Не можеш да избягаш,

когато отвсякъде те пръскат – в случая с “информация”.

Бурно море – “колосален скандал в МВР”. Вълни те заливат, земя се не види. Единственото нормално (и обективно до голяма степен) мнение, което съм прочел (чул) тези дни, беше на Росен Петров в интервю за “24 часа”.

Житейският ми опит и осемгодишно активно форумство ме е научило: в такива случаи вкарвай цялата информация в биологичния си РС и търси незабележими изречения, които най-често се оказват ключ.
Така и правя сега. Ето какъв резултат се оформи като мое мнение – дали съм улучил, бъдещето ще покаже.

Първи основен извод:
От поне 15 години всички сме единодушни, че “бившата ДС продължава да командва играта”. Като в случая “бившата ДС” се използва доста фриволно – замества имена, които не можем или не желаем да назовем. Имена от службите – предишни и сегашни.
Определен кръг от всички, които са ни управлявали след промяната, са наясно с въпроса, хората, и отработената система на действие. И леви, и десни. Всяка партия на власт е имала свой МВР министър и свой главен секретар на МВР. Освен това, докато е на власт всяка си е осигурявала хора на вторите оперативни етажи, които да могат да се запазят, когато сдаде властта. И които да продължават да я “информират”.

Втори основен извод:
Няма партия, която да е била на власт или около властта, без връзки с “големия бизнес” (разбирай големите пари). Без пари политика не се прави. Къде са големите пари в периода на натрупване на първоначален капитал на всички е ясно. Затова ще се връзваш към “дяволчетата” (ако ще и с отвращение) – паралии “ангелчета” няма и скоро не се предвиждат. Всички са наясно с този въпрос и спазват строго правилата: събирай колко може повече информация за “нерегламентираните” връзки на “противника”, но опасно подплатени “скандали” на тази база не предизвиквай. Ако се случи, не рови, дай възможност да заглъхне. Помните ли още “Сапио”, “Орион”? Разследването за “Сапио” се точи 10 години докато придобие давност – колко уж противоположни политически правителства минаха за тоя период? “Орион” изобщо не влезе в такъв стадий. Вече имаха обица на ухото със “Сапио”, внимаваха и го оставиха на ниво “приказки от хиляда и една нощ”.

Трети основен извод:
МВР още в началото на промените беше буквално унищожено като система. Във всички държави този род институции са най-контролирани и регулирани. За да работят, те не търпят сътресения. Извращения има навсякъде – най-драстичният пример е ФБР в САЩ и Едгар Хувър – но разкритието им става без разбиване на институцията. У нас МВР беше разбито за да могат разните партии да го използват като оръдие за рекет. В политически план то беше използвано след промяната много повече, отколкото преди това. основната му работа беше да се поддържат или смазват субектите на първоначалното натрупване на капитала – и съответно, да се осигуряват финанси за партиите.

На базата на тези изводи – безспорни, според мен – мнението ми за това, което става в момента.
1.  Министър-председателят и Министърът на вътрешните работи не са изненадани от “скандала”. Възможно е да са изненада някои от замесените в него. В едно от изказванията си г-н Станишев каза между другото (по памет) “Бил съм прав, когато настоявах да се създаде Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС)”. Което може единствено да означава, че тя беше създадена за да започне работа по тези въпроси. Тази фраза ме кара да мисля, че думите “ще оздрави МВР” не са само ораторски прийом, а намерение. Какво се подразбира като съдържание е друг въпрос. В същата посока на размисъл води и изявлението му за започване от ДАНС тотална проверка за десет годишен период назад.
2.  Разни “бивши”(чак и бившият кмет на Перник!) твърде трескаво се засуетиха и разприказваха. Което много ми прилича на сериозна уплаха. Бих казал, че на моменти доста им личи.
3.  Доста хора и сред политическата върхушка (не само управляващата!) също се чувстват твърде неуютно. Ненапразно се полагат героични усилия да се отклони “урагана” в посока министър Петков, с надежда, че след това ще затихне – както стана с Р.Овчаров. В противен случай има сериозна опасност за отработената система (виж третия ми основен извод). Разрушаването ù сега ще бъде непоправимо – не сме в първите години след промяната. Доста партии ще я загазят…
4.  В подкрепа на първите три точки говори и твърде предпазливата (нехарактерна за него) реакция на Б.Борисов. Няма как той да не е наясно за какво става дума. Всъщност се държи съвсем адекватно предвид бивш висш служител в МВР.

В заключение, надявам се този път “скандалът” не само да не затихне, но да отиде до край. Крайно време е! Дали ще има осъдени и оставки за мен е без значение – добрата новина ще бъде МВР да стане нормално, с нормална работа, корупция и всичко останало. Както е по белия свят.

Това не съм го измислил аз: Росен Петров цитира думите на шефа на италианските карабинери:
“Където е много спокойно и тихо, там има мафия.”

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

  • Муниконтин  On 30 март, 2008 at 02:05

    Казват, че надеждата умирала последна! Изводите ти са много интересни.Времето ще покаже, дали съм права за надеждата!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: