– У-у, цигани!

Запознахме се с мишките, дойде ред на циганите! 🙂

Тук работата се оказа доста по-сложна.

Мишките, общо взето, гледат много да не ни се мяркат – знаят какво може да очакват от “онова двукрако животно, дето се мисли за най-умно”. 🙂 Затова и ние се сещаме за тях рядко.
За разлика от циганите – тях ги срещаме всеки ден. Ако пропуснем, медиите ще се погрижат да ни разкажат как цигани та-та-та. Или водач на атакуваща политиката партия ще ни каже на следващия ден след някое загадъчно убийство, че цигани са убийците.

Тук “циганите”, там “циганите” – още от деца се научаваме, че са “опасни” (“Бъди послушно, да не дойде циганката да те вземе”) и трябва да стоим далеч от тях. Априори, също като мишките – щом майка ми я страх от тях, значи и аз трябва да се страхувам…

Като пораснем разбираме, че са най-ниско качество хора и освен за сапун (както е прозрял Хитлер навремето 😉 ) за друго не стават. А на всичкото отгоре има опасност да ни присвоят страната, защото стават все повече (ние защо не ставаме никой не ти казва!).

С тях няма как да се опознаеш в някое празно училище. Тия, които ги защищават, интегрират и т.н. също няма да ти помогнат особено – те също тръгват от позицията, че това са “бамбашка” хора, които трябва да се преработят в “нормални”…

Аз си имам свои впечатления – получени по принципно същия  начин като тези за мишките. И тях ще споделя. Но след като тук става въпрос за хора, които живеят около нас, пък ние мислим, че не са като нас, реших, че най-добре да видя (нали си имаме интернет? 😉 ) какви са и откъде са.
Е, видях! Google дава (само за 0,13сек. 🙂 ) на “цигани” 255 хил. адреса, а на “роми” – 1млн. и 100 хил. След като ги прегледах 🙂 разбрах следното:

– Не само на нас са непознати, ами и науката още не е казала категорично “това е” – особено по произхода.

– Най-старото им споменаване е в Шумерски текстове отпреди повече от 4000 години. Шумерската цивилизация е времето на първите държави и писменост.* От намерени текстове (в които още тогава ги наричат “ца-гас”) става ясно, че това са хора, изпаднали по някаква причина от социалните структури на шумерските, акадските и хуритските общества (в които 90% са били фермери – първите в историята) – маргинали изгубили земята си, социални аутсайдери.

– Още от тогава се споменава във връзка с тях за крадене на коне (Египет) и професионални певици – хетски владетел канил 2 цагас-певици за откриване на храм!

– Когато идва империята на персите, една от първите им работи била да ликвидират скитничеството и да разкарат цагас колкото може по-далеч. В резултат няколко века по-късно в елинистична Мала Азия се появяват отникъде цагас – наречени вече атсингане – които практикуват гледане в бъдещето , астология, пророкуване и магия, „омагьосване на змии и мечкарство…

Да-а-а… Древни хора. Които повече от 4000 години са запазили в основни черти същността си.

Как е възможно? За този период сумата народи, империи (маркиращи развитието на това, което наричаме цивилизация) са изчезнали, а циганите непокътнати! Даже в способността да пеят и се веселят, да крадат коне, да правят магии и разиграват мечки…
Къде остават законите на еволюцията? Защо при този древен народ не действат? Какъв е този феномен? Имаме ли основание (а и възможности!) да се мъчим да ги променяме (интегрираме), след като в сравнение с тях ние сме исторически “еднодневки”? Има ли някакви шансове в това отношение, след като всички от самото начало са се мъчили безуспешно да го направят?

Дълга тема. Не може да се събере в някакво писание в блог. Даже в много писания не може. Но все пак ще я продължа – най-малкото за да кажа какво мисля и аз лично…

(следва продължение на темата цигани)
____________________
* От тогава са и първите известни сборници със закони

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • batpep  On 11 февруари, 2008 at 10:47

  това е изключително интересна тема. ще я следя с интерес и по-нататък ще коментирам по-подробно

  засега ще кажа, че съм роден и израсъл на няколко преки от татарли- махала

 • razmisli  On 11 февруари, 2008 at 19:17

  Не казвам нищо по въпроса за шумерския произход на циганите и на думата „цигани“, нито че те са древни, а ние не, но съм напълно съгласна с първата част…

 • vladi57  On 11 февруари, 2008 at 20:08

  Това открих в един много уважаван от мен сайт (за съжаление – на английски):

  http://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people

  Придружен със карти, снимков материал и т.н. Готов съм, ако има нужда, да помогна с превода!

 • Графът  On 11 февруари, 2008 at 23:09

  Благодаря, vladi57! Тази статия наистина е доста пълна. Между другото, има я и на български:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Цигани

 • Графът  On 12 февруари, 2008 at 07:13

  razmisli, оценявам високо Вашето “Не казвам нищо по въпроса за”! Не само за отношението Ви към мен, но и за точно доловения нюанс (особено относно “древността”). Тази фраза в никакъв случай не може да се приеме като обобщаваща констатация. Какво съм имал предвид ще стане ясно днес в следващата ми бележка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: