Бионет?

Тази сутрин попаднах на сайт за мравките (http://mravki.hit.bg/). Почти като в тото – видях го в Гювеч като Избор на редактора, а там предложението се сменя при всяко влизане. И се чудя – това съвпадение ли е или и тук има какво да си помисли малко човек. Защо, например, когато нещо е обсебило ума ти често попадаш на кореспондиращи с “темата” неща?..
Но на въпроса.
В този сайт попаднах на информация, която направо налива вода в моето хрумване за универсалния език. Там пише (копирани откъси):
“От десетилетия за биолозите е загадка как е възможно тези насекоми (мравките, заб. моя) да са способни да строят толкова огромни постройки като мравуняците. Трябва да имат много хитроумна система за комуникации, за да прави всеки правилното нещо и постройката да се срасне като цяло. Знаем колко трудно се удава това на хората. Когато започнем да строим тунел от двете страни, е необходим постоянен контрол чрез измервания или телефонна комуникация, за да се срещнат двете части в средата. А как го правят мравките? Не разполагат с общ език, телефони, модерни GPS-приемници за точни измервания и са слепи! Мислите ли, че група от няколко хиляди слепи хора е в състояние, започвайки от различни страни, да издигне така една сграда, че да се получи хармонично цяло?
Ако проследим строежа на мравуняк в различните му фази, ще видим изумителни неща. Слепите насекоми започват от различни страни и се срещат толкова точно, нещо което нашите строители и архитекти могат да го направят само с помощта на най-сложна техника.
Изглежда като чудо, защото се виждало, че за обяснението на феномена трябва да се прибегне до груповото съзнание – морфогенетично поле, съответно според най-новите разкрития – хиперкомуникация.
Коя е направляващата инстанция? Отговорът е изненадващ. Царицата на термитното семейство не отговаря само за размножаването – тя координира и дейността на целия народ, без да участва в строежа. Същото се отнася и за царицата на колонията мравки. Тя не би била в състояние да го прави – поради подпухналата си задница, която съдържа огромен брой яйца, практически не може да се движи. Изследванията показват, че царицата не насочва поданиците си чрез мирисни сигнали, както се смяташе. Защото ако бъде отстранена от строежа, работата продължавала със същото темпо. Това показва, че най-вероятно комуникацията става чрез електромагнитни вълни – един вид телепатия. Ако обаче бъде убита, дейността моментално спира, сякаш никой не знае какво да прави.”

Цитатите дотук са относно комуникацията, която тук е направо нещо като биологичен интернет. Между другото, термина “хиперкомуникация” ми харесва повече от моя “универсален език” (бях писал, че не мога да измисля нещо по-добро 🙂 ). Или още по-добре “универсална комуникация”.
Следващите редове, обаче, могат да хвърля в паника по-чувствителните “върхове на биологичната пирамида” 🙂 :

„ЧУДОТО: Американските листорезни мравки първи са развили аграрната търговия, а най-изненадващото е, че умеят да клонират гъбички! Колкото и невероятно да звучи, това е вярно. Този вид мравки се е изхранва чрез „лов и събирачество“, но и култивират в мравуняка определен вид гъбички. Те са в състояние да отделят клетките на гъбичките и изкуствено да ги стимулират към делене. Ако след време гъбичките вече не им харесват (кой ли пък иска цял живот да яде едно и също!), дори ги разменят с други семейства мравки, които не спадат към сходен на техния вид.”

Това при нищо и никакви мравки!  А какво стана с изследванията на делфините?

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • vanilla  On 6 февруари, 2008 at 09:48

  Никога не съм предполагала, че мравките могат да клонират:) Но за делфините си мисля понякога, и си мисля именно, че е възможно изследванията с тях да си се провеждат някъде, и по-специално насочени към търсене на евентуални военни ползи. От всичко хубаво и умно (във всеки смисъл) хората се опитват да направят оръжие. Принципът на царицата-майка за момента го има по фантастични книги и филми. Но дали само?… Май го обърнах откъм тъжната страна, моля за извинение:)

  А относно това, как се случва да попадаш на информация, кореспондираща със занимаващия те в момента проблем, бях чела някъде, че 1 от обясненията се заключава в изострената вътрешна преработка, на която подлагаш проблема; и така успяваш в попадналата ти информация да „хванеш“ (да видиш) връзки към него, които иначе биха ти убегнали. Не знам дали го обясних точно, дано:))

 • Графът  On 6 февруари, 2008 at 17:58

  Съвсем е точно и съвпада с моето обяснение.
  Колкото до делфините – за тях ще напиша специално, но искам да погледна в интернет дали няма нещо ново. Преди години се появяваха периодично съобщения за изследвания – правеха ги и американски, и съветски учени. След това се замълча… 😉

 • lalala  On 2 февруари, 2009 at 17:19

  oleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee mn ste zle we

 • Графът  On 3 февруари, 2009 at 08:16

  Е, приятелю, зависи от коя страна на оградата се гледа… 😀

Trackbacks

 • By Бабо мравке… « Графът on 16 юни, 2009 at 09:06

  […] съм го направил (слава Богу!) преди година и половина: „Бионет”. Освен това изчерпателна информация може да […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: