Спасяваме планетата

Напоследък много се заговори за спасяване на планетата. От разни страни. Но като започнаха и учените един през друг да разправят разни страхотии аз се зарадвах: най-после и този въпрос дойде на дневен ред! Щом медиите по света поддържат огъня, значи най-после акцията “Спасете Земята!” излиза на световната сцена. Значи човечеството поумнява. Че то този въпрос се подритваше насам-натам вече няколко десетилетия.

Радвам си се аз, ама нещо ме гложди като трънче в петата – не го виждаш, а боде.

Какво толкова заплашително се случи последните няколко години, че целия свят изведнъж се активизира така? За озоновия слой съм чел преди 40 години, може и преди това да са писали. И за ледниците ми се е мяркало периодично по нещо – ту че замръзват, ту че се топят. 45 години откак карам кола на годишните прегледи мерят вредни емисии в газовете. За запрашване и опушване на въздуха откак се помня се говори, откак се помня тези разговори не се харесват на ония, които броят печалбата. За електрическа енергия от слънцето и вятъра също не помня откога зная. “Елките” без батерийка да не са от днес?
Какво тогава?

И изведнъж ми светна: петролът свършва! Човечеството остава без ръце и, най-важното, без крака! И още по-най-важното, закъсват най-големите фабрики за пари! Военно-промишлена, машинна, авиационна, автомобилна, петролна и още куп индустрии без гориво?!? На всичкото отгоре, последните запаси от петрол са на неподходящи места в неподходящи ръце!
Форсмажорно да се вземат мерки! Да се мобилизира науката (т.е.да ù се дадат достатъчно пари за проучвания)! Да се спаси планетата!!!

И започнаха да я спасяват. На първо място – заместител на петролното гориво. Двигателите с вътрешно горене е немислимо да спират. Всички сили се хвърлиха най-напред там. И, ура, успешни решения. Супер успешни, веднага влязоха в производство. Гориво от биомаса, биогориво. Вече го наливат в резервоарите на колите! От биоотпадъци го правят, какво по-добро от това! Другите решения ли? Вие какво, двигатели с водорот ли искате или със сгъстен въздух! Какво от това, че и биогоривото изгаря и замърсява атмосферата. По-малко я замърсява затова му викат екологично гориво! Или искате да си захвърлите колите и да си купувате други с нов тип двигатели?! Къдей Киро на кирия! Водородът и сгъстения въздух са екзотика, за цвят. Хич и не си помисляйте, че ще карате коли с вода и пак вода от тях ще тече!..

Като стигнах в мислите си дотук от радостта ми нямаше и следа. Не ми е трудно да предскажа какво ще стане в не много далечно бъдеще. Половината човечество и сега гладува. По финансови причини – в днешния свят няма безплатен обяд. Като свърши напълно петролът, храната ще стане най-скъпото нещо на земята. Не защото някой ще се осмели пряко да я превръща в бензин. А защото 90 % от обработваемите площи на планетата ще произвеждат това (и бурен да е), от което се прави гориво! Ще трябва тогава пък да се спасява храната. На планово стопанство замирисва. Впрочем, за плановото стопанство бъдеще време вече е неподходящо – ЕС не започва ли мощно да го въвежда? “От това ще сеете толкова, от онова толкова, иначе няма пари”…

Мислите, че и аз като учените се правя на интересен с разни страхотии? Ето ви тогава какво каза само преди десетина дни пред в.”24 часа” един съвсем земен човек – Димитър Консулов, собственик на известната фабрика за майонеза “Краси” в Пловдив:
Според мен след време ще се разбере, че решението за биогоривата, което Европа измисли за спасение на климата, е глупаво. Ако трябва да се лишим от храна за да караме колите – не е разумно. Цените на суровини, които стават и за биогориво, ще растат до момента, до който се изравнят с нефтопродуктите. Сега сме зависими от арабските шейхове, защото те определят цената на нефта. Ако продължават да я вдигат, ще продължи да поскъпва биогоривото, респективно маслодайните суровини и съответно храните – всички, не само майонезата.

Какво излезе в крайна сметка? Юрнахме се да спасяваме печалбите най-напред! Образно казано, така:
От горящата къща най-напред парите, след това луксозната супермощна кола и после хората – ако е останал някой за спасяване.

А може ли другояче? Може и още как! И най-големия профан като начало щеше да забрани производството на коли по-мощни от 35 коня и развиващи скорост повече от 140 км/ч…
……………………………………
Едва когато изтръгне последното стръкче, едва когато умъртви последното животинче ЧОВЕКЪТ ще забележи, че парите не стават за ядене “ – мохиканска мъдрост

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • Муниконтин  On 18 март, 2008 at 12:44

  Уви, Графе! Ужасяващо си прав! Парите наистина не стават за ядене! От личен опит го знам.Страх ме е, че ЧОВЕКЪТ много късно и болезнено, ще разбере това!

 • Selene  On 20 юни, 2008 at 16:48

  Прекрасна статия.
  И да, хората толкова сме се втренчили в тези пари, че все едно на света няма нищо друго. И в автомобилите. И в луксозните джиесеми с хиляди приспособления, надвишаващи нколкократно месечния доход на собствениците си. А тези автомобили, освен, че харчат много, и убиват много. Статистиките за умрелите при катастрофа в БГ са зашеметяващи.

 • Графът  On 20 юни, 2008 at 21:46

  Така е, Selene!
  Днес не парите обслужват хората, а хората са прислужници на парите. Като им е оставена залъгалката да се перчат кой е по-любим прислужник на божеството! 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: