Спортна психика

За долните редове повод не са само коментарите на deni4ero, Муниконтин и nousha в предишната ми публикация „Вратар по съвместителство”. Тезата за „пречупени”, „психически разбити” и т.н. спортисти е широко прилагана в спортни коментари, обсъждания и обяснения за неуспехи и провали. Толкова, колкото и „умората”.
Като човек, имащ дългогодишен професионален допир със спорта, това винаги ме е дразнело и вкарвало понякога в твърде разгорещени спорове.

Хайде да видим как стоят нещата в действителност със спортната психика.

Започвам от основата. Никъде няма да прочетете, че заниманието със спорт е вредно за психиката. Точно обратното – главните плюсове, по които всички авторитети са единодушни, е, че освен като средство за мускулен прогрес, редовното занимание със спорт има своето позитивно въздействие и върху характера и психиката на спортиста. Занимаващите се от деца със спорт се научават на организираност, отговорност, упоритост, постоянство, борбеност, издръжливост, психическа и физическа мобилизация – и всичко това става черти на техния характер, имат го в живота, а не само в спорта.
Откъде тогава се вземат асовете в спорта с нежна лабилна психика?
За да съм честен, не съм чул спортист да се оправдава по този начин. Няма как да го направи, противохарактерно му е ако наистина е спортист.

За другата любима дъвка – умората. Умора от тежък сезон, от пътуване, от не знам какво си. Без да се впускам в много приказки, всеки голям отбор има професионален екип, чиято работа е да се грижи за физическото състояние на спортистите. Има добре разработени методи за по-бързо или по-бавно (според нуждата) възстановяване след натоварване. Понятието „натрупана умора” е само оправдание за нечия несвършена работа. И противоречи на „спортен ритъм” например, за който въпросният екип трябва да се грижи.

Като съм започнал, още малко „съобръжения” 🙂 на спортна тема.
Във футболните мачове често виждаме големи състезатели по невероятен начин да не улучват вратата. Във волейбола сгрешените сервиси (които са точки за противника!) чет нямат – като гледате събота и неделя мачовете на нашите, направете си труда да ги преброите поне в един гейм.
„Такива пропуски са напълно обясними, напрежение!” ще ми кажете убедено.
„Да имате много здраве, нетренираност” ще ви отговоря аз и ще ви дам пример.

Преди години състезание по художествена гимнастика. Гимнастичката на терена изхвърля високо обръча за да направи някакъв елемент докато той е във въздуха. Точно го хвърля нагоре и токът спира. Абсолютна тъмнина. Очаквах обръчът да издрънчи на земята, но не стана – тя го беше хванала!

В това няма нищо изключително – на всяка тренировка състезателките сами правеха по няколко десетки (че и стотин) повторения на трудните хвърляния на уредите. И се стигаше до автоматизация на движението.
Как мислите, ако волейболистите след всяка тренировка си биеха по двойки по петдесетина сервиса за десерт какъв щеше да е резултатът? И с вързани очи нямаше да грешат, даже и да искат!

Та преди да оправдаете някого с напрежението или умората спомнете си, че ако за вас това е оправдание, за него не може да бъде…

И накрая за съдийските истории на Мондиала.
Че ги има не ми е чудно, чудното е, че ФИФА вика „така е по-интересно”!
Те, шефовете, май не са много наясно кой кой е на терена.
Футболистите играят игра с определени правила. Реферите (които ние не случайно наричаме „съдии”) не играят в играта, те само трябва да контролират дали се спазват правилата. Друга постановка не може да има!

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • климатици  On 28 юни, 2010 at 14:02

  Определено мисля че си прав!

 • batpep  On 28 юни, 2010 at 15:55

  е то ние им викаме „съдии“ щото приличат на ония, истинските съдии, в съда дето клечат 🙂

 • kenkal  On 28 юни, 2010 at 16:12

  Абсолютно съм съгласна! Както смятането се упражнява до наизустяване на степен „и насън да те бутнат…“, както писането се учи с писане, така и в спорта – повторения, тренировки, повторения, тренировки и така до момента в който мускулите ти сами знаят какво е нужно и кога.

  Нашият треньор по плуване беше разказвал за една единствена травма, на която той е бил свидетел, в басейна: мозъчно сътресение! Момчето тренирало гръб в момента и се унесло (дали е придрямало или си е рецитирало, или е смятало нещо – не е важно), затова се блъснало в стената с темето. Който разбира от спорт да обясни каква автоматизация на движенията е това!

 • mikiblue  On 2 юли, 2010 at 09:49

  съгласна съм с всичко написано, Графе. но си имам и моя теза, макар да не я бях написала в коментар под предишния Ви пост.
  факт е, че чист гол не беше признат. факт е, че германците бяха/са по-добри (макар хич да не ги обичам, но това е положението). много добре знаем, че един резултат 2:1 на почивката, няма нищо общо с 2:2 на почивката.
  тъжното е, че нещата вместо да се развиват, те някак се стопират – модерни техники, големи екрани, четвърти съдия, слушалки и нам си какви още неща.
  и защо забраниха повторенията на спорни положения на големите екрани на стадиона?!

  реферите/съдиите и те са хора. факт.
  но когато някой сгафи и то сериозно, друг ще го смени. нали затова има резервни екипи?!

 • Графът  On 3 юли, 2010 at 11:26

  Всичко изброено, mikiblue, е безспорно. Както и защо ФИФА се запъва като магаре на мост срещу всякакви подобрения и промени. Ами нали тогава има опасност „някакви неизвестни аутсайдери-бедняци” да стигнат до финал, че да станат и шампиони?!? Ко праим тогава. 🙂
  Но това не променя моята позиция, че като ти откраднат един гол за 2:2 трябва не да губиш с 4:1 примерно, а даже да биеш (на инат) с 3:2 да речем…
  И че ако ние с Вас в подобна ситуация можем и да се одремем, те не трябва да могат – нали затова са стигнали до световно!

 • mikiblue  On 3 юли, 2010 at 15:08

  да, прав сте, Графе.

 • Онлайн Магазин  On 29 юли, 2010 at 20:27

  Мисля, че за всичко написано си прав..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: