Кметицата и кучетата

С надежда чакат бездомните кучета кога софийската кметица ще се занимае с техния живот и какво ще реши. С основание: още в първите си интервюта тя спомена „кучетата” сред приоритетните си задачи.

Не че това е нещо ново – всички кметове досега започваха по този начин. Надеждата им идва от това, че тя е жена и, може би, ще подходи по нов начин (като носител и пазител на живота!) за разбиране към живота и проблемите им (да, техните проблеми не са по-малко от нашите, замисляли ли сте върху това?).
Досега подходът беше един: Софиянски „до есента ще премахнем бездомните кучета в София”, Борисов „за няколко месеца ще ликвидирам проблема с бездомните кучета”.
Слава Богу, не осъществиха ликвидационните си замисли! Затова пък неизвестно колко десетки милиона потънаха в „решаването на този проблем”. Интересно наистина, какво ли е крайното число във финансовата рекапитулация за всичките години до днес?

Надежда, че г-жа Фандъкова ще излезе от коловоза на авантата и ще потърси решение, адекватно и за двете страни имат и много хора (и аз вкл.). Бъдещето ще покаже дали ще си останем с голата надежда. Тия дни прочетох в bulgaria.indymedia много сериозна статия от Емил Кузманов – Фондация Анимал Програмс пряко адресирана до нея с голям обзор как е решаван проблемът в различни страни на Европа („Йорданка Фандъкова – контрол на животните, или отново мръсната концесия”). Основният принцип, който се предлага в статията, е добре изпробван от десетилетия в Европа – „възпитание на собствениците, и идентификация и рутинна стерилизация на домашните любимци”. Адекватен е, защото е ясно, че кучетата „не идват от горите”!

Но аз мисля, че у нас към него трябва да се прибави още нещо съществено в сегашната ситуация у нас. Имам предвид следното:

Голямата вълна на изхвърлени „домашни любимци”* през първите години след промяната премина. Популацията на бездомните кучета в момента не се подхранва от изхвърлени домашни животни – собствениците се научиха да си предпазват кучетата от случайна бременност и такива случаи са по-скоро изключения. Да не говорим, че и тогава малките кученца (и котета!) отиват подарък на познати и непознати.

Размножаването на бездомните животни става вътре в тяхната общност. Основно поради това, че милионите, които споменах по-горе, отидоха в човешки джобове за лично облагодетелстване.

Следователно, за сравнително бърз резултат (няма за кога да чакаме още десетилетия) е необходимо:

1/ Тотална стерилизация на всички бездомни животни. Колкото и да струва, по-малко ще е от приджобеното до сега.

2/ Сериозна възпитателно-разяснителна дългосрочна акция на национално ниво, насочена към хората, които се грижат за тях, хранят ги. Те са нашите „агенти под прикритие”, които ги познават най-добре, „хващат” всяка промяна и всеки пришелец. Те са тези, които трябва да бъдат насърчавани да поддържат връзка и изпращат сигнали на съответната институция.

Първото без второто няма да може да бъде реализирано в мащаб, който да ликвидира проблема изцяло.

Мога да дам конкретен пример. В градината на НДК преди десетина години имаше 7-8 кучета. Хранеха ги редовно сутрин няколко жени. Те се сетиха да се обадят на немците, които стерилизираха всичките и ги върнаха. Много рядко се появяваше някой пришелец, но и с него се действаше по същата схема. Полека-лека кучетата измряха от старост и сега няма кучета в НДК.
Имаше и куриозни случаи – при посещението на папата (ако се не лъжа) се разбра, че общинарите ще ги съберат в изолатора. На всички беше ясно, че няма да ги върнат, затова се обадиха пак на немците, те ги прибраха и ги върнаха след мероприятието…

Наскоро имаше случай на убито от кучета малко дете. Всички от селището недоумяваха, защото тези кучета били кротки и отдавна живеели там. Споменаха, че нападателят бил отскоро и агресивен. Никой, обаче, не се е сетил да подаде сигнал да го изолират!

В заключение отново подчертавам: хората, които се грижат за бездомните животни, трябва да бъдат насърчавани, „образовани” и с тях да се държи връзка.
Повтарям го, защото вместо това сега се канят да въведат солени глоби за тях!?!

П.С. С това не приключвам темата. Защото тя има и друг, не по-маловажен аспект – отношението на хората към животните край тях. Не на ниво „обичам – не обичам”, а за правата на живия свят и правото да ги нарушаваме. Заявявам намерение за публикации по този въпрос, въпреки, че досега неведнъж съм писал по него. Ще повтарям, защото животните не могат да пишат, друг трябва да го прави вместо тях!
___________________
* Колко са били любимци е ясно! По-скоро резултат от писък на модата. И побързаха да се отърват от грижите. Финансови трудности и обедняване? Глупости! Не веднъж съм виждал клошар с куче – като намери нещо за ядене по кофите дели го с него…

_________________________
Моля, щракнете 🙂 си впечатлението от написаното:

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • Муниконтин  On 30 ноември, 2009 at 13:47

  „Те са тези, които трябва да бъдат насърчавани да поддържат връзка и изпращат сигнали на съответната институция.“
  Но за да поддържат тази връзка, хората трябва да имат ДОВЕРИЕ! в тази институция! А не да търсят немците!
  А колкото до глобите – какво друго могат да измислят? На нашите управници им дай глоби да искат! Очуден ли си от това, Графе 😉

 • Графът  On 30 ноември, 2009 at 13:50

  Никак даже! Ако има възможност да се съберат всички заплашващи гражданина глоби на едно място бая дебел том ще се оформи…

 • Муниконтин  On 30 ноември, 2009 at 13:54

  😀 : Само че кой знае защо не ми е никак смешно! 😉

 • Кръстю  On 1 декември, 2009 at 14:14

  Прав сте. Въпросът не е само до парите, а и до хората. Който като мен, (а май и вас,на малката снимка се вижда куче :)))се е занимавал и занимава с кучета знае, че тези, т.нар.улични кучета имат организация и тя за разлика от нашите не е изкористена от завист ,лакомия и обикновенна простотия. Има даже и ерархия и т.н. Също така, те са на групи (глутници) ,които са районирали града и на новите и приходящите не се гледа с добро око…Така, че както казвате тези „гледачи“ биха били доста полезни…Най -странното е, че кучетата „вкарват в играта“ и нас…Делят ни на „техни“ (които живеем в района им ) и чужди…А чужденците се приемат доста резервирано, особенно нощем… 🙂

 • Кръстю  On 1 декември, 2009 at 14:16

  Пропуснал съм „й“ в думата йерархия 🙂

 • Кръстю  On 1 декември, 2009 at 14:24

  PS – А знаете ли какво чух наскоро пред кварталната бакалия, където пием понякога бира?!
  Цитирам един господин (буквално):“ Щяли били да ги кастрирват…Мене не ме е страх, че ще ме наебът, а че ще ме садерът…“ И сам се разхили от шегата си, даже се уригна 🙂

 • Графът  On 2 декември, 2009 at 09:58

  Драги Кръстьо, аз се занимавам не само с кучета. 🙂 Из блога ми можете да прочетете доста неща свързани с животните (Човекът и животните), а за кучето от снимката в „Сага за Кольо”.
  Колкото до господина с бирата, с право се страхува – всяко куче, което мине край него е наясно колко струва! 🙂

 • Кръстю  On 2 декември, 2009 at 11:23

  Да, кучетата също правят някакви ,тяхни си класации… 😀

 • Кръстю  On 2 декември, 2009 at 11:27

  Вероятно видяхте снимката на моя Джак, който почина миналия месец 😦

 • Графът  On 2 декември, 2009 at 11:53

  Много съжалявам! Нашият Колю го няма вече повече от 3 години, но не мога да го забравя. Все ми се струва, че влиза в стаята. И на компютъра ми седи…

 • Муниконтин  On 2 декември, 2009 at 13:42

  😦 Както и нашият Пешо! Непрекъснато се оглеждам да не го настъпя! Въпреки, че минаха 3 години…
  А колкото до въпросния господин – имат пълното право да го съдерат 😀

 • Макс  On 2 декември, 2009 at 16:28

  Абсолютно сте прав Графе. Топлата вода е измислена отдавна и не е нужно да се преоткрива наново. Проблема с кучетата не е труден за решаване, но досега никой не се нае, защото пълнеха джобчетата. Да се надяваме, че ще има хуманност за кучетата, пък и хората да не бъдат ръфани до смърт.

Trackbacks

 • By Модерни времена « Блог на Zelenkroki on 2 декември, 2009 at 22:03

  […] една силно лична, силно обществена, силно общочовешка тема. Живи ли са живите твари? намира се на 50 метра от входа […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: