Интернет

и Божието проклятие заради Вавилонската кула.

Спомняте ли си понякога на колко години е интернет? На 40! 1969 година се е родил. А е проходил чак в 1983-та – преди 26 години!*
Бързо порасна, с планетата започна да си играе на топка. Светът едно цяло направи, всички ще знаем всичко за всички, ура, човечество!
Да, ама това пусто „но”…

„Всички” се оказаха всички, които знаят английски. Нали родителите му командват парада. Искате да използвате световната глобална мрежа? Моля! Научете английски и си контактувайте на воля – ескимоси с папуаси, японци с европейци, китайци с американци, араби с евреи…
Щом трябва, къде ще ходим – учим английски. „Кажи, баба, тенкю“. 😀
И започна бързо да расте хлапето. Изскочи вече от родния дом, тръгна на воля по широкия свят. И…
…на първо място в света по интернет потребители днес е Китай – 338 милиона;
Индия се готви да вкара интернет и в най-забутаните села;
10-те най-използвани езици в мрежата са английски, китайски, испански, японски, френски, португалски, немски, арабски, руски и корейски – засега.
Всичките тези стотици милиони (които нарастват с не знам колко в минута!) дали са изучили английски?
Великото изобретение, което най-после трябваше да обедини човечеството хилядолетия след Божието наказание заради Вавилонската кула, се разпарчетоса. Пак поради същото проклятие – езика!
Ей на, даже кирилицата има претенции да бъде и в по-важни правоъгълници, не само в карето за писане…

Два са начините за спасение според специалистите – изкуствен език или техника за автоматично превеждане. Кое ще решат не знам, кое повече му харесва всеки сам да си отговори.

А напълно подходящ изкуствен език вече има. Преди 150 години се родил един човек, който хората нарекли „доктор Есперанто”** – лекарят Лудвиг Заменхоф. Създателят на изкуствения език Есперанто преди 122 години. Направил го е така, че всички, дори слабограмотните, да могат да го научат и да се разбират помежду си.
Днес все повече интернет капацитети започват да се замислят за есперанто като език на интернет. Става дума не само за щракането по клавиатурата, но и за цялата технологична база.

Аз, обаче, ще ви цитирам думите на един човек, от когото най-малко се очаква да се интересува от някакъв си изкуствен език и които нямат привидно нищо общо с интернет:
„Brad Pitt отново впечатли всички със своето изучаване на есперанто, изкуствено създаден език от полския очен лекар д-р Заменхоф (1859-1917). Брад Пит го учи, защото този език ще бъде многократно използван в новия филм за междузвездни войни. По думите на Брад: „Езикът есперанто е много по-хубав, семпъл, жив и международен отколкото мислех преди. Толкова се ентусиазирах, че реших да изуча езика за да използвам неговото предимство в нашата модерна епоха!”
(Публикувано в престижния испански всекидневник “El País”, 28 декември 2008 г.)

____________________________
* Същинските мрежи, които образуват Интернет, се пускат през 1969 г. под името ARPANET, чието разработване е дело на американския департамент на отбраната. По подобен начин след това учени от Великобритания, САЩ и Франция създават техни собствени национални компютърни мрежи, всяка от които различна.
За Интернет в днешния смисъл на думата започва да се говори в периода 1973-1983 г., когато се обмисля решаването на проблема за обединяване на националните мрежи. Решението е бил протоколът TCP/IP. На 1 януари 1983 г. ARPANET променя своите същински мрежови протоколи от NCP на TCP/IP, като по този начин е създадено ядрото на днешния Интернет.

** В превод “Есперанто” означава “който се надява”.

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • Благодаря, че с линка вместо коментар към моята публикация http://13.inter-pres.org/2009/07/26/esperanto-122-godini-ot-suzdavanet/ ме насочихте да прочета тази статия. Ама барем да бяхте драснали 2-3 реда и в полето за мнение… Хем и аз щях да се радвам, хем и посетителите на моя блог щяха да се сетят защо ги насочвате към Вашия. 😉

  Между другото, току-що установих, че Интернет е свързан с мен през половината си живот. 🙂 Аз го ползвам вече 13 от общо 26 години, от 1996 г. – имах си тогава отделна телефонна линия само за тази цел.

  През дале-е-е-чната 1996-та есперанто беше на четвърто място сред потребителите на мрежата. Не защото есперантистите са били повече отсега, ами явно езикът се харесваше на програмистите, които „разораваха“ нета. Много програми за превод и различни туристически многоезични сайтове-„разговорници“ ползваха езика за посредник в превода. (Всъщност, и досега доста го ползват, макар че това не се вижда от обикновения потребител.)

  С развитието на Интернет и неговото истинско интернационализиране процентът на владеещите есперанто спадна сред сърфиращите, но и досега езикът има силни позиции не само сред потребителите, но и сред хората, които създават системите и съдържанието на световната мрежа. Неслучайно Google, Wikipedia, Firefox, социалната мрежа Ipernity и много други имат интерфейс и на есперанто.

  Който иска още малко информация, да погледне и това: http://www.inter-pres.org/gxisdate-2005-12-21.htm – на български е, макар че кой знае защо съм забравила да побългаря името на файла.

  А който иска още много информация – да пита! За питане пари не вземам! 😉 😉 😉

 • Графът  On 31 юли, 2009 at 20:11

  Kara Мариана, виновен съм! Причината е само липсата на време и щях да пиша допълнително. Което и направих. 🙂
  Пишете, че сте в интернет от 1996-та с отделна телефонна линия. При кой провайдер, да не би Geobiz? Тогава би трябвало да се познаваме още от тогава. 🙂 По него време нямаше много фирми.

  Драги мои читатели, както по въпросите за пъдпъдъците ви отправях към Роси, така с още по-голямо основание за всичко, свързано с есперанто, търсете Мариана Евлогиева. Тя наистина е капацитет!
  Вижте и линка – ще научите много за есперанто.

 • Мариана Евлогиева  On 1 август, 2009 at 02:17

  Моят тогавашен провайдер беше Булнет. Правехме с едни приятели първия частен телетекст в България – излъчваше се от телевизия „7 дни“. От Булнет получавахме новини и по този повод станахме абонати на интернет. А на Панаира на книгата, където демонстрирахме що за чудо е телетекстът, поканихме и Булнет на нашия щанд – те пък да покажат чудото Интернет. Бяхме замъкнали и телевизор, и компютър. То сега не изглежда нещо особено, но говорим за 1996 г., когато нямаше безжични връзки, да не говорим, че в НДК и телевизионен сигнал трудно се хващаше!

  Там, както си ровехме из мрежата с един опитен колега от Булнет, той ми откри разни есперантски форуми (казвам форуми, за да ме разберат новите юзери – тогава за форум никой не беше помислял още, но имаше други подобни нещица). Аз междувременно се бях пооткъснала от есперанто, но чрез Интернет се върнах. Колко имейли съм изписала оттогава, колко песни съм изпяла нощем по Скайп с бразилски гаучоси…

  Е, не всичко е било забава – например, по време на войната в Югославия пак чрез Интернет и есперанто се борех за мир. Четях имейлите на Зоран от бомбардирания Белград. Съдействах на испански пацифисти, които през България посетиха засегнати от войната територии и водеха деца на лечение. И така нататък, и така нататък…

  Така че, макар и да съм на доста по-крехка възраст от Графа и когато той е бил активен есперантист, аз още не съм се била родила, най-нескромно потвърждавам – да, капацитет съм по есперантските въпроси… а също и по отговорите! 😉

 • to4ka  On 6 август, 2009 at 02:01

  Колко интересно, нямах представа, че есператно се използва от програмистите. Поздравления, Мариана,а това за пеенето на есперанто с гаучоси в скайп направо ме разби! Графе, да взема и аз да понауча нещичко?

 • Графът  On 6 август, 2009 at 10:20

  Добре, че беше Мариана!
  Ами, to4ka, уговори си час! 😀

 • Вестоносец  On 16 май, 2011 at 16:51

  Скъпи Графе! Отдавна не съм се вясвал във Вашия обсег на влияние, но днес някакъв вътрешен глас ми подсказа, че при Вас е стартирана интересна тема за дискусия. И реших да надникна тук.

  Да! Есперанто! Това е много хубава идея! Вероятно вие като есперантист знаете много добре слабостта на по-северните европейски народи – скандинавците, а също и холандците, белгийците, както и тези, които обитават крайбрежието на Балтика: литовци, латвийци, фини и естонци – към Есперанто. А знаете ли каква е причината?

  Причината носи названието „Спомен за Ханзейския Съюз“. Всички тези народи, които живеят в Скандинавия, Прибалтика и около Северно море, в зората на Новото време започват оживена търговия помежду си. Ханзата – този Търговски съюз на Необвързаните Северни градове – се оказва една блестяща форма на конструктивно сътрудничество. Мисля си понякога, че днешният Европейски Съюз би трябвало да бъде продължение на Ханзата, но има нещо, което много му пречи: Европейският Съюз е сформиран от множество ДЪРЖАВИ, докато нявгашната Ханза се е състояла от върволица крайбрежни ГРАДОВЕ. „Градът“ е нещо по-различно от „държавата“, и макар често да казваме „градове-държави“, „държавата“ сама по себе си генерира нация, докато „градът“ генерира симбиоза между творчески индивиди.

  Въпросната „симбиоза между творчески индивиди“ е другото название на „демокрацията“, за която напоследък стана така модерно да се говори. А какво е Нацията? Тя е плод на управленческа централизация, която не е нищо друго, освен едно Прокрустово Ложе, което категоризира хората, вмества ги в рамките на показателите „етнос“, „език“, „религия“, „културна специфика“, „социален статус“… („Социалният статус“ даже предполага скала на ЦЕНТРАЛИЗИРАНА ОЦЕНКА, а такава може да има само при наличието на тоталитарна пирамида – ВЪРХЪТ на пирамидата конституира критерии за оценка, при което сам той си остава неконтролируем.)

  Така че: този път се разминахме с Ханзата. А тя ни е много нужна, защото сама по себе си Ханзата е място за космополити, за „граждани на света“ (каквито сме ние с Вас, скъпи графе). С други думи, внушението, което искам да постигна с това свое послание, е, че „демокрация се прави от космополити“. И съвсем не е нужно да си непременно евреин, за да бъдеш космополит, макар заслугата на евреите за тържеството на космополитизма да е безусловна: д-р Заменхофф е също евреин.

  В далечното минало (когато „все ще бях жив“; така наричам времето на своята младост), аз също се увличах от идеята за Есперантото. Може би бях подмамен от една глупава предпоставка – имам далечен скандинавски произход, което е странно за българските условия: каква би могла да е връзката между България и Дания, от където е моята прабаба? Ами, някога прадядо ми – българин, захванал се с търговия из Немско, – така развъртял дарбите си, че това го отвело в Копенхаген. Така се получила „българска следа“ и там…

  Е добре – стана така, че като младо есперантистче се запознах с шведи, холандци, немци, естествено и поляци и т.н., които бяха луди по този очарователен начин на общуване: изкуственият език. Но той наистина се оказа само изкуствен език и нищо повече. На този език не може да се предаде никакъв етнически колорит. Предполагам, че сте се опитвали да четете „Под игото“ на Есперанто. Не става, нали?

  И така, Есперанто е подходящ само за светски отношения: да се изразят едни универсални идеи по един изключително сдържан начин, без излишни емоции. Но така нещата „граничат с идиотизъм“. Също като при англоговорещите, които са възпитани от техния протестантизъм да бъдат тесногръдо-светски хора, поради което, като се срещнат, те могат да си разменят само реплики от сорта на: „Днес времето е хубаво, нали?“ Разбира се, по този начин те превъзмогват свадливостта, така свойствена за французите. Всъщност, англоговорещите също могат да бъдат свадливи, но това автоматично ги поставя някъде при ниските деления на скалата за оценка на социалния статус. Французите в това отношение са по-разкрепостени, макар такава разкрепостеност лесно да отключва омразата, която всички ние бихме искали да направим поне невидима. Да се сърдят на своята Велика Френска Революция, която ги разкрепости прекалено много!…

  Нека си представим следната картина на едно възможно бъдеще. Загрижените за бъднините на човечеството люде съумяват да прекроят световните нрави по такъв начин, че всички мислещи същества заживяват по рецептата от Джон-Ленъновата песен „Представи си…“. Там е казано: какво ли пък ще е, ако езикът, който всички хора по света заговорят, бъде един-единствен и общ. Кой би могъл да бъде този език? Да си представим, че това е Есперанто.

  Някога в Ханзата проблемът с езика не е бил решен: доминирал е немския, но и той не е бил само един език, а множество немски диалекти. Но ето, сега имаме готово Есперанто – кой като нас!

  Опасността е в това, че ще се получи като в Турция след Младотурската революция. Кемал Ататюрк, който е бил франк-масон, налага едно чисто франк-масонско решение: зачерква дотогавашната арабска писменост и макар със запазен традиционен турски език, новите поколения турци прописват на латиница и заживяват като съвсем новородена раса, която няма никакви културни унаследености от миналото. Това от една страна е хубаво, защото така сформираните нови генерации се отърсват от многовековната плесен на Отоманското Средновековие, но изведнъж се оказват като пришълци от друга планета, защото е нужно специално подготвени хора да „превеждат“ на новата писменост всичко, което се е трупало в културната съкровищница на Предишната Турция.

  Същият франк-масонски номер беше изпълнен и в Румъния през 19 век: дотогава румънските речи са се били записвали на кирилица, която е била официалната писменост на Румънската Православна църква, но изведнъж Румъния се пренастройва – по франк-масонска рецепта – и започва да пише на латиница, умишлено изхвърляйки даже по-ярките славяноидни думи и изрази от езика си. В резултат на това сега румънците живят със самочувствието на „нещо като италианци или французи“, но – самочувствие без особено покритие…

  Идеята ми е, че ако в обозримото бъдеще светът, ръководен от вселенската франк-масонерия, реши да възприеме Есперанто за всечовешки език, има опасност да се получи ОБЩОЧОВЕШКА КУЛТУРА БЕЗ ПОКРИТИЕ.

  Тук ни идва на помощ Интернет. Вероятно Интернет е измислен от Сатаната, защото всичко, свързано със Световната Информационна Мрежа има двупосочно действие: с едната ръка пали, а с другата гаси…

  Ще побързам да отбележа, че Интернет не работи в полза на франк-масонерията. Уви! Във възгледа на франк-масоните има все пак някакво рационално зърно: било каквото било – сега започваме начисто. Но Интернет ни налага английския език. Това ще рече: било каквото било с вашите (скапани) културни традиции и наследство; от сега нататък всички вие ще възприемете англоезичната култура. Е да, но това не е „започване начисто“! Освен това в англоезичните култури (де да беше само една!) има такива едни наслоения, гдето би било по-добре въобще да не ги бе имало.

  Ето защо, длъжни сме да намерим нов конструктивен подход: „сатаничния“ Интернет и този път да изиграе двояката си роля, позволявайки на човечеството хем да заживее в симбиоза (по Ханзейски), хем да запази културния си натюрел.

  Как може да се постигне това, ли?

  Много лесно! Интернет може да преподаде на човечеството уроци по автентична култура на кой да е народите по света чрез двуезичните издания, при които човек – без да се чувствува задължен да научи перфектно всички езици по света, – може да усвои до степента, която му е нужна, езиковите фундаменти на неограничен брой езици (за които издателствата на двуезична литература ще се постараят да му поднесат подходящите четива; ПО ТОЗИ ВЪПРОС ВЕЧЕ УСИЛЕНО СЕ РАБОТИ И ТО ДАЖЕ И ЗА ТАКАВА ДВУЕЗИЧНОСТ, ПРИ КОЯТО ЕДИНИЯТ ЕЗИК Е БЪЛГАРСКИЯ!).

  …Когато читателят има пред себе си един текст едновременно на два езика (единият от които му е „фамилиарен“), той се научава на нещо повече от един нов език; той се научава на критичния похват на мислене, свойствен за сравнителното езикознание. Това е безусловен залог за научаване на нови езици и за проникване В ДЪЛБОЧИНА в чуждата информационна култура.

  Е, за сега стига толкова: привет от
  harbinger /вестоносецът/.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: