Къде ни е държавата?

пита Василев в блога си.

Започнах да пиша коментар там (http://vasilev.wordpress.com/2008/08/24/gipsy/), но стана дълъг, а и темата е сериозна – по-добре да тръгне в два блога (с негово предимство, разбира се).

Драги приятелю, добре разбирам кое Ви е изкарало от равновесие. Когато циганин го казва по адрес на българите друга реакция е невъзможна.
Но като си поеме няколко пъти дъх човек ще се сети някои неща.
Циганин го казва – дали циганите като цяло мислят така?
А само в циганска глава ли влизат такива мисли? Кожкожамити политици не апелираха ли за по-бързо измиране на „алчните старци” пенсионерите само защото не гласуваха както на тях им се иска?
А по форумите? „Единственото тъжно нещо в цялата история е, че убитият циганин е само един” (пак по повод историята в Ихтиман); „Тук др.Калашников да направи циганите равни с останалите”; „Българи, или се въоръжавайте, или хващайте самолета. Настъпило е време разделно.”
Това по отношение на циганите. Но и многократно съм чел по форумите призиви „Хващайте шмайзерите” вече по отношение на политически проблеми, т.е. насъскване на граждани срещу граждани.
За националистите няма смисъл да напомням – не случайно даже вече има термини като „езика на омразата“ (и съдебно дело имаше!).

просто да си ходим,а?” – не, драги приятелю, няма да си ходим. Българите векове са защищавали България (с главна буква!) в много по-страшни времена. Та сега ли ще я изоставят?
В едно съм напълно съгласен с Вас: „Къде ни е държавата?”
Докога тя ще бъде „свенлива” в подобни случаи като този в Ихтиман? Група командоси, българинът стрелец и няколко ербап цигани арестувани и съответно осъдени на затвор по бързата процедура – нима това не е нормална реакция на властта в такава обстановка?
Докога реакциите ù ще са съобразени с предстоящи избори и подобни?
Докога управляващите ще се прикриват под „етнически мир”, докога опозицията няма да застане до тях при проява на твърдост (а и да ги натиска да го направят)? Нима не е ясно, че точно „мекост” в подобни ситуации подронва гражданския мир?
Докога личностите, които призовават етническа омраза и медиите, които им дават гласност ще остават безнаказани? Нали и сега има съответен закон! Какво ни казва телевизията, която е излъчила думите на циганина, какво ни внушава? А дали щеше да е трудно да се запише и българин, който иска „циганите на сапун”?
Направиха запалките трудни за щракане за да не правят бели децата. Нещо „трудно за щракане” май трябва да се направи и за медиите, че там белите стават бая по-големи…

Етнически противопоставяния е имало и ще има. Знаете какво стана във Франция преди година. Но и там, както у нас, първопричината е икономическа. Етническата „табела” се прибавя, когато голяма част от един етнос е в тежко икономическо положение. Изходът е един – дългосрочно решаване на икономическите проблеми без етнически „привилегии” и твърдо пресичане на всякакви ексцесии.
Между другото, последното трябва да важи за всички в държавата! Не е зле да се помни – гражданите са равноправни! За „действия на омразата” шамар зад врата!

Не само българите – гражданите в България имат нужда от защита!

…………………..
Послепис. Вече щях да щракна „публикуване“, когато се досетих, че темата е щекотлива. Затова се изяснявам: не оправдавам и не защищавам никого! Точно обратното – апелирам за адекватна отговорност от всички, вкл. и държавата!

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • vasilev  On 25 август, 2008 at 14:38

  Така е Грефе. За всичко съм съгласен с теб.
  Но крайно време е някой да направи нещо. И това не са фашизирани формации като тази на Сидеров или палячо като Боян… не знам каква му е фамилията. Не знам дали всичко при тях е дело на лош ПР или болни политически амбиции, но знам, че не това е начина.
  Къде са БЪЛГАРИТЕ от историята ни, къде е великият народ? Защо сега си траем? Защо всички ни газят? Защо никой не спазва елементарните ни човешки права?
  Свалянето на гащите в одупена поза добра политика ли е? БЪЛГАРИЯ никога не е губила война, всичките загуби са дело на политиците ни!
  А сега какво? Разликата между циганин и ром е само политическа. Политиците ни отиват и говорят на турски по Кърджали и Хасково, обществената телевизия предава новини на чужди езици…
  Сигурно нищо не разбра от разбърканите ми мисли. Да, афектиран съм. Да, писна ми! И все пак ще продължвам да пиша България с голяма буква… поне засега! Но дали ще е за дълго?

 • vasilev  On 25 август, 2008 at 14:38

  …Плаче ми се, вярвай!

 • Графът  On 25 август, 2008 at 15:28

  Разбрах Ви много добре, драги приятелю! Напълно!
  Под написаното тук от Вас се подписвам и аз!

 • vilford  On 25 август, 2008 at 16:34

  Графе, рядко вземам отношение по подобни теми, защото смятам, че е лесно да видиш какво не е наред, но докато нямаш поне смътна представа КАК може да се промени, мнението ти си е просто още една констатация. Управляването и влияеенето на големи маси хора не ми е силна страна – липсва ми мащабност. Но поне успявам да видя рационалното в чуждите идеи. Да, Държавата трябва да носи отговорност, за хората. Да, за да поемеш такава отговорност е нужна строгост, за да запазиш реда. И за да съжителстват тези хора помежду си трябва да си ЕДНАКВО строг с всички. А ако всичко беше така, може би на някого щеше да му дойде на ум да попита: А ти от коя държава си? В България всички са българи, независимо от етноса! Но ако си на върха и не искаш да се вглеждат прекалено много в теб, не е ли добра тактика да толерираш разделянето на групи по каквито и да е принципи и да ги оставяш да се дърлят помежду си. (А сега си подвивам опашката и спирам да пиша по теми, които са ми над възможностите.)

 • Графът  On 25 август, 2008 at 17:33

  vilford, недейте да скромничите с възможностите!
  А и нашата работа не е „управляването и владеенето на големи маси хора“ – ако имахме такиъв „талант“ щяхме да сме на трибуните, а не в блоговете. 🙂
  Силата ни е точно в отсяване на рационалното! И нищо, че сме „встрани“ – като изчистваме и трупаме рационалното то само започва рано или късно да работи за себе си.
  А „разделяй и владей“ е тактика от хилядолетия…

 • Муниконтин  On 26 август, 2008 at 01:22

  И тук много ми се иска да напиша:“всеки народ заслужава управниците си!“

 • Графът  On 26 август, 2008 at 08:24

  Всичките ли през 19-те години или имаш някого предвид? 😉 🙂

 • dottcom  On 26 август, 2008 at 12:16

  Вярно е, че управниците са под всякакъв коментар, дори вече не ми се лепат етикети, въпреки че ще им отиват всички до един. Но тук по страшното нещо са така наречените медии. Във всяко съвременно общество те имат голяма тежест. В България вече установявам, че дори големите ЧАСТНИ медии работят за благото на властта. И ти си много прав. Да, в медиите винаги мангала ще се покаже в добрата, удобната светлина. Аз лично вече се разочаровах от една американска телевезия у нас, която за съжаление има голям дял на медииния пазар.

 • kenkal  On 26 август, 2008 at 13:05

  Когато държавата работи по ясни правила; когато тези правила са еднакви за всички нейни граждани – незамисимо от социален, икономически или етнически статут, ще се живее лесно. тогава никой няма да се дразни от цигани, от богати или от началници. сега обаче, правилата у нас са неясни, изглежда, че ги няма и работят на избирателен принцип.
  А за думите си всеки трябва да носи отговорност. Не може да хвърляме думи от рода „Всички на сапун“, „Всички да измрат“ и после да не си понесем последствията.

 • Муниконтин  On 10 септември, 2008 at 01:09

  За съжаление, Графе, всичките! Не мога да се сетя за изключение! И не само в последните 19…, а и преди това, и преди това, и преди това, и………….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: