Всяко зло за добро!

– Да се обикне повече животът, отколкото смисълът му?
– Именно тъй, да се обикне преди логиката, както ти казваш, непременно преди логиката, само тогава аз ще разбера смисъла му.”

“Видиш ли, драги мой, имало един стар грешник  в осемнадесетото столетие, който изрекъл, че ако няма бог, той трябва да се измисли. И наистина, човек е измислил бога. И не би било странно това, не би било дивно, че бог наистина съществува, но дивно е, че такава мисъл – мисълтта за необходимостта от бога – е могла да влезне в главата на такова диво и зло животно, каквото е човекът.”
Ф. Достоевски

Цитатите си заслужават внимание (а имат и място в нашата Раздумка). Но аз ги давам по друга причина: прекопирах ги от блога на едно умно и интересно момиче, избрало точно това да си отбележи от „Братя Карамазови”! Момичето, което тия дни защити достойнството си срещу медиите, опитали се да я употребят, принизявайки я. И на чийто блог попаднах във връзка с този случай (благодарение на lyd).

Всяко зло за добро!

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

  • UZUMAKI  On 6 октомври, 2008 at 11:48

    Достоевски е огромен.

  • вили  On 6 октомври, 2008 at 22:28

    За пореден път се убеждавам, че една и съща новина може да се тълкува по различен начин. В зависимост от гледната точка. И понякога когато извадиш фрази извън контекста може да получиш един огромен „миш маш“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: