Дебатът

Първи и най-важен за нас – темата беше икономиката. Ще продължим ли да изплуваме лека-полека или пак ще тръгнем към дъното. Колко ще ни удари кризата и кого от нас.
Снощният дебат между БСП и ГЕРБ отговори на някои важни мои предизборни въпроси.
Едни срещу други застанаха управляващите ни последните 4 години и евентуално (такива са засега прогнозите) управляващите ни след лятото. Лидерите бяха с придружители от икономическите си екипи – би трябвало най-опитните, способни да реагират адекватно в един дебат.

Как видях едните и другите.
Съвсем логично БСП застана с известна компетентност по въпросите – нали това ú е било работата. Данни за направеното, за проблемите, какво трябва да се направи по-нататък. Това ми беше известно, а и го очаквах. Предполагам и останалите зрители.
ГЕРБ, за съжаление, не отговори на очакванията ми. Екипът, който придружаваше г-н Бойко Борисов, беше слаб. Отговаряше с политически шаблони (а това беше работа на Б.Б., а не тяхна) и никаква точна конкретика – не можаха да отговорят дори на съвсем конкретни въпроси на водещите, които се опитаха да им помогнат по този начин. В крайна сметка сами си признаха, че още нямат нищо твърдо уточнено по управленческата си икономическа програма, „още се обсъждала” по тяхно признание, като я поставиха под въпрос Това ги направи много уязвими и позволи „доброжелателни” съвети на финансовия министър като към деца.

Като цяло:
Дебатът премина неочаквано за мен доброжелателно – останах с впечатлението, че двамата лидери (яростни врагове доскоро) през по-голямата част си разменяха комплименти и съчувствия.
Управляващите разчитат на бай Тошовото „да се снишим, докато мине бурята”. За по-слаби напъни на вятъра са готови, за торнадо знаят,че няма да удържим. Надеждата е, че не сме в зона на смерчове и няма да попаднат в одреманата компания на европейските държавни лидери. Знаят твърдо (финансовият ни министър е достатъчно опитен!), че когато наоколо танцуват смерчове не е време за никакви ремонти на покрива, а само за укрепването му.
Струва ми се, че и кандидат-управляващите съзнават същото, затова изпаднаха в положение да коригират собствените си наскоро изявени намерения – което за мен е обнадеждаващо. Те са в трудно положение – в тази обстановка няма възможност за работещи резки алтернативи така необходими в предизборна обстановка.

Накрая нещо, което като че ли започва да добива някакви бледи контури. Няколко пъти от БСП подхвърляха „с Костов ще управлявате”, нито веднъж Бойко Борисов не защити подобаващо бъдещия си коалиционен партньор. По-скоро му беше неприятно напомнянето на тази връзка. Нещо повече: късмета да има последен думата не използва за да „разгроми” противника си по бат’Бойковски, та това да остане в съзнанието на зрителите. Вместо това за финал той разви подробно „идеята” как той и г-н Станишев могат да направят заедно много за България като членове на двете най-големи партии в Европейския парламент.

Интересен нюанс, който идва след последните съвещания в НП. Трудно е да се приеме като случайност…

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • batpep  On 25 март, 2009 at 11:56

  дебатът не гледах, не съм имал и намерение. за управлението на бившите комуняги нямам какво да кажа, тъй като то винаги си е едно и също всеки път, когато дойдат на власт, просто този мандат не успяха да ни докарат до национална катастрофа, защото сме в клещите на валутен борд и европейски комисии.

  бубойко го познавам от времето, когато беше стандартна мутра, която охраняваше бай тошо. беше си гъз и не се е променил ни на йота. става за манекен, ама то нещо и между сивите полукълба трябва да се случва, не става само с плещене на глупости.освен това е и путьо, което ти правилно си забелязал. странното е, че жена ми, например, го смята за мъжкар, което е доста далеч от истината.

  за костов… ами какво да кажа – в последните двадесет години сме имали един добър управник и това беше той. направи много грешки, заобиколи се със задници, които му изядоха главата, но все пак успя да постави основите на съвременната ни държава. направи толкова много, че от тотално окрадената ни държава преди него след себе си човекът остави за крадене поне още толкова. имам предвид, че бая се стабилизирахме тогава.

  имаше още един свестен политик, казва се стефан софиянски. понеже нищо не разбирам от политика (както вероятно сте разбрали от горенаписаното:) ), аз гледам резултатите. ми просто си спомнете какво беше състоянието на града ни по времето и малко след софиянски и го вижте на какво прилича сега. повече няма какво да говорим.

 • Графът  On 25 март, 2009 at 13:03

  batpep, разминаваме се като бързи влакове на малка гара по отношение и на двамата – Костов и Софиянски. 😀
  Ама здраве да е, не вярвам да ни попречи на разговорите!

 • batpep  On 25 март, 2009 at 14:24

  оо – ни най-малко 🙂 само да не вземеш да си помислиш, че много ги харесвам тия двамата – костя и софиянеца. просто съм живял активно и съм наблюдавал внимателно какво се случва с живота ми по време на различните управления, та си правя съответните изводи, това е 🙂 изобщо не ме интересува кой колко краде, аз не съм прокурор. единственото, което ме интересува е АЗ (респективно – хората около МЕНЕ) как живеем и какви възможности за развитие имаме. изобщо не ме вълнува, например, как живеят циганите, джагалите и гагаузите.
  това е 🙂

 • Цветана  On 25 март, 2009 at 19:34

  Да, представянето на ГЕРБ откъм аргументи беше слабо. И аз усетих клишетата. Макар че и от страна на БСП имаше такива. Когато се заговори за постижения за повишени средни работни заплати, винаги си имам едно наум и пресмятам доколко са в популистката лента.
  Надявам се ГЕРБ да предоставят добре обоснована и реалистична икономическа програма. Ако те ще съставят следващото правителство, това особено много ме засяга. Нещо подобно на това, което batpep каза по-горе – за МОЕТО развитие, не за това на циганите например.

 • Графът  On 25 март, 2009 at 19:58

  Дано да имат професионалисти в екипа си, за които даден проблем да е „врагът”, а не политическият противник.

 • Gabfest  On 25 март, 2009 at 20:03

  Ами възможността да има коалиция между ГЕРБ и БСП си е напълно реалистична… Аз не мога да разбера как ГЕРБ набраха такава голяма енерция и в момента се готвят да управляват страната ни… Малко ми е убидно, че това са фаворитите!

 • Цветана  On 25 март, 2009 at 20:50

  И аз се надявам да има професионалисти, иначе ще си останат само с говоренето. (Не че и професионалистите не могат да изпаднат в популизъм…)
  Gabfest, обидно или не, засега у нас се гласува или на принципа „да дадем шанс и на новите да се покажат, може да са по-добри“, или не се гласува.

 • Муниконтин  On 26 март, 2009 at 00:04

  Има и друг вариант на гласуване: „ще гласувам за когото и да е, само тия да се махнат!“

 • Графът  On 26 март, 2009 at 00:10

  Е, тия гласуващи после се чудят откъде им е дошло и кой им е виновен. 😉

 • Цветана  On 26 март, 2009 at 10:18

  О, да. 🙂 И чакат следващите „нови лица“, чрез които да махнат тия 🙂 И все така…

 • Муниконтин  On 26 март, 2009 at 12:45

  И все така…и все така…та вече 20 години 😉
  20 години участваме в пиесата “На дъното” 😀 To хич не е за усмивка, ама карай 😉

 • Gabfest  On 26 март, 2009 at 13:41

  Ами всички сме съгласни, че промяна трябва да има, изключвам разбира се текущите господа в парламента, на тях им е добре… Не знам вече колко партии има в България, както и идея си нямам защо са ни толкова! Не знам защо имаме парламент от 240 човека ли бяха?! Луда работа… Няма ли няккаъв начин да има 10 човека макс? Бойко, Станишев, Ахмед Доган и „Царя“ и стига толкова… Поне ще можем да ги сменяме по-често! То 240 човека няма с висше образование в България, на които да им се занимава с политика! 🙂

 • Поли Козарова  On 27 март, 2009 at 10:24

  Според мен самият дебат беше излишен. И двете партии нямат ясно комуникирана програма за дългосрочно развитие на страната, за справяне с кризата и за управление. Едната е и безнадеждно компроментирана…

  Този дебат беще предизвикан нарочно – с надеждата, че ББ и неговият екип ще се провалят.

  Така преди години Петър Стоянов беше предизвикан на „дебат“ точно преди изборите, загуби самообладание и рязко загуби подкрепа…

 • Графът  On 27 март, 2009 at 18:48

  Gabfest, аз предлагах даже никой да няма – само упълномощени – ама кой ме слуша… 😀

  Вярно е, че от предизборните дебати особена полза няма, Поли Козарова. Те са си шоу, бледо копие на американската практика.
  Дългосрочни програми – за следващите 20 години например – хич и не ми трябват! В тях най-лесно се програмират мед и масло. Да знаят какво ще правят на другия ден след изборите и следващите 4 години, това е важното.

  Между другото, за дебат напираше Борисов, а когато Стоянов си изтърва нервите не участваше Първанов.

 • Jaguar  On 28 март, 2009 at 12:01

  Не гледах дебата, но от поста ви разбирам, че не е имало и смисъл. Харесаха ми сравненията на бат Пепи за снишаването по живковски, така го възприемам и аз.

  Бате Бойко е това, което в мениджмънта се нарича „ситуационен лидер“. Умее да се възползва от създалите се обстоятелства и да яхне вълната, бързо скъсява дистанцията в разговор харизмата му е непрестанно в действие. Той обаче не е управник и при това много добре си го знае.

  Ситуация, в която Бойко управлява заедно с Костов е неизбежна, а и много напомня на издънката на Човекът – вълк на Евровизия. Налага се Петя Буюклиева да помага за преработването на „песента“ и да пее с него, за да замазва грешките му и да удържа неистовия му вой.

  Съжалявам единствено, че десните така и не съумяха да се организират и прегрупират през годините, за да не се налага сега да зависят от един кух медиен герой…

 • Sima  On 29 март, 2009 at 20:08

  Ех Графеее, като ни дойдат български туристи и като прочета нещо за българската политика и се сещам защо избягахме на този далечен остров!
  Костов и Борисов щели да управяват след изборите, ли? Какъв кошмар! Боже пази България! Права е поговорката, че каквото сам си направиш и цялото село да се събере не може да ти го стори. Страхувам се какво ще стане след изборите…

 • Кръстю  On 1 април, 2009 at 20:10

  Каквото писах това ще стане.“Селският сбор“ ще се сътои ,както винаги от 1878 г насам… Да не би да очаквате Годо? …Работата е наместена отдавна, изборите ще решат дали дали ще гледаме следващите 4 години „шуреите“, или „баджанаците“, на никой не му трябва „материала“….Те хората ви го казаха направо- „Добри, лоши, това сме НИЕ!“ с други думи -който не му харесва-свят широк! Сега е „демокрация“ .Тук ще дойдат английски пенсионери в хотелите ни . Културни хора- не като вас..Армията е разпуснахме, преврат не става!! НАТО ще ни пази…. После пак ще си говорим (пишем)..

 • vampira  On 2 април, 2009 at 16:26

  Prav e Krastjo, mi da sa prazdosvame i nie deto ni vidat o4ite.

 • Графът  On 2 април, 2009 at 23:02

  И ни пишете от време на време. Ние и на латиница ще прочетем. 😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: