Как ни информират

сега.

Преди няколко месеца писах спомен как ни информираха преди 70 години. Земетресението в София ме върна към темата. Как ни информират сега?

Като че ли се завърта цикъл. Колкото и да е странно, все повече начините днес да се информираме започват да ми напомнят някогашните.
При сегашните технически възможности – когато буквално след няколко минути новините се появяват на монитора – ние все повече започваме да си предаваме един на друг новостите. Не на ухо – в интернет, но по същество разликата не е съществена.

И това не е само мое усещане. В редакционни на днешния „24 часа” пише: „За труса всеки има лично мнение …. Не само говорят, ами започват да пишат усилено в интернет …. Това е фактор, от който няма как да избягаш”.

Ами не бягайте, а се вземете в ръце! Техниката сама не работи, дори и да е автоматична. Какво означава това, че нормална информация с точно място на епицентъра, дълбочина и сила на труса се появи официално почти денонощие след него? Затова пък ни обясняваха надълго и нашироко по някаква телевизия кои телефони давали заето, кои не отговаряли, как не могли да се свържат.

Излезе, че и с много е като без хич – големият технически напредък ни връща към навици отпреди 70 години.

Струва ми се, че и друга причина има да си търсим „лична” информация – много пъти като ти кажат медиите „добър ден” се оказва, че е вече полунощ. 😀

Затова, драги медии, не лежете на меко върху техниката! Че ние не само пишем, ами се и четем – само моята публикация за земетресението (която при това не беше информативна) беше прочетена вчера 130 пъти! Стягайте се докато е време, няма къде да избягате! Докато не сме ви обърнали окончателно гръб.

Е, може пък и да е за добро! За нас, де. Междуличностната ни информация е много по-достоверна и по-сигурна. А носи и емоционален заряд.

……………….
Между другото, тази публикация се оказа, че е № 200. За 11 месеца. Ще трябва май да чувам по-често гласа на жена ми: “Kiu multe babilas malmulte pensas”! 😀

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • æren  On 17 ноември, 2008 at 16:32

  И тя ли говори есперанто =) ?

 • girlsgonewise  On 17 ноември, 2008 at 17:02

  Хубав коментар 🙂 И точен.

 • vilford  On 17 ноември, 2008 at 17:08

  Графе, бихте ли превели за чуждоезично неграмотните последното изречение?!?

  А относно темата – самите медии твърде често си противоречат и всеки път променят информацията, която дават – нормално е да имаме резерви към средствата за масова (дез)информация.

 • deni4ero  On 17 ноември, 2008 at 19:17

  „който много говори, малко мисли“ ли значи?

 • Графът  On 17 ноември, 2008 at 19:58

  Да, deni4ero, точно това значи.
  А в случая ще има значение „който много пише…“ 😀

 • Val  On 17 ноември, 2008 at 20:57

  🙂 Много ми хареса това за „емоционалния заряд“!
  И защо пък само мисленето да е важно?
  Не само информативността е ценна… Ти сам стигаш до този извод накрая! 🙂

 • Графът  On 17 ноември, 2008 at 21:43

  Така е, Val. В такива случаи информативността е необходима за хората от зоната на действие, но за всички отстрани е много по-важно какво става с тяхните близки и познати. А и за тях е важно да усетят потока емоционална подкрепа.
  „Радвам се, че сте добре!“ няма цена!

 • Муниконтин  On 18 ноември, 2008 at 01:04

  Предпочитам информацията „с емоционален заряд“ пред тъпотиите, с които ни заливат! 😉
  Радвам се,че ви има!

 • deni4ero  On 18 ноември, 2008 at 16:30

  🙂 хубавото на сегашните технологии е, че за секунди, айде, минути, можеш да разбереш как са близките ти поне. Иначе, ако трябваше да пускам гълъб, за да разбера как сте – едно, че трябваше да пусна цяло стадо гълъби да се надпреварват и второ, че щях да си изчакм чакнето и да се изнервя допълнително. А някой сеща ли се на какво прилича изнервена блондинка 😉

 • æren  On 18 ноември, 2008 at 16:50

  Аз съм *за* информацията+личната емоция. Лошото е, че като че ли се привиква по-бързо към такъв вид писане, от колкото към „чист логическото“ с „обосновани факти“.

 • Графът  On 18 ноември, 2008 at 18:25

  æren, извинете за закъснението:
  отговорът на първия Ви въпрос е тук.

 • kalina  On 18 ноември, 2008 at 22:02

  Хубаво нещо са технологиите наистина, но когато мобилните телефони изключват точно тогава когато искаш да чуеш близките си…. Е тогава, решаваш че за нищо не стават. 🙂
  @Дени, явно няма да искам да виждам никога как изглежда разгневена блондинка. 🙂

 • вили  On 20 ноември, 2008 at 01:04

  И аз се сблъсках с проблема информация за земетресението. Оказа се, че в един от сайтовете за 30 минути имаше около 800-900 коментара за вида на земетресението, как се е усетило…, но по ТВ доста късно излезе някаква по-конкретна информация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: