Мисъл и творчество

Дарвиновата теория за еволюцията е всеизвестна. Затова ето една друга, доста по-различна:

„Божественото начало е скрито в „сърцето на материята” и насочва нейното развитие. Като целенасочен космически процес, еволюцията представлява развитие на материята и енергията, при което те все повече се усъвършенстват и одухотворяват. Така се стига до ноосферата, която надраства по-низшите сфери на мъртвата материя (предбиосфера) и биосферата. Човекът, който е „ос и връх на еволюцията” е основата, „най-синтетичното състояние, в което ни е достъпна тъканта на универсума.” (Pierre Teilhard de Chardin)

И в двата случая, обаче, човекът е начело на еволюцията, останалият жив свят се мъкне някъде отзад. Т.е., всички теории, еволюционни и божествени, стигат до любимия „връх на пирамидата”.

Мисълта и творчеството са човешките способности, които изпращат хората „неоспоримо” на върха на еволюцията. Според собствените им теории, разбира се. 😉

В Уикипедия пише:

Мисленето е най-сложният познавателен психичен процес, който се състои в отразяване на съществените свойства на закономерностите в действителността.

Творчество e умствен и обществен процес на човешката дейност, при който се създават качествено нови материални и духовни ценности. Свързан е с генерирането на нови идеи и понятия или пък нови връзки между вече съществуващи такива.

Сигурно е така, не съм аз човекът, който ще оборва корифеите на човешката философска мисъл!

Но като се ровичкам в интернет постепенно ми се натрапи нещо, което няма да обяснявам, а само ще представя. Вие гледайте снимките от мрежата и използвайте най-сложният си познавателен психичен процес…

Архитектура, Подходящо облекло, Защитно облекло, Украса, Техническо решение,  Измамна съблазън, Художествени форми и цветове, Тоалети

This slideshow requires JavaScript.

Разбира се, това е нищожна част от това, което може да се покаже по замисъла. И далеч не най-интересното. Но е само тласък – като попадате на подобни снимки ще ги поглеждате и с друго око… 😉

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • astilar  On 21 май, 2010 at 23:51

  Изречено кратко, точно и ясно. Благодаря!

 • Графът  On 22 май, 2010 at 07:48

  Някои снимки заслужават пояснение.
  Малкото червено бръмбарче – изглеждащата по „човешки” конструкция е инструмента му, с който навива листата след снасяне на яйца върху тях!
  Морското конче с въдичката – и тя е истинска, с нея лови рибки!
  Орелът риболов – човекът още не е постигнал такова пикиране! Въпреки огромната скорост, орелът се спира без да „цопне” – само краката му се потапят, колкото да хванат рибата.
  За колибрито се знае много. Нямаме летателен апарат, способен на такива подвизи!
  Белият паун – снимката е истинска. Това е изключителен екземпляр на паун – албинос.
  Растението с човека е хищник!
  Всички причудливи форми на цветята имат практическо значение – наличие на нещо като писта за удобство на насекомите, отвори за да влизат само определени насекоми и т.н.
  Сигурно същото важи и за „украсата” по главите на насекомите – положително не са от суетност. 🙂
  За растенията и сградите е ясно – най- високото дърво е около 150 м.; конструкцията и материала са уникални за да издържат на напора на ветровете (короните на дърветата не са обтекаеми за намаляване на натиска!).

 • Графът  On 22 май, 2010 at 10:25

  Днес е международен ден на биологичното разнообразие.
  Разгеле! 🙂

 • Муниконтин  On 23 май, 2010 at 00:42

  Като гледам тези снимки, та се питам – за какъв връх на пирамидата се имаме… 😉 като само се опитваме да копираме това, което вече съществува! И то в такъв съвършен вид!

 • Красимира  On 25 май, 2010 at 07:44

  Велик Си Ти, Господи!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: