Кравата

на леля Еленка от с. Марица

Роди ме, мамо, с късмет, па ако ще и крава!

Една история, която ми изпрати сестра ми. Аз си спомних случая бегло – не съм присъствал, след завръщането си тогава го разказваха много картинно, особено реакцията на селяните. А кравата наистина беше “симпатична” – виждал съм я.
Предавам го “от първа ръка” така, както тя го е написала с нейния характерен стил. От къде го е придобила надявам се сама да разкаже, когато я навия да си отвори блог. 😉

Ето историята:

Лятото на 1959г. С мама и татко сме в с. Марица. На курорт. А и мама да свърши нещо. Не помня точно какво. Нещо свързано с дарак или тъкане – не помня. Хубава селска къща. Пълна с бълхи. Както и цялото село. Нашите се бореха героично да ме спасят от изяждане. Както и да е. Та за кравата. Малко мляко давала и подочух, че се канят да я продават за месо! Ужас! Крава като крава, ама ми беше симпатична! И една вечер, нямаше никой в къщи, като се върна от паша, реших поне да я позамия, защото беше страшно мръсна. Не я прибрах в обора, а хванах сапуна за пране на леля Еленка, маркуча и започнах да трия и да мия. Оказа се, че една крава е доста голямо нещо и никак не е лесно! Нашите се прибраха с леля Еленка. Тя се муси, че зяносвам сапуна, баща ми се подсмихва под мустак, а мама естествено се хваща да ми помага. Включи се и татко. Поизмихме я. Горе-долу. Няколко дни ни трябваха, но я лъснахме! Оказа се копринено и много красиво животинче! Всяка вечер като се върнеше от паша, вече не влизаше направо в обора, а се строяваше до чешмата и чакаше вечерния си душ. Но най-хубавото беше, че започна да дава мляко! И то повече отколкото се очакваше от нея! Селото беше в потрес! Идваха да я гледат като музеен експонат. Вечно имаше някоя комшийка, която следеше колко издоява леля Еленка. В резултат повечето маричани започнаха да си подмиват добичетата. Дали при тях е имало такъв ефект не знам . Та това е историята на кравата от Марица. За съжаление не ù помня името. Не знам дали има поука в тази история, но много често си спомням за нея! Сигурно има!

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • Svetlina  On 17 март, 2008 at 23:50

  Има – добрите намерения имат винаги положителни, но никога предсказуеми ефекти.
  1) крава дава мляко;
  2) Светлина дреме с усмивка на уста (горе-долу като Томи и Аника, ко ито заспиват с шоколад в устата, само че шоколадът тоя път е въображаем, не цапа и не качва килограми).

 • Графът  On 18 март, 2008 at 07:14

  Добре казано, Svetlina!

 • Росина  On 27 март, 2008 at 20:24

  Васко, историята е съвсем вярна! Аз отдавна се интересувам от причините, поради които кравите са смятани за свещени животни. Та има множество свидетелства на очевидци, че кравата започва да дава мляко именно от любов към хората, които я гледат добре. И не само кравата, а и всички домашни животни. Аз отдавна ровя в еко-сайтове, природосъобразни сайтове (храна, земеделие, растениевъдство, животни)в сайтовете на движението Анастасия и къде ли не, та искам да споделя опита на хората от Кришна-обществото, които отглеждат крави и те, без да са били заплодени нито веднаж (!)през живота си, на третата година започват да дават мляко от любов към хората, които ги гледат.
  Има и купища други любопитни подробности около кравите. Ако на накого му интересно, можа да капиша.

  Но всички животни и растения, отглеждани с любов, се отплащат на хората по един забележителен начин – козите и кравите дават необичайно големи надои от мляко, а дърветата променят големината и вкуса на плодовете си (ябълките, например). Защото ЛЮБОВТА, която излъчваме хората, е БОЖЕСТВЕНА ПО СВОЯТА СЪЩНОСТ

 • Графът  On 28 март, 2008 at 07:20

  Роси, напълно съм съгласен!
  Мисля, че наистина можеш да разкажеш интересни неща не само за кравите – защо не си направиш блог? Сериозно ти предлагам!

 • Росина  On 1 април, 2008 at 21:26

  Васко, миличък, за съжаление нямам дотатъчно време. Ако някой действително се интересува, ще му го кажа: кравата е единствено животно, което има енергиен меридиан за ПРЯКА ВРЪЗКА СЪС СЛЪНЦЕТО! Ето от тук следват доста неща!

  Обаче те поздравявам за материалите за делфините!
  Имам истински записи на гласовете на делфини, ако можеш да ги сложиш да се чуват по интернет, ще ти ги дам – те са на касета, но могат да се прехвърлят и на диск, а оттам и на мр3 за слушане в интернет.

  Приятна вечер!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: