Едни такива

никакви мисли ще пиша в тази папка. Четете ги на своя отговорност! Аз не съм сигурен даже от къде са ми дошли, мои ли са, камо ли да отговарям за тях!
Като това например:

Ако приемем, че душите са безсмъртни, съществуват си самостоятелно (какво “ако”, те вече и най-маститите учени физици и математици го приемат!), то не е ли възможен вариантът ние, хората, да сме им нещо като Дисниленд, подвижни игри?
……………………

Споменавал съм вече в дневника си мимоходом за мозъка. Голям респект изпитвам от него!
Всъщност ние, многознайковците с претенции, че Вселената няма вече тайни от нас (а се оказа, че има и то какви!) не знаем как работи главата ни, хабер си нямаме каква и на какви нива информация постъпва в мозъка ни и начина, по който той я обработва и анализира. С една дума, ползваме го, но не знаем как работи!
Напълно възможно е, когато спим и сме отключили контролираното си съзнание, мозъкът да си играе самостоятелно и отделни картини от тази игра да остават в паметта ни след като се събудим. А като имам предвид неизвестните му фантастични възможности, не е чудно, да е способен да предскаже с голяма точност бъдещи събития обработвайки наличните данни, за голяма част от които ние и понятие си нямаме.
И ето ти “пророчески сънища”…
Ех, да можехме, докато мозъкът си играе, да надничаме през рамото му!
…………………

Каква е целта на човешкия живот?
Съвсем кратко – продължаване на човешкия род по възходяща. Друго просто не може – такива са законите на природата.
Тук не би трябвало да имат възражения дори религиозните – Бог е изгонил Адам и Ева от рая именно заради нарушаване застоя им. Там те и досега щяха да си бъдат Адам и Ева нищознаещи – такъв е статутът на Рая. Щом са вкусили от познанието ги изпратил на Земята за да започнат развитието си като всички живи твари в природата. Без да им натовари кола с багаж (и компютри :)), на равни начала, без привилегии. Дори с “Ние сме от Рая” не могат да се похвалят, нали са изхвърлени най-позорно.
Това – за вярващите да не се стряскат. За атеистите няма и нужда от подобни разсъждения.
От тук нататък фундаментална грешка в държанието на индивида-човек може да има само ако неправилно си е определил своята природна същност (т.е.как се вписва в Природата) – индивидуална или стадна (родова).
Е, питам се – човекът стадно или индивидуално живо същество е? Питам и вас, читателите. Внимавайте, всеки от отговорите повлича съвсем реални заключения и закономерности! Всичко друго, свързано с човека, е закачено на тази кука!
……………………….

Има ли живот след смъртта? Хе, че аз имам даже пример, който може да се пипне с ръка:
От яйцата на пеперудата се излюпват гъсеници.
Те поживеят, после умират, превръщайки се в какавиди.
Какавидите си живеят тайния живот и накрая умират, превръщайки се в пеперуди.
Пеперудите го удрят на живот и забавления и снасят яйца, след което умират.
Това дотук един живот ли е и ако да, кога свършва?

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • razmisli  On 14 януари, 2008 at 16:41

  Бих препоръчала книгата на Стефан Гечев „Голготата на Варава“, който също говори за двигателя на човешкия живот с подобна посока.

 • razmisli  On 14 януари, 2008 at 16:53

  Всъщност „Голготата на Варава“ е много хубава, но имах предвид книгата „Познай себе си“ 🙂

 • Dima  On 27 януари, 2008 at 23:07

  Привет!
  …по-скоро стадно…като част от група или тълпа се чувстваме по-силни, затова и големият успех на митинги, протести и други масови събития…май сме и по-скоро емоционални отколкото рационални…което, има си импликации и за политическия живот, едно проучване на Emory University за функционирането на политическия мозък, което засича кой мозъчни центрове реагират когато на даден човек се представят различни предизборни обръщения, показва че реагират емоционално обвързани центрове…същите които се активират и при различните видове зависимост
  Павел Благов мисля е коавтор на изследването…

  мерси за мислите 🙂 не се бях замисляла че използвам нещо което не разбирам…малко стряскащо 🙂

 • Графът  On 28 януари, 2008 at 00:37

  Отдавна науката се интересува от проблема “напълно изолиран човек”. Много експерименти са правени, особено когато пътуването в космоса излезе на дневен ред. Ако не се лъжа, най-дългия срок за такава издръжливост е някъде около месец.
  А за “непознатия” ни орган – вярно, стряскащо е, но и обнадеждващо. Значи можем да се надяваме на още много “ресурси”… 🙂
  Между другото, един на всеки 3 до 5 човека има в различна степен на сила способност да открива вода под земята. А за тази си способност знаят единици.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: