Храна за космонавти

ЯМБОЛСКА ТАРХАНА се нарича официално, ама аз съм си сливненец и ще напиша рецептата, получена от леля ми, че в Сливен я правят най-добре🙂 )

1,5 кг добре узрели домати се обелват и почистват от семките. Претриват се през гевгир и се варят със сол и захар на вкус, докато сосът се сгъсти.
Различни плодове – дюли, тиква, ябълки, круши, както и добре узрели червени чушки се почистват и нарязват на парчета. Варят се в малко вода с прибавка на клонки стар копър, които после се изваждат. Бъркат се често, докато течността намалее наполовина. Претриват се през гевгир.
Прави се закваска от 1ч.ч.миналогодишна тархана (тук ще имате проблем🙂 , но мисля, че може да се замени с някакъв друг квас), която се залива с топла вода, 1ч.л.захар и малко брашно и престоява цяла нощ, за да кипне.После се затопля леко и се смесва с доматения сос и плодовата каша.
Размесват се брашно и грис в пропорция 3:1 и заедно с горната смес се замесва твърдичко тесто. Втасва 1 нощ, като отвреме-навреме се премесва (точно така, правилно сте разбрали: през нощта се премесва няколко пъти).
На другия ден се оформя на малки питки, които се разстилат да съхнат 2-3 дни.
След това се мелят с машинката за месо (майко мила, що съм я въртял тая машинка!), претрива се с ръце да стане на гранули и отново се суши.
Съхранява се в платнени торбички на проветриво място.

Какво де ви кажа – хич не е “ори, мели, яж”! Правенето ù си е цяло събитие.

Приготвя се за ядене по сливенски така:
За всяка порция вземате по 1 супена лъжица (с връх) тархана и по 400 гр. вода. Възвирате водата с малко сол и поставяте в нея размитата в малко вода тархана. Варите около 10 мин до получаване на сгъстена консистенция – като хубава боза. Препичате добре 2-3 филийки стар хляб /за порция/ и го начупвате в купа за сервиране. Върху хляба натрошавате по 50-70 гр. (за порция) сирене. Може подправки по желание – чубрица, черен пипер, чили (повече вървят кисели люти чушки), чесън на прах и т.н. Заливате хляба със сварената тархана. Сгорещявате по 1-2 суп. лъжици олио или масло на порция и запържвате в него за секунди червен пипер. Заливаме със запръжката готовото ястие. Добър апетит!
Ох, как ми се яде тархана…

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

  • Майк Рам  On 22 януари, 2008 at 17:13

    Това вярно е епично събитие! Имам някакви спомени от детството, че съм ял тархана – баба ми я правеше, но родителите ми изгубиха рецептата и няколкото опита по-късно се оказаха неуспешни.

    От много време си мечтая за една такава тархана по ямболски, но като прочетох рецептата ми се видя много сложно. Все пак благодаря! Не знаех, че коренът на това ястие е от Ямбол. Ще трябва да се пробвам някой ден – дано да ми дойде вдъхновението🙂

    Поздрави от един ямболски (по)читател!🙂

  • Графът  On 22 януари, 2008 at 19:30

    Здравейте, Майк Рам, драго ми е да Ви стисна ръка!
    Така Ямбол и Сливен най-после ще си стиснат ръцете!🙂
    А тарханата наистина е сложно нещо (по мои спомени). Може би затова още не се е появила във вакумирани опаковки…

  • Муниконтин  On 23 февруари, 2008 at 13:21

    Тя и няма как да се появи във вакумни опаковки, а и да се появи – няма да е същата! А аз имам стара рецепта някъде как се прави квас! Ще я потърся!

  • aleksander  On 25 март, 2008 at 22:53

    molq vi nqkoi da znae kak se pravi kvass za piene ruskoto pitie ako nqkoi ima recepta i e opitval da si napravi 6te mu bada mn blagodaren da mi izprati rezeptata si na emaila.blagodarq

  • Графът  On 26 март, 2008 at 11:29

    Драги aleksander, изпратих Ви имейл.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: