Двубои в нета

Следващите размисли са базирани на солидния ми стаж във форуми. Въпреки краткото ми присъствие в блог-пространството, струва ми се, че за тук не се отнасят. Най-малкото, защото ми е трудно да си представя, че отивам неканен в един дом, хващам стопанина за реверите и започвам да го разтрисам задето не мисли като мен. 🙂
Та на въпроса.
Сблъсъкът на противоположни мнения във форумите общо взето става по 3 начина, които условно мога да нарека дискусия, спор и кавга.

Дискусия – по правилата на дискусиите: казваш си доводите, изслушваш щеш-нещеш учтиво опонента, ако можеш оборваш някои негови доводи (и той твои, разбира се); победител няма – правотата и тежестта на доводите се оставя на оценката на публиката (която пък си мери със своя аршин 😉 ).
Впрочем, това за победителите важи изобщо – кога в сблъсък на мнения се е стигало до единодушно уеднаквяване на първопричината?

Спор – горе-долу същото, но доста по-емоционално и разгорещено. Развихряш се словесно в упорито желание да надвиеш видно опонента, да го изкараш от релси и го накараш да се почувства победен (или поне в очите на публиката да е така). А ако успееш да го направиш смешен, още по-добре. Накратко, пак дискусия, но със стремеж да си откъсне човек някое плодче веднага, да се наслади на аплодисментите веднага. 🙂

Кавга – дали има смисъл да я обяснявам? Кавга като кавга. Истински доводи изобщо не се търсят; няма опонент – има противник; всички средства са позволени, мръсните за предпочитане! Надвикване, често репликите изобщо нямат връзка. Любим (всъщност, единствен) похват на хора, които иначе няма как да участват поради липса на мисъл, логика и доводи, а умират от желание да се покажат.

И при трите участниците имат предвид впечатлението, което правят на публиката. Целта на сблъсъка има някаква тежест при първата категория и постепенно отстъпва на заден план до кавгата, където обикновено напълно я няма.

Публиката на първите две групи преценява участниците, приема или отхвърля (всеки за себе си) доводите и обикновено се “привързва” към определени участници и ги търси в следващи дебати – при това без значение дали са изразители на нейното мнение или опоненти, важна е същността и изказът на мислите им.
Публиката на кавгата е сеирджийска – забавлява се (виж им акъла на тия!), но не би подала ръка на най-изявените участници…

Разбира се, това са само грубо очертани категории. Нюансите в една или друга посока са много.

Пиша, драги дами и господа, всичко това, защото трябва още преди да натисне човек първия клавиш на клавиатурата да е наясно в коя категория иска да бъде. И да се държи на положение – да не си изпуска нервите, че да минава в по-долна.

В края на краищата, даже пишещи във форум всички ние сме само зрители на събитията! 🙂

Е, вярно, някои от нас след време ще могат да кажат “Аз нали ви казвах!” 🙂

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

  • vira111  On 31 януари, 2008 at 12:18

    Точно по този повод вчера в клуб фантастика на дир-а си отвориха специална тема – „Ръфане и твърдеци“. Защото там често се разразяват не двубои, а многобои от третата категория.

  • Графът  On 31 януари, 2008 at 14:01

    По всички форуми третата категория е често неприятно „шумна“. Много често стари форумци се „оттеглят на почивка“ докато изчезнат кавгаджиите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: