Страните на монетата 2

Бях се приготвил да продължа философстването за страните на монетата.

За това, че с появата на металните монети „лицевата” и „обратната” страна не са специално измислени, а са се появили от само себе си. Нали монети са можели да секат само „богопомазани” – от едната страна слагали образа си (често придружен от някой светия за по-голям авторитет), от другата печата и подписа си да знае простосмъртният кога да вдига молитвено ръце и да отваря пунгията*. Как тогава да няма ези и тура!

И щях да стигна до първопричината за това писание в две части. Как с развитие на цивилизацията богопомазаните от ези-страната започнали да се увеличават, разслояват на категории и място на монетата вече нямало за всички. Сега те просто са „ези”-частта на човечеството, със свой свят, морал и отношения. Но едно нещо e неизменно от самото начало до сега: законите и правилата определят „homoezitus”, за ония откъм тура-та остава молитвената поза и отворения портфейл.

Човечеството живее в два различни свята. Техни символи са страните на монетата – ези и тура. Жителите им не се различават от съдържанието на джобовете, другаде е разликата, но това е тема за друг разговор.

Е, както добре знаете, монетата има и една трета страна, рядко споменавана. Може би, защото е тъничка и не е много трудно да прескокнеш от тура в ези като ти писне немотията. Трудно е обратното – да се върнеш по същата причина. Защо е така Смирненски добре го е изяснил в „Приказка за стълбата”…

За какво наивно да ви обяснявам всички тия неща, които вие и така си знаете, независимо дали сте тура-йци или ези-йци**?

Ей го, животът ме изпревари, както се казва.

„Великите сили” (прочетох го в пресата!) на ези-йците спасяват с бомбардировки мирните тура-йци в една страна от техния диктатор, загрижени за техните демократични права.
Изпитан метод и многократно прилаган – още от унгарските събития навремето, та досега.
Световна война срещу един човек. Вярно, луд, ама чак световна война?!? Нали все още не беше полудял чак дотам, че да тръгне да завладява света.
Това не е ли работа на либийците? Ако е опрял ножът до кокала да си свалят Кадафи. Ако повечето си го харесват – тяхно е гайлето. Ние последния избор не го ли направихме с тайната мисъл за „силна ръка”? А какво означава това всички сме наясно… 😉
Дали в кулоарите няма по-важни причини за „Великите сили”? Такива, че даже и демократичен 🙂 Катар се е загрижил активно…
…………………..
Спирам! Извинете ме, приятели, за това писание.

Трябваше да го напиша. За вас за да сте наясно, че Графът не живее само в забавните си спомени. За себе си за да поуспокоя душата си. Че тя си харесва своята атмосфера, ама не ú се харесва да я считат за наивна будала!

Душите на овцете са по-различни…

=====================================

Добавка 06.09.2012. Днес прочетох нещо, където многократно по-добре и по-пълно е казано всичко, за което аз само се опитвах… http://neverojatno.wordpress.com/2012/09/06/gospod/
____________________
*Прапрадядото на днешните портмонета и портфейли, които пък започнаха да отстъпват на щипки и ластичета. 🙂
**Това не съм го измислил аз, прочетох го в коментар някъде из блоговете (съжалявам, не съм записал къде) и ме порази с философското си определение. Там се казваше „езита ли трябва да станем”.

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • Божо  On 21 март, 2011 at 15:30

  Ами лудият изби за няколко дни над 8000 човека. Това са тези, за които официално се знае. Колко са в действителност господ(аллах) знае.
  Също руши градовете си с танкове и артилерия.

  Ако тук трябва да се крия в развалини, да не знам къде са роднините и приятелите ми, защото някой има да върши „вътрешни работи“, не знам дали нямаше да псувам нато, че не си мръдва задника, за да оправи „вътешните ни работи“

 • Графът  On 21 март, 2011 at 21:15

  Много си се ядосал на „езийците” ми пише Муниконтин в скайпа.
  Не съм. Те са ясни. Друго ме ядосва – как здрави прави умни хора изведнъж не могат да съберат две и две и…кой не скача е червен.

  Прав сте за псуването, Божо. Но сигурен ли сте, че знаете кого псуват либийците? И кого ще псувате Вие, ако мускулести апапи с бухалки дойдат да оправят по съседски вътрешните ви работи с жената? 🙂
  Между другото, преди години Гърция и Турция (и двете в НАТО!) се бяха хванали буквално за гушите и даже се поотупаха в Кипър. Но не си спомням за въздушни удари на велики сили за спасение на мирното население…
  Да се разберем ясно: не говорим за или против Кадафи и другите диктатори, говорим за принципа на силата. За правото на тия с оръжието. За което става дума и във Вашата публикация „На слука!”. Ще има ли „Ама не може да става сравнение”?
  Един въпрос относно 8-те хиляди човека. Бихте ли ми дали линк към това сведение? Правеше ми впечатление, че бройката на убитите някак се подминава с общи приказки, което ми се струваше странно.

 • Божо  On 22 март, 2011 at 11:33

  За 8-те хиляди човека съобщиха от ал-джазира. Не от снн, не от ббс. Това ме кара да мисля, че числата са може би даже занижени.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: