Фалшификации, спекулации, информация

Следващите редове са само за “потребители” – за тях е последната дума от заглавието. “Професионално” ангажираните с първите две думи си знаят и без моята информация! 😉
Отнася се за възможностите изборните резултати да бъдат фалшифицирани след провеждане на избора.
Такива възможности у нас отдавна не съществуват! Въпреки всевъзможните изменения и нагласявания според интереса на една или друга управляваща в момента партия, в закона вратите за фалшификация винаги са оставали затворени.
Ще ми възразите, че често съдът констатира такива фалшификации и отменя избор. Вярно! Но това не е вина на закона (още по-малко на властта), а престъпление на отделни хора, които би трябвало да бъдат съдени и да получат присъди за извършено престъпление.
За да не бъда голословен:
– В изборния ден всички документи и целият процес на гласуване са под наблюдение и контрол на всички участващи партии и граждански наблюдатели. Всяка участваща в изборите партия има право на застъпник във всяка избирателна секция.
Застъпниците и наблюдателите са предварително регистрирани правата им са достатъчно големи. Могат да сигнализират за всяко нарушение в момента, да изискват вписване в протокола на нарушения и дори да предизвикват моментална намеса на по-горни избирателни инстанции.
Освен това те имат право на копие от секционния протокол с резултатите, задължително подписан от всички членове на комисията, който е напълно официален документ.
– Централната избирателна комисия винаги изготвя много професионално точна инструкция за провеждане на избора. Спазването ù, особено по отношение на изборния ден, е абсолютно задължително. Не просто да се изпълни, а да се спазва точно посочения ред на действие. Като в казармата: “Прави едно! Прави две! Прави три!” – едно след друго!
Точно неспазването на добре описания ред на процедурата беше причината за много от батаците при отчитане на последните избори.
В заключение:
Фалшификациите са престъпление. Могат да стават само там, където партиите съзнателно са се отказали от законното си право на контрол. “Разкрития” със закъснения от дни говорят само за нечисти сметки, комбинации, задкулисни игри и, в крайна сметка, безсилие на една или друга партия.
А който се вникне в написаното до тук ще може да си направи преценка и за стойността на много политически анализатори и коментатори, които дълго време след изборите се “хранеха” с вариации на тема фалшифицирани избори.

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: