за>ГМО<против

Да бъдем или да не бъдем ГМС*?

За ГМО в България ли сме или против?

Ако не искаме, кой зорлем ни ги натрапва?

Ако някой може насила да ни кара нещо толкова важно, какво става с демокрацията и свещените граждански права?

………………

Спокойно, драги мои читатели, няма и аз да пиша със свои думи „за” или „против”.
И за какво? За да заема своето място в една от двете противостоящи групи? Никакъв смисъл – там местата са така добре определени, че които ме познават знаят къде ми е мястото и без да им казвам. А на които не ме познават им е все тая.

Местата „за” са, така да се каже, ВИП. На първите редове тия, чиито джобове издуват солидни портфейли. Назад в миманса приготвилите портмоненца и родените „ураа-джии”. Тук-там, за подправка, заклетите любители на спорта „спор”.

Местата „против” са за скептиците, опарените от бъдещи светли „ще”-та, подозрително поглеждащите зад всяка лъскава опаковка и фасада.

И едните, и другите всъщност нямат никакви истински научни доводи на въоръжение. Знам, знам – прочел съм маса писания за „хх лъжи в полза/против ГМО”. Но знам и друго.

Над 3 милиарда години животът на Земята еволюира. Тая еволюция е записана в гените. И никой ген не е напълно самостоятелен и изолиран от останалите в цялата живност – всички са расли-порасли и развивали в компания. Развитието е било на принципа „проба-грешка-отстраняване на грешката” и напред в прогреса.

Сега ние, с превъзхождащата си Природата гениалност (и самомнение!), хващаме чука и длетото, джаста-праста, и счупваме ген, набутваме друг и потриваме радостно ръце: „Ей, че сме велики, я каква поправка направихме само за десетина години вместо за милиарди! Грешка ли? Каква грешка, бе, ние не може да грешим!”

Не можем ли, хе, можем и още как, доказали сме го, ама това е за друго писание, ако сте любопитни ще ви разкажа някой път, докато не сме станали нови същества. 😉

Има една малка дреболия – нашите грешки по принцип са почти неотстраними – и те са „гениални”. А и ги признаваме, след като отдавна е късно да се мисли по това. Кой е луд като измисли нещо да му търси кусури преди да му е изкарал парите**!

Да не се увличам. И без това оная завеяна част от човечеството – писателите – отдавна са го разказали. Например, чели ли сте за оня, върналият се от бъдещето хиляди години назад във времето, който убива ухапал го комар? И като се връща в своето време попада в съвсем друг непознат свят…

Но това са несериозни неща, фантастика, друго е науката. Прогрес е това, не е шега работа. Днес царевица и соя, утре животните, вдругиден хората – ще поправяме по наш тертип и подобие, това ни идва отръки!

Не се усмихвайте – и хората!:

–                    „Границите между хората и компютрите ще се размиват през следващото десетилетие, тъй като различни уреди ще се интегрират в предмети, дрехи, а в случаите за медицинско наблюдение – и в човешкото тяло. Възможно ние, както индивидуално, така и колективно, повече да не можем да контролираме живота си или света около нас“, предупреждават специалистите”.

–                    „Русия ще може да имплантира нанотехнологии в човешкия мозък през 2025 година. Програма за развитие на електронната промишленост предвижда след 18 години пускане в производство на наноелектронни устройства, които ще осъществяват безжичен контакт на мозъка с външния свят.”

–                    „Сблъскваме се с нещо, което няма аналог в генетиката – човекът се развива с невиждани темпове, но това, което буди притеснения, е в каква точно посока. Хората днес са много по-различни генетично от своите прадеди преди 5000 години, отколкото те са били в сравнение с неандерталците, изчезнали преди 30 000 години“, смята проф. Джон Хоукс (John Hawks) от Университета на Уисконсин, цитиран от изданието Proceedings of the National Academy of Sciences. (Прочетено)

И това, преди да почнем да поправяме гените си!

Та затова казвам, че никой няма доводи – сега тепърва почват някакви мижави изследвания, за да се натрупат истински трябват десетилетия в такъв фундаментален на развитието въпрос. ***

Едно ми е ясно:

Привържениците нямат право да размахват знамето на прогреса, докато не са доказали наистина, че става дума за такъв.

Противниците имат право да са против, докато не е ясно дали утре ще можем да познаем света си…

Не казвай „хоп” преди да си прескочил!

_____________________________

* Няма грешка – Генно-Модифицирани Същества. Такава далновидна корекция на термина направи г-н Министър-председателят с далечен поглед към бъдещето.

** Преди 6-7 години директора на „Корпоративни комуникации“ на химическата компания „Монсанто: „“Монсанто“ не трябва да удостоверява безопасноста на ГМ-храните. Нашият интерес е да продаваме.“

*** Съвременната наука в момента няма дългосрочни предвиждания за въздействието на ГМО върху здравето на хората и околната среда. Не е ясно дали може изобщо да направи такива по проблем, засягаш цялостния живот на планетата.

_________________________

Моля, щракнете си впечатлението от написаното:

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • inni4ka  On 3 февруари, 2010 at 13:31

  Само през последните 3-4 деситилетия изкуствените ароматизатори, консерванти и какъв ли не bullshit прецакват човешката диета по безпрецедентно агресивен и бърз начин. Това е АБСОЛЮТНО нищожно в еволюционен план време, но пък е революция спрямо 99.9% от човешкото съществуване, през което достъпните хранителни ресурси са били горе долу еднотипни: кореноплодни, месо, житни култури и т.н

  Организмът е пригоден да задържа енергия, защото храната обикновено е била рядка и труднодостъпна… Сега няма нищо по-лесно достъпно от чипс, сладолед, газирани напитки и неща, които за 1 поколение време са вдигнали с десетки милиони броя на хората с наднормено, тегло, диабет и сърдечни заболявания. Прибавете към това бомбата със закъснител, която е бъркането на ГМС (хахаха, браво бе, Бойко) с природните процеси и ни остава само да чакаме до какво ще доведе…Лесната печалба май става все по-ценна от човешкия живот…

 • inni4ka  On 3 февруари, 2010 at 13:36

  P.s При това в сравнение с познатите ни примери на неособено природосъобразни храни, които посочих, ГМО са още по-непредсказуеми като ефект, защото още не е минало достатъчно време за създаване на надеждни статистики как се отразяват в дългосрочен план на човешкия организъм…

 • Графът  On 3 февруари, 2010 at 13:37

  Отдавна човекът е отстъпил първото си място на парите!

 • климатик  On 3 февруари, 2010 at 15:01

  Графе, много си прав! Много отдавна при това…

 • Графът  On 3 февруари, 2010 at 18:33

  Оценявам репликата, климатик!

 • Божо  On 4 февруари, 2010 at 10:26

  >“И едните, и другите всъщност нямат никакви истински научни доводи на въоръжение.“

  Научни доводи има. Да ги оставим на компетентните хора?

  >“…хващаме чука и длетото, джаста-праста, и счупваме ген, набутваме друг…“

  Всъщност никой нищо не чупи. За добавянето – вярно.
  Колкото за „чупенето“ на гени – на живите същества (не само на човека) непрекъснато въздействат фактори, които разрушават генната структура. Някои от тях изкуствени, много повече напълно естествени – естествената радиация, която се излъчва от почти всички материали, космическите лъчения и прочие. Вирусите също си играят с генната информация и променят ДНК на организмите. Има си и механизми, които възстановяват повредените гени, разбира се не винаги успешно.

  Всички тия фактори не подлежат на контрол и се разчита само на естествените защитни сили.

  От друга страна при генното инженерство нещата се контролират и проверяват многократно.

  Както винаги съм казвал, незнанието е в основата на всяка психоза и „конспиративна“ теория.

  Естествено, човек не може да е експерт по всичко, но е редно да остави нещата в ръцете на експертите, а не да развява байраци, да троши апаратура и да мачка главите на „лошите“ учени!

 • Графът  On 4 февруари, 2010 at 11:02

  Божо, благодаря Ви за информацията, но аз не съм ученик (за съжаление, 🙂 а и за днешните ученици тя надали е убедителна).
  Сигурно Ви е пределно ясно, че наличните научни изследвания в момента просто не могат да бъдат с категорични доводи по проблема. Трябва ли да Ви обяснявам защо? Не разбирам само, защо на останалите хора това трябва да е неясно, според Вас…
  С удоволствие бих оставил проблемите „на компетентните хора”, на „експертите”. Но за съжаление, няма как – въпросът касае моя живот и живота на моето семейство и поколение. Евентуалните им бъдещите извинения (или поругаване) няма да ме стоплят! Завиждам Ви на безрезервното доверие, което им имате. Аз не мога да им гласувам такова.

  „От друга страна при генното инженерство нещата се контролират и проверяват многократно.”
  Така е. Например, за царевицата съм сигурен, че многократно е проверено дали наистина убива царевичния пробивач.
  Вярвам, позната Ви е технологията на научните изследвания, за да има нужда да обяснявам повече.

  „Конспирациите” ги оставям на любителите на сензации.
  Консумирането на храни с ГМО – на вярващите в божествената безкористност на науката… 🙂

 • Муниконтин  On 5 февруари, 2010 at 01:03

  Не мога да коментирам нещо толкова неясно… неясно какво ще ни донесе в бъдещето! Но!
  Спомням си, че като бях много малка, когато в къщи се донесеше диня, правехме нещо като лотария 😉 Кой ще познае каква е динята! А тогава имаше бели, булки се казваха, жълти като слънце, кехлибарени като мед, розови,червени и тъмно червени! Но ги нямаше още „мичуринките“ 😉 А сега? Някой ял ли е диня – булка?

 • Stanka  On 4 април, 2010 at 17:02

  Твърдо съм против ГМО!Но…в магазинната ни мрежа има храни с ГМО съставки и никъде не отбелязват това! Не напразно има бум на ендокринните заболявания на обмяна на веществата!…Ще се опазим ли?

 • Графът  On 9 април, 2010 at 15:05

  Stanka, такива количества ГМ храни вече се произвеждат в света, че отдавна са навлезли тайно в храните. Още преди години едно пълно изследване на храните в търговската мрежа във Франция показа, че ГМО има във всички видове храни под една или друга форма – дори в детските!
  И в нашата ги има доста.
  Реалният въпрос сега е да опазим поне земята си за бъдните поколения.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: