Изворът

/Продължение на „Думи, думички…” /

Да си изпълня обещанието и да си довърша работата. Ще гледам да съм по-кратък и по възможност по-ясен.

Езикът не е вана, не е и гьол на място, където са вадени инертни материали. Допада ми представата за езеро, която дава Лита в коментара си. С едно само изворче, вадичка, поточе не се пълни, не се даже и обновява. Не е само „чист” или само „мръсен”. Колкото повече има в него „от всичко”, толкова е по-богат на съдържание и с повече възможности в употреба.
Сравнението с водоем не е съвсем случайно. И езикът като водоема може да се самопречиства. Може да се справи с мътни потоци от наводнение (интернет, глобализация 😉 ) стига да не прелее. И него го е страх най-много от химия, макар от друг вид – душевна.

С тия два абзаца виновно ви подсказвам, че заглавието ми е типичен образец на практиката в съвременните медии.
„Изворът” няма да е никакъв Извор, а само едно малко изворче, което напразно и безнадеждно се опитва да прибави някоя и друга капка-думичка.
Напразно, защото няма начин тези думички да стигнат до правоговорния и правописен речник…

„И тогава той … ъъъ…как беше…кажи го, де…”
Не намира думата човекът. Или в неговия езиков склад я няма, или в езика липсва.* Ако е до него иди-доди, ама ако е в езика…

Няма език, в който да няма липси.
Няма език, в който една дума да е поела тежестта на няколко понятия и да може без разясняващи „асистенти” да върши работа.
Няма език, който да няма нужда от „почистване” по отношение на необходимостта от многословие.
Няма народ, на когото да липсват майстори на думи и точен и сбит изказ. 🙂

Какви майстори имам предвид, че съм се захилил?

Броени дни след раждането си човек се сблъсква с първата шокираща изненада – какво става, защо родените преди него не го разбират? Защо издават някакви сложни звуци, които нищо не изразяват и само му пречат в комуникацията? Как така той се разбира чудесно с акрана си от съседната кошарка, а с тия, дето вече ходят наоколо, не може?
„Забравили са” казва си и първите 2-3 години се опитва да оправи положението. Изхвърля всичко излишно от думите, прави ги по-музикално звучни, внася точност в наименованията и понятията.
Напразно! Никой не му обръща сериозно внимание, възрастните само се заливат от смях. Че кой пораснал човек ще погледне сериозно на изявите на някакво бебе!
/Тук продължавам като изцяло вмъквам без да питам това вместо да го преразказвам – там е казано от ясно по-ясно./

Сега разбрахте кои майстори имам предвид!

Държа на тази своя теза и приемам възражение или пренебрежение само от този, който ми каже точна дума, която да означава само и единствено „сплетена коса на човек” или „възел в средата на конец”!**
Другите първо да си помислят!…

Хей, ерудити в сериозната езиковедска наука, дали не си струва да хвърлите едно око на начинаещите говорящи? Те няма как да ви привлекат вниманието. И на възрастните (родителите и роднините) само забава правят, а…сигурен съм, че и вие не знаете дума за възел в средата на конец! 🙂

Задължителен послеслов.
От доста време, четейки забавни писания на майки в блоговете, нещо ме човъркаше. И накрая „натрупването” стана. 🙂 Тези мои езикови изхвърляния в 2 части се дължат на Niili (линкът по-горе) или по-точно (и честно казано!) на сина ú.
Здравей, приятел!

_______________________________
* Когато няма дума в речника на човек, а я има в речника на езика, това частен случай на бедност ли е? Къде е езиковото богатство – в томовете на БАН или в устите на хората? И кое го прави жив, както единодушно твърдят Лита и Niili?
(„нали хората ги носят със себе си, говорят ги” – сетихте ли се, че за това изречение ви питах в предишното писание? И че имам предвид 8 милиона „носители” на езика? 🙂 )

** Възел – санитарен, Тибетски, Келтски, пътен, ЖП, бетонов, моряшки, френски, северен, южен, геополитически, „София ще има един прекрасен възел около нея” и т.н., и т.н., възли да искаш.
Плитка – от чесън, лук, царевица, агнешки чревца, козунак, плитка чиния, плитка-диадема, плитка с орехи, и прочее, и прочее, плитка да търсиш.

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: