Реална метла? За!

Какво ще оправи на изборите предложената в „Реална метла“ система № 1?

Почти всичко, което искаме всички от всички цветове на дъгата:
1. Изцяло мажоритарен принцип в пропорционална система, повишаващ ангажираността на партиите.
2. Напълно премахване антидемократичното “прехвърляне” на гласовете от една на друга партия.
3. Ще принуди партиите да променят коренно практиката си за подбор и предлагане на кандидати.
4. Ще ликвидира “щатните депутати”.
5. Ще предизвика кадрово подновяване на елитите в самите партии – в листите няма да има „избираеми места“.

Всички следващи доводи са базирани и гарантирани от факта за възможност на избор от различни бюлетини. Т.е., премахването на сегашната избораджийска практика ще стане не със забрани, а по принуждение от страна на Н.В.Избирателя.

1. Възможността да избираш личности от различни партийни бюлетини е най-чистия вид мажоритарен избор без да се премахва пропорционалния избор на партии. В същото време се обезсмисля практиката на предизборни коалиции, общи листи със запазени избираеми места и др.подобни машинации. Изобщо отпада положението “избираеми места”.
Фиксирането по райони на брой депутатски места ще принуди партиите да изготвят листи с познати в района хора и ще премахне “парашутистите от София”. Което от своя страна ще обновява при всеки избор активния им състав и ще даде нормална възможност за израстване на провинциални кадри. Ще обезсмисли изцяло “шуробаджанашката” практика, подлизвачество и груб кариеризъм.

2. Изобщо отпада “бариерата” и преразпределение на гласовете на партиите, които не са я преминали. Получените гласове в избора са разпределени по личности от партии, което дава възможност и на по-малки партии да участват в парламента.

3. “Камшикът” на избирателя ще принуди партиите да заиграят “по неговата свирка”. Издигането на кандидати по неволя ще става на принципа “избираеми” в очите на хората, които ги познават (от района!). Всякакви други комбинации са обречени на провал. От там и

4. “Щатните” депутати отиват в историята. Преизбиране на депутат ще решават избирателите, а не партийните централи. Което означава, че работата му през мандата ще е решаваща.

5. Издигане от хората на нови лица неминуемо ще доведе до обновяване към добро на партийните елити.

Не маловажно следствие от подобна избирателна система ще бъде и повишаване на политическата култура на хората. Ясно е, че това няма да стане още на първите избори (доколкото не става на принципа “параграф от закон”). Всички изброени плюсове няма да се изявят в пълен обем още от началото, но развитието ще бъде доста бързо, според мен. Защото партиите няма как да водят “възпитателна” кампания за електората си на базата на сегашната опорочена практика. Не върви да агитираш “гласувайте за еди-кой си от нашата листа” или „против еди-кой си“. 🙂 И гражданите ще се научат лесно на новото вместо старото “гласуване с отвращение”.
Мой приятел, ангажиран сериозно (професионално!) с една от политическите сили преди предишните парламентарни избори заяви съвсем официално публично (рискувайки съответно кариерата си), че няма да гласува за своята партия ако еди-кои си от тогавашните им депутати бъдат отново в листата. При предлаганата система няма да има проблеми – ще гласува за тези от своите, които смята за достойни.

Има едно възможно възражение против системата: почти сигурно е, че ще се налага управление от коалиции, няма да има партия с мнозинство.
Но за мен това не е минус, а плюс. Много по-добре е за гражданите коалиция, която по неволя ще смекчава определена линия на управление, отколкото крайни управления – независимо в ляво или в дясно.

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • Муниконтин  On 5 март, 2008 at 15:43

  И аз съм „за“ система N 1, но за да я има, трябва да я гласуват! А, повярвайте ми, никой от властимащите няма да си ритне трудовата книжка!

 • Живко Желев  On 16 юни, 2008 at 05:54

  Здравейте г-н Графе,

  Ще започна с „махалите“ и високомерието, което според Вас, проявявам по темата. Уверявам Ви,че всъщност изразявам горчивия си опит. През годините на прехода съм бил свидетел и пряк участник не само в изборите, но и в някои техники и технологии при тяхното провеждане. Ще ви кажа само, че настоящата политическа класа изключително много разчита на КЛАНОВИЯ характер на обществото и следващите от това възможности за неговото разделяне, противопоставяне и насочване в „правилната“ посока. По тази причина говоря за „махали“. Този подход е типичен не само за „обработката“ на хората от малцинствата, не само за малките селища, но също така за София, а и за Балканите в голяма степен.
  Споделям повечето от Вашите конкретни предложения, изложени тук.Някои от тях се прилагат в европейските страни, най-вече скандинавските. Обнадежден съм, че се появяват като Вас, което означава, че гражданското общество не е загинало окончателно.
  Пожелавам на Вас /а и на себе си/ повече да не ставаме свидетели на практиките, за които споменах по-горе.
  Аз лично съм скептично настроен, което не означава високомерен.

  Успех: Ж.Ж.

 • Графът  On 16 юни, 2008 at 06:45

  Здравейте, г-н Желев,
  Радвам се, че сте погледнали тук и най-вече, че се разбрахме в разговора ни (в което не съм се съмнявал, иначе нямаше да го започвам).
  Споделям написаното от Вас. Както вероятно сте подразбрали, аз също по стечение на обстоятелствата съм доста “вътре” в изборната практика на годините след промяната и етапите, през които тя мина. Също като Вас съм доста скептично настроен по отношение на близкото бъдеще. Сега навлизаме в нов етап, който за съжаление не само няма да спомогне по-добро управление като цяло, но по-скоро ще го затрудни. Уви, има болести, през които децата почти задължително минават…
  Досегашната ни “политическа класа” е наясно и доста панически на моменти търси изход – не за държавата ни, а за себе си. И как не – имаме не малко хора, които през целия преход само това са работили – депутати. Какво са свършили на тази високо платена “длъжност” през всичките тези години дори те самите трудно биха казали.
  Благодаря Ви още веднъж за вниманието.
  Бъдете здрав,
  Графът

 • Jaguar  On 13 януари, 2009 at 00:54

  Благодаря, че ми обърнахте внимание върху този пост. Напълно споделям мнението ви, а нещата сте ги казали доста по-точно и ясно от мен:) В интерес на истината, моят пост беше набързо написан като отговор на друг блог, но нещо не ми излизаше коментара, затова го публикувах на собствената си страница. Утре ще се постарая да поошлайфам поста си и задължително ще дам препратка и към вашата статия. Поздрави!

 • Графът  On 13 януари, 2009 at 01:24

  Благодаря Ви, Jaguar!

Trackbacks

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: