Отново за нас

Повод „Вместо да си заслужа хляба”

Въпросът в публикацията на lyd е дали проклятие или благословия е заложеното в човека желание да узнае, да разбере – поне аз така го схващам. От позиция позволено ли ни е това желание или то е „греховно”, т.е. наказуемо. От презумпция „ние сме уникални” – животните „започват всеки ден нов живот и живеят единствено сега, в настоящия миг.”

Започвам от последното, защото то е важно за умуванията по темата.

Не сме уникални. Животните не живеят ден за ден. Те натрупват информацията за миналото дори през поколения, имат притеснения за бъдещето. Като при хората. Но пътищата на развитие при тях са „по-природни”, подчинени на естествените закони на битието. Имам публикации по този въпрос в категория „Не сме сами”, повечето от които са основани на собствени наблюдения, тук само ще припомня 2 добре известни неща: акушерската практика на делфините от „днес за днес” ли е?; а притесненията на домашните любимци, когато останат сами и не са сигурни във връщането на стопаните си?

Всъщност при нас има уникалност. В своето развитие ние единствени сме тръгнали по пътя да търсим начини да променяме изкуствено средата на живот. А не да се учим да използваме даденостите на Вселената. Примерно, вместо да развиваме телепатичните способности, заложени в нас, ние си правим глобална мрежа с технически джаджи. И с бързи крачки вървим към имплантиране на джаджа в мозъка вместо да развиваме това, което там вече си го има – заложено от Природата. Както, между другото, са направили делфините, а и не само те.

Тези разсъждения ме карат да мисля, че ако Бог, Вселената, или както искате, ни е сърдит за нещо, то не е за желанието ни за познание. А за това, което правим от познанието! Да, нужна ни е мъдрост – за да правим разлика между това, което може да променим и което не може. Тая мъдрост още не сме постигнали. Заради това ни подръпват ушите все по-често. Логично за нашият път на развитие може да бъде формулиран само един мотив: Господи, ти си направил куп глупости и недовършени неща в Съзиданието, ама ние сме по-умни от Теб и ще ги поправим. Като забравяме, че нашият хоризонт на видимост е краен, а Неговият безкраен.

Да ни имам самочувствието! 🙂

Колкото до „свободни да бъдем творци на собствения си живот” – хм, отново намирисва силно на грандоманство. Защото това е голословно предположение като всички останали, до най-мистичните вкл. Или като шеговитото, че ние (хората) сме всъщност елементи на дисниленд на Творението. Или герои от голяма игра, която играят някакви деца? На всеки случай трудно ми е да вкарам в рамки на „свободни творци” случая от вчера – тежко пострадала жена в катастрофа загива минути след това в повторна катастрофа на линейката…

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • deni4ero  On 26 септември, 2008 at 14:40

  „…че ако Бог, Вселената, или както искате, ни е сърдит за нещо, то не е за желанието ни за познание. А за това, което правим от познанието!…“
  абсолютно съм съгласна. Проблемът на хората ни е, че се имаме за безгрешни и не допускаме някой да сгреши, какаво остава да прости и поради, което си патим много често, щото „забравяме, че нашият хоризонт на видимост е краен, а Неговият безкраен.“
  Много ми харесаха разсъжденията Ви, Графе! (сигурно, щото и аз мисля така :lol:)

 • neuromantic  On 26 септември, 2008 at 15:16

  Телепатията между делфините доказана ли е?

 • æren  On 26 септември, 2008 at 15:58

  И аз мисля така. Дадено ни е всичко, от което бихме имали нужда. Егоизмът е довел нещата до това дередже. Пък и човек е създаден да е зависим единствено от Бог, само че малко са готови да признаят това.
  Един немски философ, който обръща историята на литературата, Фридрих Шлегел, твърди, че е заложено в човека да иска да доминира над природата и това се осъществява чрез езика- задържането на външни впечатления в символи.

 • vilford  On 26 септември, 2008 at 16:00

  “- Значи сте се занимавали с научна работа? – Да правих опити 4 години в доказване на това си твърдение. – И успешни ли бяха опитите? – Да, доказах, че НЕ МОЖЕ да бъде направено.”
  Това беше по повод това, че сме поели по пътя на технологичното развитие за сметка на развиването на скритите ни заложби. Погрешният път пак е начин да стигнеш до някъде, просто е по-заобиколен. А може би това е нормалният начин за “израстване”. Важните неща не се приемат на доверие, трябва да ги изживееш, за да ги осъзнаеш. Особено такава примамлива перспектива, като “машините да правят всичко вместо нас”. Никой не би се спрял да изслуша неприятните странични ефекти, нито би разбрал действителната им тежест. Може би е нормален природен закон, да те оставят да си поблъскаш дебелата глава, докато уври и после като се появиш с виновно изражение, да ти кажат: “Ще ме чуеш ли сега какво се опитвам да ти обясня?!”.

 • vilford  On 26 септември, 2008 at 16:00

  Не мисля, че Вселената (или каквото ще да е там), би се разсърдила, че се надценяваме или имаме прекалено високо самочувствие. Смятам, че тя/той/то се вбесява от това, че се подценяваме и бездействаме. Защо мисля така ли? Съществува един неизменен принцип: “Мога и повече”, “Мога и по-добре”. И ако си дадеш зор да опитваш винаги успяваш. Кога с повече кога с по-малко усилия, но правилото винаги действа. Иска се само малко инициативност и упоритост. Значи винаги можеш да надскочиш себе си. В такъв случай кога достигаш предела на възможностите си? Когато спреш да опитваш. Да може да се напъваме (човечеството) в погрешна посока. Тогава Вселената може и да ни плясне през ръцете. Но общо взето ни гледа благосклонно, защото ни чака да порастем. Номера е в “неспирането”.
  Ох, този коментар стана по-дълъг от постовете ми, затова го пускам на 2 пъти. Моля да ме извините, Графе!

 • æren  On 26 септември, 2008 at 16:07

  Да, и аз четох (чух?) някъде, че човек се научава на нещо едва след като сбърка, т.е. като издържи поправката.

 • Графът  On 26 септември, 2008 at 17:47

  neuromantic, не зная. Не съм проучвал сериозно какво сме научили в проучванията си на делфините, просто съм използвал някои публикации (както и за други животни) във връзка с мои лични наблюдения по отношение на животните. Малко повече са ме заинтересували, защото очевидно те притежават разум близък – равен – по-голям от нашия.
  Но Ви обръщам внимание – когато намеквам за телепатия при животните никъде не споменавам „помежду им”. По този въпрос имам публикации https://vascont.wordpress.com/2008/01/11/komunikacia/, https://vascont.wordpress.com/2008/01/11/poliglot/
  Дори и от информации на ниво „любопитни факти” могат да се вадят заключения. Например, какъв начин на осведомяване е предизвикал бързото появяване на делфините-акушерки? Как са разбрали, че там ражда същество, на което може да се помогне – което при това не е от техния биологичен вид?

 • Графът  On 26 септември, 2008 at 17:54

  vilford, разбира се, че и по погрешния път се стига някъде. Но според мен не може да се каже, че е „по-заобиколен“, защото това би означавало, че стигаш пак там, където и по верния. А какво тогава му е погрешното? Погрешен – значи не те завежда където трябва…

  æren, за съжаление не винаги! Методът не е безотказен.

 • vilford  On 26 септември, 2008 at 23:38

  Нямам предвид, че е хубаво това, че нещата се развиват само в една посока, а са пренебрегнати много други насоки. Мисълта ми е, че не е непоправимо. Всъщност напоследък се проявява доста голям интерес от широки кръгове хора, към възможностите на човешкия ум. Може да не сме изцяло „свободни творци“, но не сме и пасивни участници. Никой не може да отрече свободната воля.

 • Графът  On 27 септември, 2008 at 01:16

  Аз не съм привърженик на фатализма „всичко е предварително уточнено до детайли и само се изпълнява.”
  Но не съм и за абсолютизма „както искаме така ще стане”.
  Както искаме, но ако се съобразяваме с условията. Свободната воля е свободна до толкова, доколкото помни, че нито е върховното творение на Бог, нито е сама.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: