Целувка

celuvka redwine

Целувката е докосването на устните до нещо – най-често до устните или до част от тялото на друг човек. Това е най-древния начин на изразяване на отношение. В съвременната цивилизация най-често тя е израз на обич и привързаност – както „новородена”, така и непроменена от времето.
Между близки хора целувките се разменят обичайно по бузите. По същия начин по-възрастните целуват децата и обратно. Когато изразява романтично привличане или сексуално желание, целувката се осъществява между устните на двама души, или между устните на единия и част от тялото на другия.
Постепенно тя е придобила универсалност. Например:
– начин на посрещане и изпращане;
– израз на куртоазия и добро възпитание;
– част от протокола – целувки си разменят и държавни глави (понякога и не протоколни – с подчинени напр. 😉 );
– с целувка може да се изрази почит, уважение и преклонение – целуването на ръка на свещениците или на родителите;
– внимание и уважително предоставяне на първенство – целуване на ръка на не интимно близка жена;
– за щяло и нещяло – цели народи (французи, руснаци напр.) го правят;
– с нея може да се изразят и съвсем противоположни, отрицателни чувства – като ненавист с груба подигравателна целувка, подигравка – с подчертано подигравателна, превъзходство – със снизходителна. А и нещо още по-лошо – спомнете си целувката на Юда!
– Най-накрая просто нищо незначеща – долепване на бузите и въздушно „мляс”. 🙂

И все пак, целуването по принцип е естествено спонтанно действие и до голяма степен зависи от индивида. Но то дълбоко е проникнало в живота ни – и в изкуството целувката е със сериозно присъствие. Велики поети, писатели, композитори, художници, скулптори (Роден!)… А представяте ли си филм без поне една целувка?!?

Вероятно вече сте забелязали, че не споменавам за целуването в любовната игра и секса. Не защото съм забравил как става. 😀 Но тази тема е, може би, най-масово третираната в интернет – едно щракване и ще се удавите в информация, съвети, уроци и напътствия. Така че, само аз липсвам! 🙂

Естествено, че подобна хилядолетна човешка практика не може да остане настрана от вниманието и на науката. Още повече, че тя не е само човешка – има я и в животинския свят. Даже слоновете пъхат един на друг в устата хоботите си!

А щом учените се захванат очаквай интересни неща. И те се появиха:

– Целувката засилва имунната система, тъй като става своеобразна комплексна имунизация – между партньорите се обменят много различни, но в малки количества болестотворни елементи, които предизвикват изработване на антитела.
– Дори най-ефективният крем срещу бръчки не може да спаси появата на бръчки по лицето, но целувката е в състояние да забави тяхната поява. При всяка целувка участват няколко десетки лицеви мускули и с това тя е профилактика срещу кошмара на жените.
– Открита е нова дрога, 200 пъти по-силна от морфина. Производството ù е съвсем просто – става по време на целувка. В телата на целуващите се хора се произвеждат подобни на наркотиците вещества, но с много по-силно действие. Преди да бъде направено това откритие, учените предполагали, че това въздействие се дължи на електрически импулси при целувка.
– И (внимание, мъже!) най-интересното: мъж, който всеки ден целува съпругата си преди да отиде на работа, живее с 5 години по-дълго от останалите!

Мъже, грижете се за дълголетието си – целувайте винаги жена си, когато излизате! 🙂

i-celuvka Това го знае всяко зверче! 🙂

А сега да кажа защо се сетих за тази тема. Причината е един куриозен случай, за който прочетох в световен информационен сайт на есперанто eventeo.

20-годишна китайка Zhuhai от Guangdong оглушала напълно с лявото си ухо вследствие на страстна целувка. Лекарите казват, че целувката е нарушила равновесие на вътрешното налягане между двете уши и с това е предизвикала спукване на тъпанчето. Местните вестници нашироко обсъждат случая и предупреждават за опасностите при целувка!

Така че, младежи, внимавайте! Целувате нежен пол – целувката може да доведе до сериозни травми…

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • deni4ero  On 15 декември, 2008 at 13:54

  🙂 много усмихнато целуващо послание … мене, не знам, що никога не са ме плашили бръчките. Дори и сега, като ги виждам, пак не ме плашат … (намерих и аз за кво да се хвана тююю)

 • Mari-ana  On 15 декември, 2008 at 14:52

  Ето чудесен начин да се отърва от бръчките (макар и малко). 😉 Да укрепя здравето си и да се дрогирам едновременно. Това е върхът. 😀
  На мен лично ми е любопитно, дали въпросната китайка съжалява за особено страстната целувка. 🙂
  Усмихнахте ме, Графе! Благодаря Ви за чудесната статия. 😀

 • ѣрен  On 15 декември, 2008 at 18:06

  :} Да, усмихнато и сладко- като конфитюр от кайсии…

 • bogpan  On 15 декември, 2008 at 19:03

  а, аз си мисля, че следва да си пухкавичък с опашка и да не знаеш да говориш, за да….))))

 • mislidumi  On 15 декември, 2008 at 19:20

  🙂 Графът ни разплете всички шалове с тази публикация! 🙂

 • Val  On 15 декември, 2008 at 21:35

  Най-невероятната целувка (и най-романтичната за мен, поне докато не пораснах, разбира се… 😀 ), беше ескимоската – с търкане на носове един в друг. Мисля, че още я практикуват.
  Дали не са я взели назаем от… лосовете? 😉

  Хм, дали има и други „човешки“ целувки, при които устните не участват?… 🙂

 • Графът  On 16 декември, 2008 at 00:18

  Радвам се, че ви създадох добро настроение. Така и трябва да бъде щом става дума за целувки.
  Целувам ви всички!

  Дефиницията за целувката като докосване с устни отдавна е остаряла. Примерът с ескимосите го потвърждава. А в такъв случай защо да не приемем, че и прегръдката е вид целувка, особено когато е с допир на главите. А докосването на ръцете (че и ръкуването), а, Val?

 • Val  On 16 декември, 2008 at 00:23

  О, да! Така е – досегът е много важен. Интензитетът му – още повече.
  Нежността е тази, която измерва целувката.

 • вили  On 16 декември, 2008 at 01:23

  След сладката статия за шоколад, сладка тема – целувки! Хубави са във всякакви варианти, дори и сладкарски. О, спи ми се и не мога да мисля. Утре пак ще чета. Лека нощ и хубав ден от мен!

 • Муниконтин  On 16 декември, 2008 at 01:27

  А бе, целувката си е целувка! А ако е и с гореща прегръдка… 😀 А най-важното е, че целувката носи и усмивка със себе си! 😀

 • Svetlina  On 16 декември, 2008 at 11:53

  Хах, Графът верно писа за шоколад и сега за бръчки и целувки. Май е тръгнал да пише биография на Деничеро тоз наш тарикат 😛

 • Графът  On 16 декември, 2008 at 12:23

  Хайде сега, ще се ревнуваме ли?!? 😀

 • deni4ero  On 16 декември, 2008 at 15:38

  толкова ли съм прозрачна?? 😛

 • Sima  On 21 декември, 2008 at 04:49

  Хмм… Представяме ли си филм без целувка… Това ми даде повод да разкажа за индийците и техния възглед за целувките. До средата на 90-те години на миналия век (ей, това „миналия век“ все ме стряска) в никой (е, добре, де – почти никой) индийски филм не можеше да се види целувка по устата. Това много погрешно се приема от хората на Запад като цензура. Истината е, че това не е заради цензура или морални критерии, а поради простичкия факт, че за по-голямата част от индийците целувката по устата е нещо не особено привлекателно и определено нехигиенично! Вместо целувка по устните, по индийските филми ще видите десетки страстни целувки по челото, по цялата дължина на ръцете, по оголеното от сарито пъпче, гърба, деколтето, пръстите на краката и възглавничката на ухото. Е, това за индийците се смята за наистина романтично, еротично, нежно и взаимно. (Тук малко уточнение, че вече под влияние на Запада вкусовете на индийците се промениха, младото поколение приема и целувката по устата и затова и филмите им се напълниха с това.)
  Казвам това за индийците, защото ги познавам доста добре, но предполагам, че така се обяснява и другия въпрос – за ескмосите. Просто различните народи имат различна идея за близост и проява на чувствата.
  А тук (във Венецуела) най-напочит е онова с докосването на бузите и мляскането във въздуха – така ужасно студено и лицемерно! Но това е приетия поздрав дори между най-близки роднини (т.е. няма значение дали виждаш някого за първи път или ти е леля). А ние като започнем по български да целуваме наред по бузките…да знаете колко са шокирани и дори леко възмутени 🙂 Ама, навик – няма излекуване 🙂

 • rafi  On 3 март, 2009 at 15:18

  Прекрасно.Поздравления!А как бихте описали прегръдката?!Благодаря!

 • Графът  On 3 март, 2009 at 18:50

  Прегръдката?
  Трябва да помисля, rafi! А и да си припомня някои неща… 😀

 • ani  On 6 юни, 2010 at 10:12

  оооооооооооооо бахти бе:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: