Дойде време за стотната

ми бележка. На шега, на истина, това е – остарях със сто писания.
Хубави ли са, лоши ли – не е толкова важно. Числото е закръгленичко с цели две нули. Спомних си “Малката нула” на Джани Родари

И стана тъй ,че от тогава
за Нулата потръгна слава,
всички цифри я канеха,
подир нея се кланяха
и я хвалеха гласно
и я слагаха в дясно.
(Защото тайно беше ги страх,
да не мръдне случайно на ляво от тях!)
и изобщо извадиха те заключение,
че и малките нули имат свое значение!

и реших, че единичка с две трябва да се отбележи подобаващо пак с писание (как иначе!).

Хм, “подобаващо”! Какво ще рече това, да взема тънко сам да се хваля, че да ….. на метеното ли? (Ей, този прост неук народ откъде ги вади все едни такива?)

“Я по-кротко!” мисля си. Огледай си, дядо, самокритично “произведенията” пък после мисли за стотни юбилеи! Нищо, че хората от любезност ти казват, че им харесва – тая работа само със сладкодумност не става. Правила сигурно си има, не стига да знаеш къде да слагаш запетайките…

Докато се мая, щерка ми ми възлага задача да ù отпечатам нещо, което трябва да прочете някъде (принтерът в момента е закачен на моя компютър). Това се казва късмет! Ами че те, правилата, си били у дома! Сега започвам “инвентаризация”, а на вас (за да ме контролирате по-лесно в бъдеще) пускам с разрешение на дъщеря ми въпросната

История за кратките истории
Ваня Константинова

Думата история произлиза от гръцки и означава познаващ, очевидец, свидетел. Основата на думата е от гръцкия глагол „зная”, познавам, разбирам, научавам, умея. Както споменава д-р Павел Павлов в една своя прелюбопитна статия за историята, смисълът на термина история следователно има значение на нещо видяно от някой, който осъзнава видяното и след това го разказва. В старобългарския език смисълът е предаден с думата повест (от глагола ведети – зная), която е сполучлив превод на гръцкото история. Знаещият (istor) е човек, който не само е видял нещо и може да говори за него, но има и добри способности за възприемане и разбиране, а оттам и възможност за вярно преразказване. В този смисъл историята е нещо, което се е случило, което някой е видял и след това разказва за него. Това е филологическото значение на термина история. Историята обаче в семантичен аспект означава и нещо друго, а именно, че историята е случване на (достигане до) нещо ново в пространството и времето.
В античността разбирането за историята е като за безкрайно повтаряща се цикличност на събитията, на която се подчиняват всички участници в тях. Евреите първи откриват историята като теофания (Богоявление, т.е. Бог е личност, която непрекъснато се намесва в историята ), концепция, доразвита по-късно от християнството. С други думи в нашия случай авторът на една кратък разказ предава познатото, изменяйки ракурса на тълкувание, с което привнася ново семантично разбиране за обичайното случване, използвайки възможността да влезе в историята не само в края на времето, но и, посредством ролята на създател, да преобрази времето.
Когато започваме нашата история, да поиграем на създатели и да се отдадем на платонистичното схващане за превеса в значението на началото, като по-съществено от края. После с удоволствие да развием архетипите в динамика, по презумпция абсолютно нетипична за тях. И да завършим с един есхатологично ориентиран край, който ще позволи на готовия за нови истории читател да изтръска трохите от брадата си и да си тръгне, без да ни забрави.

P.S. Ако имате да добавите нещо, разполагате с 1407 знака, за да се вместим в 3600, колкото е изискването за кратка проза.

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

  • Муниконтин  On 9 март, 2008 at 23:16

    Честита стотачка! Да си жив и здрав! Чакам хилядарката!

  • simplyblue  On 10 март, 2008 at 08:28

    кога станаха 100?! 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: