Един тревненец

Ангел Кънчев (11 ноември 1850 – 7 март 1872)

Син на Кънчо Ангелов, роден в Трявна. Детските си и ученически години Ангел прекарва в Трявна, ученик е на П. Р. Славейков, който е възхитен от неговата интелигентност. Избран от Драган Цанков за стипендиант в Болградската гимназия (1866 г.).
Завършил с успех през 1867 г., той се прибира в Русе, но минавайки през Букурещ и Гюргево научава от Димитър Горов, по-късно съпруг на сестра му, че в Белград има военно училище, което подготвя офицерски кадри за бъдещата българска армия. През 1867 г. Кънчев заминава за Белград и се записва в Артилерийската школа.
В Белград той влиза във връзка с Левски, Панаьот Хитов, Димитър Общи и Любен Каравелов. През 1868 г. пише възванието „Към българите“ в „Дунавска зора“.

Младият Кънчев е пренадлежал по сърце и дух на българската кауза – той винаги е бил славянофил, русофил и най- вече българин, като Левски. Установява непосредствен контакт с българската революционна емиграция и се включва във Втората българска легия (1868 г.). След нейното разпускане се прехвърля в Румъния и публикува във в. „Дунавска зора“ Възвание до българския народ, с което го призовава на борба против османските поробители.
Без да завърши школата, той се включва в революционното движение и става заместник на Левски в България. Учредител е на разградския Б.М.Р.Ц.К. „Искра“.
След среща с Апостола в Ловеч той получава от него задачата да се заеме с организационна и агитационна дейност в Северна България. За кратко време Кънчев успява да разгърне широка дейност.

На 5 март 1872 г. при опит да се прехвърли тайно в Румъния е издаден и е обграден на русенското пристанище от полицейските власти. За да не бъде заловен жив, слага сам край на живота си.

В Русе в близост до мястото на самоубийството има паметник.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: