И за конкретни събития

на днешното време е писал Христо Ботев. Види се 130 години е твърде малък срок за да престанат да се повтарят.
Ето:
“Вие трябва да сте чули, че в нашата eкзархия стана събрание, в което се разгледа вопросът за българската черкова. Не мислете, че като казвам „вопросът за българската черкова“, искам да ви уверя, че над пукнатите и потъналите в морето темели това събрание иска да издигне храм.По-добре да кажа, памятникът на своята глупост. Въпросът зе друго направление, влезе в нова фаза: обърна се от въпрос за освобождение от една власт на въпрос да се замени тази власт. Начнаха се мечтания. Вместо едно духовенство иде друго, кое иска същите права и власт, същите привилегии, и – ето студенина и нерадение в нарежданието на Екзархията, ето неподдържка за представителите. Въпросът стана несъвременен. И наистина, какво ново и полезно ще внесе в живота народен туй ново духовенство? С какво ще улесни то напредъка? Видяхме и видим постъпките и дебненето, за да хване то юздите или само юзда да стане на народа – видяхме и представям си вече: кърджалии със Златоустови проповеди, затъпителни семинарии, разкошно младо духовенство, гласни всенародни лъжи и всичко, що е могло да даде кое да е било духовенство вредом и сякога после епохата на християнството.
А народът? Народът продължава да прекарва с християнско смирение дните на своята безконечна страстна неделя, брои часовете на своите несносни страдания и чака възкресението на мъртвите.
……………….

В Македония произлазят големи скандали от страната на гръцката пропаганда. Тая страна е станала арена на борба между всевъзможни глупости на фанатизмът. Българското население по тие места е заприличало на дойна крава, която дои секи, който завърне.
………………

Днес има правителство и всичко е реформи, здрави и трайни, правосъдното правителство с голяма строгост наказва виновниците. Иди сега при тоя прогрес в правосъдието, та думай, че няма ни логика, ни психология, ни здрав смисъл. откога се въведе някакъв си ред и равенство в кражбите и пълна система в напрешните убийства, злодейства и всякакъв род притеснения.
Не тъй обаче мисли здравата част на наша народ, не тъй мисли всеки свесен всеки съвременен човек, в главата на кого се не вие паужина, а стяга мозък, и в гърдите не плакне жабина, а тупа сърце. За нас преобразованията, обещанията, те са думи без никакъв смисъл, призраци и утопии, кои може да се осъществяват нейде си.
Наистина, неведнъж народът е явявал твърдата воля на характера си, но всичко това е ставало само тогава, кога властта или се едно насилието е допирало до къщата му, в коя той сякога е бил нравствено свободен, до семейството му, до понятието му за честта – с една дума, до негова дълбок социален живот. Отделен, както казахме, нравствено от правителството си, народът много пъти го е оставял само да се бори, само да си вади очите.
Такъв е бил българският народ, и ето го и днес пак чист от всяко чуждо влияние, пак с тоя патриархален живот, пак с тази първобитност. Проклина свойто преминало, което е мрачно и той го мрази; свойто настояще, което е тежко и горчиво, та лесно ще го забрави, и вика: бъдещето ми, бъдещето ми!”
………………….

Няма нужда от осъвременяване написаното, нали?

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • Графът  On 30 май, 2008 at 17:13

  Тази публикация е копие на предишна, която не можеше да се отваря. Мненията са копирани от предишната. Заради това са в този вид.

 • Графът  On 30 май, 2008 at 17:13

  mitkoivanov
  2008/05/19 at 10:16 AM

  Което иде да рече: Нищо ново под слънцето! За туй Графе, по същото време Михалаки Георгиев е рекъл – Светът е такъв, какъвто го виждаш: гледаш ли го радостен, той се усмихва; гледаш ли го мрачен, той ти се мръщи.

 • Графът  On 30 май, 2008 at 17:14

  Де да помагаше как го гледаме, Митко…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: