Баба дава на войника

Снощи присъствах на събрание, което община “Средец” в София организира за “разясняване новия закон за етажна собственост и условията за ползване намаление при саниране на сгради”, както беше обявено в съобщенията, разлепени по входовете. От кооперацията ме помолиха аз да отида, защото ръководството ни е от млади хора, които са на работа по това време, а въпросът ни интересува – предстои ни саниране.

Събранието започна обещаващо – откриха го г-жа Кметицата, заместничката ù и юристът на общината. Присъстваха трима депутати от опозицията и представители на Райфайзенбанк и ДСК. Имаше даже и микрофон за въпроси от наша страна – изобщо всички условия да получим пълна информация по този пряко засягащ ни въпрос.
Зам.кметицата откри събранието, разясни за какво ще се говори, съобщи за присъствието на депутатите “автори на закона” и даде думата на общинския юрист за експозе по основните му пунктове.

И тук стана това, за което народа си има точно определение: “лъсна му голия ххх”.

Г-н юристът едно към едно заяви, че той не може да даде истински разяснения, защото става дума не за нов закон, а за проектозакон. И спомена някои неща, които е подочул – колкото да не е хич. Още докато говореше рипнаха един-двама мои набори (които явно бяха наясно за какво са дошли, единият даже заяви, че е “упълномощен да изрази мнението на съкооператорите си”).

След това думата взе един от депутатите. И стана ясно на всички,
– че присъстващите депутати не са автори на проектозакона – той е внесен от Министерския съвет;
– че в момента не могат да ни го разяснят, защото се разглежда от комисиите на Народното събрание и не се знае какво ще стане (“я камилата, я камиларя” – това аз го казвам за по-ясно 🙂 );
– че е трябвало да бъде организиран предварително “широк обществен диспут” (това г-н депутатът го каза, а аз се замислих дали не греша, че тази дума има само множествено число в българския език), но тъй като не е направен те ни събрали да си кажем болките, та да ги предадат при обсъждането в парламента;
– че конкретните автори, които са го разработили, нямат значение след като е влязъл в Народното събрание (категорично отказаха на въпрос от публиката да ги съобщят).

А на мен ми стана ясно,
– че това си е опозиционно политическо събрание на ГЕРБ (кметицата ни е от тази партия) и ДСБ (депутатите с основание водеше г-жа Евд.Манева от ДСБ – в нашия избирателен закон най-много депутати има от тази партия);
– че ни събраха с откровена, черно на бяло написана лъжа (виж началото), защото ако бяха обявили истинската цел на събранието нямаше да напълнят залата;
– че не намериха за нужно дори от кумова срама да ни запознаят с подводните камъни в проектозакона. Всъщност пролича, че общината изобщо няма понятие, а депутатите са далеч от анализ, който да маркира подобни неща.

В резултат съвсем логично станах от мястото си в средата на салона, извиних се на хората, които трябваше да вдигна и просто си тръгнах. Не зная дали и други са го направили – “горещи” реплики от място вече се чуваха.

Райфайзенбанк и ДСК не дочаках –офертите им мога да взема от кой да е техен клон.

По пътя към къщи ме досмеша – спомних си един стар виц за филм “Баба дава на войника”, който според съобщение щял да се прожектира в едно военно поделение… 🙂

………………………….
За всички, които ще класифицират разказа ми в някакъв раздел политически пристрастия, искам да съм пределно ясен:
– ако депутатите бяха от управляващите, щях да си изляза още като стана ясно, че е проектозакон – от тях не можех да очаквам да ми посочат подводни камъни;
– ако присъстващите опозиционни депутати бяха започнали да ми показват въпросните камъни щях да остана – независимо, че някои може да отпаднат при окончателния вариант на закона;
– лъжата на общината няма да простя до края на мандата независимо от коя партия е кметът.
………………………………
Накрая за лично отмъщение ще се изгавря с едно предложение-подсказка към политиците ни:
Искате ли масов митинг, съобщавате “На едикояси дата в толкова часа пред НДК (Александър Невски, Народното събрание) ще се раздава безплатно олио по бутилка на човек.” Хиляда бутилки олио стигат за да се събере поне 20-хиляден митинг, плътното присъствие и разярения протест са гарантирани, а няма да струва по-скъпо отколкото няколко стотин автобуса с екскурзианти от провинцията.
На авторски права върху предложението няма да претендирам. 🙂

……………………..
Допълнение на 14.03.08:
Снощи от новините разбрах, че от незнание или нарочно ни излъгаха дори в това, че проектозаконът е минал на първо четене. Оказа се, че вчера е гласуван на първо четене!

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • Муниконтин  On 13 март, 2008 at 10:19

  Графе, Графе! Завиждам ти, че все още имаш сили и нерви да се учудваш на такива неща! И не само да се чудиш, а и да реагираш!

 • batpep  On 13 март, 2008 at 10:45

  между другото – наистина въпросът със санирането е належащ и има доста добри условия да се извърши именно сега. знам го, защото това работя. ако наистина имате интерес към директивите на европейския съюз и нормативната база в бълхария, както и от начините за финансиране – пишете ми на мейл, ще си направим среща и ще свършим работа.
  пък ако не свършим – баре по една бира ще изпием 🙂

 • Графът  On 13 март, 2008 at 12:34

  batpep, с благодарност и удоволствие приемам любезното Ви предложение! Ще Ви се обадя след няколко дена – искам преди това да се уточня с ръководството на кооперацията ни.

  Муниконтин, тоя път беше по неволя – хитричко ме измамиха! 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: