И ний сме дали…

Че сме дали, дали сме! Ама знаем ли какво?

„Всичко вече е казано, но не от всички!

Както скучаех, затормозен от сърдитата Баба Марта (кой я разсърди, а?) ми хрумна нещо за всеобщите ни познания. За откритията, например. Всички знаем, че еди какво си е еди какво си – на доверие! А дали е така, кой ще ти каже – както се пееше в една известна песничка. 🙂
И, като в поговорката за вълка, реших да се поровя сам. За нашенските открития като начало. От баш нашенци правени, без тия дето имат в кръвта си по малко български ген та си ги пишем българи. 😉
Интересни неща изскочиха! Някои даже не ги знаех.

@ Няколко хилядолетия преди Христа прабългарите създават една от най-точните системи за измерване на продължителността на Земната година. Прабългарският календар е признат официално от ЮНЕСКО за най-съвършения в света. (Така пише из нета, честна дума!)
Последните изследвания показват, че началото на календара се отнася към 5505 пр.Хр. Календарът прилича на китайския, но е по-древен. Негов двойник се среща при саките – древен и многоброен народ, обитаващ територии между Имеон и Каспийско море. В земите им била въведена нова система на летоброене – сакска ера с начало 78 г.от н.е. – годината на идване на саките в Индия. Към сакската ера индийските астрономи дълго време са прибягвали, когато трябвало да изчислят местоположениена Юпитер сред съзвездията от еклиптиката. Ето прабългарския календар:

151143133

@ В некрополите край Варна са открити златни предмети на 6000 години, които са признати от историческата наука за най-старото обработено злато в света. Варненският некропол е датиран във втората половина на V хилядолетие пр.Хр. и принадлежи на каменно-медната епоха.
Попаднах на интересна статия от д-р Любомир Цонев, който не е археолог, а физик, старши научен сътрудник в Института по физика на твърдото тяло на БАН. Горещо ви препоръчвам да я прочетете, има и уникални снимки. И е много „четлива”! 😀 Не си струва да я развалям с преразказване – става дума за култура много преди египетската.

@ През 1969г. българският изобретател Петър Петров създава прототипа на цифровия електронен ръчен часовник. Само преди 40 години!
Часовникът е пуснат на пазара през 1971 с марката Пулсар (Pulsar) и струвал $2100.

spacewatch

@ През 1905 г д-р Стамен Григоров открива млечнокиселата бактерия „Lactobacillus bulgaricus“. Тя се използва за производството на уникалното българско кисело мляко.
Това е което може би знаете. Ама не е точно така!
Наистина Стамен Григоров открива млечнокиселата бактерия „Lactobacillus bulgaricus“, само че не е още „д-р”, а студент! Не само нея, а и Стрептококус термофилус (Streptococcus salivarius subsp. thermophilus) – единствената безвредна за човека стрептококова бактерия, която също участва в заквасването на млякото.
Ето първооткривателската статия:
Grigoroff, Stamen. 1905 Étude sur une lait fermenté comestible. Le “Kissélo mléko” de Bulgarie. Revue Médicale de la Suisse Romande. Genéve. Georg&G., Libraires-Éditeurs. Librairie de L’Université.

@ И още нещо интересно, свързано с киселото мляко. Един от първите пробиотици в света е разработен от проф. Никола Александров през 80-те години на XX век в България именно на базата на Лактобацилус булгарикус. Той представлява свръхконцентрат на кисело мляко — изсушено кисело мляко, съдържащо само полезната част без излишния „баласт“, както и разградени белтъци и всички аминокиселини в подходяща за усвояване форма.

@ Акад. Георги Наджаков е българина във физиката. Благодарение на неговото откритие за фотоелектретното състояние на веществата днес има ксерокс, тв екрани без вакуумна тръба, снимки от космоса и т.н. Откритието е направено 1937-ма година и е първото официално регистрирано българско откритие!

@ Известен като „феномена на века“, шестият тон на сърцето е открит от д-р Иван Митов. Той прибавя към звуковата мелодия на сърцето шести тон и става вторият от най-големите български откриватели след акад. Георги Наджаков. Това откритие променя развитието на съвременната кардиология.
Тук се сблъсках с куриоз – макар, че става дума за нещо съвременно, малко се знае с точност. Например за година на откритието срещнах 1955-та и 1982-ра. Това за едно от големите български открития! Според мен вярна е първата година.

@ Третата световна технология с български произход (след киселото мляко и фотоелектретите) е методът на леене с газово противоналягане на акад. Ангел Балевски и проф. Иван Димов. Патентована е във всички държави. По този метод днес се леят от колела за танкове до алуминиевите джанти на съвременните коли.

@ Ще завърша с още едно, съвсем прясно откритие – през 2003 г. проф. Димитър Съселов и екипът му откриват най-отдалечената планета, известна на астрономите до сега. Тя се намира на 5000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец и е наречена OGLE-TR-56b.

Тук спирам. Както ровичках пъшкайки из нета, гледам „Една жена” свършила работата и ми се усмихва с 9-кратна усмивка! Запленен като Одисей оставам тук.
А който е любопитен да узнае още много интересни истории – като тази за Асен Йорданов главен конструктор на летящите крепости Боинг Б-17, Боинг 29 Суперфортрес и още, на чиято врата пишело до края „Асен Йорданов – български пилот авиатор” – да заповяда в Сайтът на Една Жена.

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • Василев  On 12 март, 2009 at 10:11

  Графе, вярно ме изненадахте с доста от нещата. Редно е да си ги знам, нали?

 • Eisblock  On 12 март, 2009 at 18:35

  Драги Графе,
  в Даунъндър открих, че има още един забележителен българин. Той се казва Илия Вълков (Yull Brown). Създал е феноменалният генератор на негово име Brown. Приел е тези имена след бягството му от България, затвор в турция – когато Австралия го приема като политически беглец. Учи в политехниката в Сидни. Най-главното:
  – Както може би знаете, цивилизацията сега се опира на технологии на базата на разрушението – експлозия. Но има и друг вид – това са технологиите на базата на Имплозията. Брауновият генератор е такъв. Работи по много странен и „невъзможен“ начин!
  Прочетете тук: http://www.newenergybg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=2

  Поздрави Графе!

 • Графът  On 14 март, 2009 at 08:51

  Здравей, Eisblock! Радвам се, че се обади – мислех те.
  Това е нещо направо фантастично! Обмислям го. Най-важното, че е реализирано и видимо, а не в сферата на „открих вечен двигател”.
  Ще следя развитието.
  Бъди жив и здрав!
  Графът

 • Jaguar  On 22 март, 2009 at 12:06

  Много хубава серия сте започнали. Давайте все така, защото отчаяно се нуждаем от напомняне защо трябва да се чувстваме горди от това, че сме българи. С цялата помия, която се лее из медиите, с идиотските формати Бай Брадър и тотално опорочения Мюзик Айдъл, българинът губи самочувствието си. Относно календарът на прабългарите, може би на някои ще им е интересно да се запознаят с разработката на Георги Велев. Издадена е в три книжки от Тангра – ТанНакРа със заглавието „Българският народен календар“.

 • Графът  On 22 март, 2009 at 13:56

  Благодаря, Jaguar!

 • bozho  On 27 март, 2009 at 01:55

  Между другото Любо Цонев в момента е направил изложба в дома на архитектите, но утре, т.е вече днес й е последен ден. Ще завърши със симпозиум
  http://www.ivanstamenov.com/?p=299
  Ако някой се интересува може да я посети.

 • eola  On 20 ноември, 2009 at 11:20

  Благодаря.

 • Руси Иванов  On 11 септември, 2010 at 00:33

  По отношение на календара има много писания но никой не се замсля за принципа на системата и корекциите. Началната година е 5504 но с приказки и увъртания за „приравняване“ с „християнския“ омотват нещата и утвърждават като начална 5505 но като погледне човек Юпитер и разбира че такива работи не могат да стават. Има много датировки но тази на Никола Фичев ( къщата с маймунката ) е единствено точната но като не си знаят хората календара как да разберат че това е МАЙМУН в цикъл ЗЕМЯ – седнал е на неравна поставка, като краката му са на по-ниско ниво, то ест не просто на някакво равно място, а на Земята, която е КРЪГЛА. Човека си е залагал главата за това което върши и аз не мога да не му гласувам доверие след като и Юпитер е „съгласен“ с това.Ето моя вариант – http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878
  ИЛИ ТУК – http://balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831

 • Графът  On 11 септември, 2010 at 09:48

  Благодаря, г-н Иванов, за много интересните сведения!
  Наистина древните са били велики!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: