Оптимистично продължение

Actualno.com, 16 юни 2008 г. 16:25 ч. по съобщение на БиБиСи:
> Хонда пуска първите серийни автомобили на водород.
„Хонда“ обяви, че е започнал серийно производство с търговска цел на първите коли, задвижвани с водородно гориво и неотделящи вредни емисии, съобщава БиБиСи.
Четириместният модел, носещ името FCX Clarity, се задвижва от водород и електричество, като изпуска единствено водна пара. От „Хонда“ твърдят, че автомобилът има до три пъти по-ефективно използване на горивото в сравнение с традиционните, изгарящи бензин и дизел автомобили.
Засега фирмата планира да произведе 200 броя от новия модел, които първоначално ще бъдат предложени само на лизинг през следващите три години. Основна бариера пред по-широкото внедряване на хибридни автомобили от този тип е, че за момента липсват пунктове за зареждането им с водород. Когато се изградят достатъчно „водородостанции“ ще може да се увеличи и броят на произвежданите и продавани екологични коли.
Първите пет клиенти на FCX Clarity се намират в Южна Калифорния, където по данни на „Хонда“ има станции за зареждане с водородно гориво. От фирмата издадоха информацията, че един от купувачите е актрисата Джейми Лий Къртис. По-късно през 2008 г. първите водородни возила на лизинг ще се появят и в Япония.
„Днес е важен ден в историята на хибридната горивно-електрическа автомобилна технология и днес правим монументална стъпка към момента, когато този тип коли ще влязат активно в световния трафик“, заяви Джон Мендел, изпълнителен вицепрезидент на „Хонда“ за Америка.
От фирмата очакват да отдадат на лизинг няколко десетки автомобила до края на 2008 г. в САЩ и Япония, а общо 200 през следващите три години. Месечната лизингова вноска за FCX Clarity при тригодишен период на изплащане е 600 долара, т.е. тя ще излезе на притежателите им 21 600 долара. <

Графът – това не е тип кола, за която ставаше дума в предишното съобщение. Но от това може да се извади заключение за сериозните намерения в тази посока. И най-важно, за неясния въпрос с цената. Щом тази с водороден двигател струва само $21 600…

П.С. От любопитство хвърлете един поглед и тук http://bulgaria.actualno.com/news_166630.html#comments, има нещо интересно. 🙂

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • вили  On 17 юни, 2008 at 17:22

  Това е чудна новина, Графе! Явно наистина някои хора са се замислили за екологичното равновесие на нашата планета. И цената на бижуто не е толкова висока, а тепърва ще се работи в тази насока. Има надежда! 😆

 • Val  On 17 юни, 2008 at 17:31

  Ехеее, само $600 на месец? Добре звучи. Както казва Муконикотин – дано!

 • Daggerstab  On 17 юни, 2008 at 18:09

  Основното препятствие пред появата на чиста „водородна икономика“ не е липсата на станции за зареждане, а на подходящ източник на водород. Понастоящем източниците са електролиза на вода (което изисква електричество) и отделяне на водорода, който се съдържа в находищата на полезни изкопаеми като въглища, нефт и природен газ. Втория вариант не е особено по-дружелюбен към природата от изгарянето им, дружелюбността на първия пък зависи от източника на електричество. Затова и големи надежди се възлагат на алтернативни начини за производство на водород, например чрез фотосинтеза от някои видове водорасли.

 • Графът  On 17 юни, 2008 at 21:28

  Всичко това явно е в началото. По-важното е, че се работи в тази посока. Както и в посока нови начини за производство на електричество.

 • Муниконтин  On 17 юни, 2008 at 23:36

  Май има светлинка в тунела,а? 😀 Дано!

 • вили  On 18 юни, 2008 at 22:16

  Графе, В днешният брой на „Труд“ има две страници посветени на колите, задвижвани с друг тип горива, а не бензин.За следващите 10 години се предполага, че 25% от колите в Европа и 10% в света ще се задвижват от електричество. Според доклад на банката „Морган Стенли“ електромобилите ще постигнат пазарен успех подобен на успреха на МР3 плеърите. Според вестника бъдещето е на атомната енергия, слънцето и вятъра.:)
  Явно има светлина в тунела. 😆

 • Val  On 20 юни, 2008 at 12:25

  Дагър, звучиш много информирано – аз съм лаик в тази област, но познавах американчета, които са луди на тази тема (алтернативните източници). Откъде черпиш данните или просто се занимаваш с това? Да кажеш нещо повече за водораслите и опитите?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: