Планетата Земя

В предишното ми писание ставаше въпрос как сме живели и какво сме правили в България последните 100 години.

България е на планетата Земя. Ние сме пренебрежително малка част от хората върху нея – някъде около 0,1%. Но сме в общността, живеем по общите правила, носим своята част от отговорност за дома си. Какви числа показват как живеят и какво правят хората?
За това ще стане въпрос тук.

Към следващите редове ме подтикна един клип, на който попаднах тази сутрин случайно, поглеждайки в непознат блог.  В него се говори за клип, в който нещата са невероятно ясно изложени. Нямат нужда от обсъждане така ли е или не. Има нужда само (перифразирайки коментара на гравитон при мен) от уши да чуят, ум да мисли!
Мнозина от нас инстинктивно усещат тези неща и пишат по един или друг начин за тях. За консуматорството, за „прост” живот, за кариера, за пари, за „работя за да живея или обратното” и т.н.. Основно, обаче, от гледна точка „субект”.

А как се отразява нашия живот на планетата, която ни е приютила? Има ли значение дали си хвърляме боклука „през прозореца”, дали боклучасваме съвсем прилежно работещи джаджи, дали за част от хората произвеждаме в пъти повече храна, отколкото им е необходима и се зяносва, а многократно повече умират от глад?

За хилядолетия развитие стигнали ли сме до най-оптималния начин на съществуване или си я караме „след нас – потоп!”?

Вижте този клип. Два, три пъти го вижте! Разпространете го.
Ако не го разпространите нищо няма да ви се случи, ама ако непрекъснато все повече хора са наясно с нещата може и да се случи нещо хубаво на всички ни!

Защото от нас не се искат героични постъпки, а съвсем простички: уредите и вещите ни да си вършат работата докато я вършат, а не до следващия им модел!

Важно ли е това: в САЩ от всички продадени днес стоки след 6 месеца продължават да бъдат ползвани само 1 %! Словом: ЕДИН! Какво е станало с останалите 99% можете да се сетите.

За финал само ще ви обърна внимание на едно-две числа от клипа – да не ги пропуснете. 🙂
@ През последните 30 години (!) са изконсумирани 1/3 от ресурсите на планетата.
@ 80% (!) от естествените гори са изчезнали. Само в Амазония изчезват 2000 дървета в минута!
@ В световното производство се използват около 100 хиляди синтетични химикали (т.е. създадени от хората).

Приятно гледане! (щракни тук)

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • blogcho  On 4 май, 2009 at 19:39

  Много благодаря за отделеното внимание на тази тема. Тя за мен си е малко или много болна, и се радвам, че не съм сама 🙂
  Тх 🙂

 • vladi57  On 5 май, 2009 at 03:10

  И аз бих искал да благодаря! Вече разпространих филмчето до всичките ми познати. Чудесно е най-после да започне разговор и на тази тема!

 • Муниконтин  On 6 май, 2009 at 00:51

  И какво може да се пише по въпроса?! Всичко е толкова ужасяващо ясно! 😦

 • ин  On 23 май, 2009 at 17:14

  Клипа е толкова добър, че чак да се усъмниш че е правен в сащ – изворът на консуматорщината и неуважението към Природата.
  Това доказва, че виновните са една малка клика алчни лихварчета буржоа, които трябва с общи усилия да отправим в пенсия. Докато властват няма да дойде по-доброто ново.
  Ако трябва да сме обективни и те имаха положителна роля – парите изведоха науката и техниката до добро ниво, но оттук ако се продължава с тази консуматорщина Светът ще загине.
  Предстои промяната и тя ще дойде неочаквано (едва ли в преекспонираната 2012 г…)) , ако сме достойни и силни ще преминем и това.

  из: http://www.esencia1.info

 • Графът  On 24 май, 2009 at 11:23

  ин, кога и как ще стане е почти невъзможно да се каже, но наистина промяна е неизбежна.

  Между другото, първият Ви коментар е влезнал в спам по неизвестни причини. Не го върнах тук, защото Вие междувременно сте успели да го пуснете. Линкът е интересен, но с написаното там ще се запозная малко по-късно – сложил съм го в блокрола.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: