Инвестиция

Вече 20 години един от най-важните показатели за добро управление са чуждите инвестиции. Непрекъснато бившите управляващи се хвалят с тях, настоящите мило и драго дават да има повече. Толкова е важно да ги има, че даже и по на един долар се навивахме – само и само чужда инвестиция да е.
Ей и сега – г-н Министър-председателят току приплаче за чужди инвестиции и със дълбоко загрижен глас ни обяснява как ще построим това и онова, остава само да намерим чужди инвеститори. Даже към Сърбия поглеждаме с надежда, нищо, че сърбите казаха „Ще видим!”.
Вярно, човекът добре си преценява перспективите и тия дни си ни каза: до края на мандата му (2013 г.) ще пъшкаме все повече, ама след това изведнъж ще се оправим. Нищо чудно да излезе прав… 😉

Още докато четях „Консумативното общество”  се сетих за веселата приказка за двамата шопи, които карали обща ракия на пазара да я продават. Канех се да я преразкажа в някоя от публикациите ми, предизвикани от книгата.

Не щеш ли, тия дни ми попадна същата история, но много по-подходящо разказана за да бъде пример за разбиране ролята на инвестицията за икономиката. Ето я в доста свободен 🙂 вариант:

Някъде в Европа. Малко крайморско градче. Август, разгарът на курортния сезон.

За проклетия, две седмици непрекъснато вали и повече от десет дена в градчето няма кьорав курортист. Всички в градчето я карат на вересия с надеждата да се оправи скоро времето, че да се разплатят, а и да спастрят нещичко за зимата. Не щеш ли, късмет! В едно от хотелчетата пристига богат чужденец. Иска стая за седмица, оставя на рецесията 500 евро и тръгва да види стаята дали ще му хареса.

Радостен, хотелиерът грабва парите и веднага хуква до касапина да си изплати вересията.

Касапинът веднага тича до свинаря да си върне борча.

Той пък моментално покрива дълга си на доставчика на фураж.

Доставчикът отскача до местната проститутка (млад човек, какво да го правиш!) да се разплати.

Проститутката грабва парите и бегом право при хотелиера да си плати дълга за наеманата на час стая.

Хотелиерът взема парите и точно посяга да ги потърка в брадата си, когато богатият гост се връща с мрачна физиономия на рецесията и заявява, че стаите и изобщо обстановката не му харесват. Взема си 500-те евро и си заминава за голямо съжаление на хотелиера.

Обаче! Икономическото положение в града е рязко подобрено!

Вярно, никой не е спечелил, но затова пък всички са ликвидирали дълговете си и пълни с оптимизъм гледат към бъдещето.

Голямо нещо за икономиката са чуждите инвестиции!

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • maxartbg  On 16 август, 2010 at 16:21

  Лошо. Но ми се струва много познато. 🙂

 • longanlon  On 16 август, 2010 at 16:47

  Всъщност общата задлъжнялост не е признак на лошо икономическо развитие. Даже според някои теории – даже точно напротив.

 • Графът  On 16 август, 2010 at 18:14

  Как няма да е познато, нали в тая локва джапаме! 🙂
  Всеобщата задлъжнялост не само, че не е признак на лошо икономическо развитие, тя е скелето, по което се катерим нагоре-надолу да строим новия етап на капитализма. Сполучливо наречен от Банков „консумизъм”. Няма вече „колкото изкопаш, толкова ще кльопаш” – производство се разраства, тия стоки на марсианците ли ще ги продаваме? Ще кльопаш колкото ти събира тумбака, че и отгоре! Те ти пари, пък ще ги изработиш…
  Това съвсем вулгарно, longanlon, но принципът на развитие икономиката на света в днешно време е този.
  И е доста далеч от идилията, описана в разказчето.

 • tuareg70  On 16 август, 2010 at 18:47

  Икономическо развитие?
  Колко са българите, които разбират какво всъщност означава този термин?
  Кръговрата на парите, както сте го описали е в основата на съвременната спекулация в корпокративното общество, в което за жалост живеем. Печели единствено този, който определя правилата, а те са такива, че създават илюзия в средно статическия мозък за пълноценен живот. В действителност си разменяме консумативи и тази размяна е преценена така, че да няма натрупване на парични средства в населението.:) Поздрави за отличната метафора 🙂

 • Графът  On 16 август, 2010 at 22:32

  Благодаря, tuareg70!

 • longanlon  On 16 август, 2010 at 23:05

  боже боже, какви антикапиталисти и антикорпоративисти сте се събрали

  пожелавам ви да се върнете във времената преди презрения капитализъм и преди алчните корпорации, за да се наслаждавате на идиличния живот през средновековието със средна продължителност 35 години и 90% детска смъртност

  някой като почне да заклеймява „съвременното общество“ от позициите на които е благодарение точно на това общество, ако знаете как ме дразни…

 • Графът  On 16 август, 2010 at 23:40

  Несериозно за дискусия в блог, longanlon. Стилът Ви отива към форумен. 🙂
  Аз говоря за настъпващия след глобализма нов етап на капитализма – консумизъм (Кристиан Банков). Не е нужно напрягане, за да се забележи – в последните 2-3 години Вие лично колко работещи неща сте изхвърлили и заменили с по-нови? Ама честно!

 • longanlon  On 17 август, 2010 at 07:46

  „капитализъм“ означава частна собственост върху средствата за производство.

  останалото е алабали за на който му се занимава с глупости.

 • Графът  On 17 август, 2010 at 13:17

  Де да беше толкова просто. 🙂
  Тези, на които им се занимава с глупости, алабалистически са утвърдили вече няколко етапа на капитализма – като започнем от първоначално натрупване на капитала та стигнем до глобализма. А сега вече се задава и следващият. И странното е, че все в основата е частната собственост върху средствата за производство, а разликата между различните етапи е солидна. И е очевидно, че преминаването към следващ етап става чисто и просто, защото действащият е достигнал до задънена улица и е в колапс.
  Между другото, и предкапиталистическото манифактурно производство се базира на частна собственост върху средствата за производство. Алабалистки въпрос: защо не е капитализъм?
  ………….
  Не ми отговорихте на конкретния въпрос, longanlon.

 • Lady Million  On 8 септември, 2010 at 17:50

  Наистина те са много важно,но е така като се има в предвид,че в чужбина има повече пари за инвестиция в евтини страни.

Trackbacks

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: