, у които да се тригерира подходяща за НЯКОГО и неподходяща ЗА НАС динамика – т.е. прескачане от едно „статукво“ в друго.

  …Ех, май трябва да започнем с друг вид избор: с избор на някоя друга манифактурна фирма, зер „Дявол – Господ“ не ни върши добра работа.

  Потребители сме – имаме право! Нали така?

  • Графът  On 12 ноември, 2011 at 12:57

   Че имаме право, имаме! Ама търсим ли? Или зяпаме само рекламите. 😉
   Ако става дума за философски идеализъм – вярно, няма да намерим „най-подходящия човек”. Но ние сме в сферата на практицизма. Ето, и Вие давате пример от тази област.
   И това, за което аз говоря, е, че от наличното в момента трябва да се търси най-подходящото.
   Да си намерим най-добрия от наличните компютри, та после грижата ни да е да го опазим и ползваме по подходящ начин. Защото ако вземем неподходящ, тази грижа става безсмислена – и тъй няма да ни върши работа.

 • harbinger  On 12 ноември, 2011 at 21:22

  Пасивна позиция, драги ми Графе! Моето афиширане на принадлежността ми към братството на ПОТРЕБИТЕЛИТЕ беше една уловка: дано и на Вас тя Ви се стори невинна – каквато съм я замислил в интерес на нашия моабет.

  Потребителят винаги има пасивна позиция: „Не ми харесват изделията на този и този производител – няма да купувам от тях! Ще купувам изделията на Хей-Там-Онзи производител, защото те ми се нравят…“

  Ирационалната вяра на обществото е, че като се сумират негативите на целия потрбителски „гьол“ (струва ми се че така трябва да се преведе на български /по-точно на турски/ английската дума „pool“) то статистическият резултат от процеса ще бъде „събарянето“ на некадърните производители. За жалост ирационалните неща, които се извършват в един „гьол“ не винаги са предсказуеми!

  Нужна е, следователно, активна намеса. Защо хората измислиха ЛИНУКС? Защото не можеха да понасят недоносчетата на Майкрософт, които превръщат потребителите на Windows в глупаци. Ето защо, когато на пиковите представители на „сапиенс-породата“ им писне, те си навиват ръкавите и се залавят да направят собственоръчно Онова, Което „боговете“ не са успяли да направят…

  • Графът  On 20 ноември, 2011 at 12:43

   „Направи си сам” ли, драги harbinger? 🙂
   Да си призная, аз също обичам да си майсторя нещо, което иначе може да се купи. Но не мисля, че това е „активна позиция на потребителите”. Най-често други са движещите мотиви на случаи като Линукс. А и законите в царството на потребителите са загадъчно нещо. Иначе какво обяснение можем да дадем на факта, че вече не сме забравили какво е това Майкрософт?

 • harbinger  On 20 ноември, 2011 at 15:22

  „Иначе какво обяснение можем да дадем на факта, че вече (все още!) не сме забравили какво е това Майкрософт?“

  Трагизмът на всичко онова, което е ОБРАТНОТО на ПОСРЕДСТВЕНОСТТА, е че НЕ Е всепроникващо. Всепроницаемостта – от своя страна – е свойство не на нещо друго, а на посредствеността.

  …Това е основен закон в маркетинга. Маркетингът не е никакъв маркетинг, ако в него няма голяма доза посредственост.

  Хората, които правят Линукс (и всички останали хубави неща, които се творят по линия на всенародното движение „Направи си сам“) са много вдъхновени и кадърни, но компетентността им стига само до пределите на техническото изпълнение. Както, обаче, сам казахте: „в царството на потребителите витае твърде много загадъчност“. Линукс – и всичко останало, за което иде реч – все си остава вън от периферното зрение на повсеместния потребител, тъй като за проникване в зоната на периферното (и директното) зрение е потребно много ТЪРГОВСКО НАХАЛСТВО. Понеже създателите на хубавите неща по линия на „Направи си сам“ притежават всичко друго, но не и търговско нахалство, често се получава така, че се налага някой търговски гигант (Оракъл, Хюлет-Пакард, Майкрософт и т.н.) да купи самоделното постижение и с „божественото“ си търговско дихание му влее живот – според всички правила на маркетинга.

  Очаквам такова нещо да се случи някой ден и с Линукс (т.е. с по-икономичното подобие на Юникс).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: