Страстна безпристрастност

Закъснял отговор

insomnia1304 ми зададе въпрос – “Мнозина не правят разлика, между безстрастност и безпристрастност, за разлика от Вас? Бихте ли опитали, да разясните, многоуважаеми г-н Константинов?

С молба да бъда извинен за закъснението, ще направя опит.
Не зная колко ще бъде сполучлив – не съм се замислял досега върху тези понятия, приемал съм ги като някаква ясна даденост.
Интересният въпрос разруши тази яснота. И още при първото внимание към тези думи се оказа, че нещата не са толкова прости и съдържанието им не е толкова еднозначно!

Безстрастност. Ако започнем да си представяме индивид с такова качество в различни ситуации ще се окаже, че попадаме в широк диапазон на оценка – от отрицателно до положително с превес на първото:
-безстрастен – равнодушен, безучастен, апатичен, незаинтересуван, безразличен, студен, безчувствен, безжизнен, хладен, бездушен, безсърдечен, невъзмутим
+безстрастен – справедлив, точен, безукорен, спокоен, премерен, хладнокръвен, трезв.

Безпристрастност. Тук, обаче, преобладава положителното – обективен, правдив, критичен, неутрален, непредубеден, непристрастен – и почти няма отрицателни.

По подобен начин биха отговорили и болшинството хора на въпрос “Кого предпочитате – безстрастен или безпристрастен?”. Ще изберат втория. Накратко, в черно-бели краски, безстрастният е лошия, безпристрастният – добрия.

Тук трябва да приключа по всички правила – въпросът е изяснен.

Но, както виждате, продължавам. Сработи рефлексът на играта (за която разказах). Погледнах от друга гледна точка и видях, че всъщност “добрата дума” е някакъв дребосък в сравнение с “лошата”.

Истинското значение на безпристрастност важи само за частен случай! Като начин на отношение, на присъждане, на решение. Но не може да бъде обобщаващо качество на индивид. Той не може да бъде безпристрастен изобщо – все ще е пристрастен към нещо. Колко безпристрастността продължава във времето не играе роля и не променя нещата. Нещо повече: тя е изцяло зависима и може да се проявява само при наличие на безстрастност в мисленето. Без него е невъзможна.

Докато безстрастност е начин на мислене – действие на разума с максимално изолиране на чувствата при разсъждение. Нали има поговорка, че чувствата са лош съветник!
Това е качество на индивида. И няма нищо общо с прилепените отрицателни “характеристики” изброени по-горе – те са дошли от едностранчивото разбиране на думата “страст”… 😉

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • insomnia1304  On 21 януари, 2008 at 09:43

  Многоуважаеми г-н Константинов,очаквах,че ще отговорите блестящо,за което Ви благодаря! /безстрастността е присъща на истинските учени-според Стоян Михайловски,дефицит(безстрастността) в следосвобожденския период,мисля,че и до сега(2008г.)/А как ли се преодолява,компенсира този дефицит?Какво мислите?Вашето мнение е важно не само за мен.Мисля си за педагогиката,традициите,себеотрицанието, будителите, учителите, преподавателите,“даскалите“-(що е даскал?),
  възпитателите,родителите,Песталоци,Дистервег,пораженията в духа,последиците,перспективите,надеждите,липсата на контентанализи от призваните и т.н…Тема -„забравена,обругавана,изнасилена“ – набутана в ъгъла…Пак Ви „натоварих“?!
  Дано бъде прочетен Вашият отговор(за безстрастността,а защо не и за просветата) от повече хора!Бъдете здрав!

 • Графът  On 22 януари, 2008 at 01:00

  Благодаря Ви за добрите думи и високата оценка! Вашите “провокации” са интересни, защото са човешки, а не отвлечени. И защото насочват към неща, при които сме свикнали на вече установени “коловози”, на създадени “образи”. А точно там е тръпката – да видиш другата страна на луната. 🙂

 • razmisli  On 22 януари, 2008 at 05:30

  Според мен няма неутрално мнение. Може да е безпристрастно, но не и безпричастно. Защото всеки съди ако не според собствената си страст, тогава според опита си, характера си, интересите си…

  Между другото, говорейки за безпристрастност. Погнаха ме да пиша списък на 7-те музикални албуми, които бих взела на самотен остров, а съответно аз посочих Вас за следващ отговор (отнася се за новия ми пост). Ще очаквам да видя Вашите предпочитания. 🙂

 • Графът  On 22 януари, 2008 at 08:52

  О, да, razmisli! Много сполучливо насочвате към “вързани линкове” 🙂 и разширявате хоризонта. Точно това е хубавото. Образно казано, един хълм си е височинка, много натрупани хълмове стават планина.
  Темата за 7-те албума са добра илюстрация – очевидно няма за цел пресяване на 7 задължителни за всички робинзоновци… 🙂
  Отговорът за албумите – при Вас.

 • Dil Okulu  On 3 април, 2008 at 05:08

  does anyone knows if there is any other information about this subject in other languages?

 • Графът  On 3 април, 2008 at 10:17

  Dear Dil Okulu,
  I am sorry but I cannot give you links on the philosophical dimension of the subject. It would also be difficult to find it in Google – usually these terms are applied in their common usage, in relation to politics, religion and sex. You might try looking at philosophical sites in the respective language.

  Уважаеми Dil Okulu,
  Съжалявам, но точно по темата – във философски аспект на разсъждение – не мога да Ви дам връзки. Трудно ще откриете и в Google – обикновено тези думи се използват в общоприетия смисъл, най-често във връзка с политиката, религията и секса. Може би трябва да потърсите в сайтове с философска насоченост на съответния език.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: